ENFRAME | PHOTOGRAPHY

20 Καινοτομίες που έχουν αλλάξει ριζικά την εμπειρία των φοιτητικών χρόνων

Η εμπειρία που αποκτάει κάποιος σαν φοιτητής σήμερα είναι τελείως διαφορετική, ακόμα και σε σχέση με μόλις 20 χρόνια πριν, χάρη στην μαζική υιοθέτηση επαναστατικών τεχνολογικών εξελίξεων όπως το internet και τα κινητά. Οι φοιτητές σήμερα έχουν πολύ περισσότερους τρόπους να χρησιμοποιήσουν τον ελεύθερο τους χρόνο (να παίξω call of duty με ένα φίλο μου στην Ιαπωνία, να μιλήσω μέσω skype με την κοπέλα μου, να δω τι προτείνει το stumble, να δω μια ταινία online ή να ψάξω στο internet πληροφορίες σχετικά με την αυριανή μου εργασία).

Είτε χρησιμοποιούνται για καλό ή κακό, οι τεχνολογικές καινοτομίες έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο που κάποιος περνάει τα φοιτητικά του χρόνια και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εκπαίδευση. Το να κάνεις online μάθημα και να στέλνεις μηνύματα στον φίλο σου κατά την διάρκεια μιας βαρετής διάλεξης, απέχει πολύ από την εκπαίδευση με στυλό και χαρτί των παππούδων σου.

Έτσι, χωρίς άλλη καθυστέρηση, ορίστε 20 τεχνολογικές καινοτομίες που άλλαξαν την φοιτητική εμπειρία. Όπως θα τα διαβάζεις, σταμάτα ένα λεπτό και σκέψου πως θα ήταν τα φοιτητικά σου χρόνια χωρίς αυτά!

 

1) Κινητά Τηλέφωνα: Κάλεσε ένα φίλο σου, οπουδήποτε και αν βρίσκεσαι, αν έχεις πρόβλημα με κάποια άσκηση ή απλά θέλεις παρηγοριά για την αποτυχία σου σε ένα τεστ. Βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση της παρατήρησης όταν το κινητό αρχίσει να χτυπάει κατά την διάρκεια μιας διάλεξης.

 

2) MMPORGs: Τα μαζικά online παιχνίδια ρόλων, όπως το World of Warcraft, το Lineage ακόμα και το Second Life σίγουρα “τρώνε” πολλές ώρες από κάποιους φοιτητές, επιτρέποντας τους να ξεφύγουν λίγο από ένα πιεστικό εξάμηνο.

 

3) Ψηφιακή Συμπίεση Βίντεο: Όποιο και αν είναι το αγαπημένο σου είδος, το κατέβασμα βίντεο είναι μια από τις αγαπημένες ενασχολήσεις των φοιτητών σήμερα. Οι τεχνολογίες συμπίεσης έχουν κάνει το κατέβασμα να γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα. Εκτός από ταινίες και σειρές, οι φοιτητές μπορούν να κατεβάσουν ηχογραφήσεις ή βίντεο διαλέξεων.

 

4) Voip: Ξόδεψες όλα σου τα χρήματα σε πάρτι και δεν έχεις άλλα για να κάνεις μια κλήση στο σπίτι; Το skype είναι μια από τις πιο δημοφιλής Voip τεχνολογίες για δωρεάν ή πολύ φθηνές κλήσεις.

 

5) Google/Αναζήτηση: Αν χρειάζεσαι να βρεις πληροφορίες για μια εργασία γρήγορα, το Google είναι το καταλληλότερο μέρος για να ξεκινήσεις. Και πιο συγκεκριμένα το Google Scholar. Είτε μας αρέσει, είτε όχι, ένα μεγάλο μέρος εργασιών προέρχονται από ήδη έτοιμες εργασίες που υπήρχαν online. Για αυτό το λόγο, το Google λειτουργεί και σαν εργαλείο ελέγχου υποκλοπής.

20 Καινοτομίες που έχουν αλλάξει ριζικά την εμπειρία των φοιτητικών χρόνων - dailyarticle.gr

 

6) Το Διαδίκτυο: Οι περισσότεροι καθηγητές ή οι βοηθοί τους, δημοσιεύουν τώρα τις σημειώσεις διαλέξεων, τις αναθέσεις εργασιών και επιπλέον πληροφορίες στην σελίδα του μαθήματος τους. Υπάρχουν επίσης πολλές βιβλιοθήκες και σελίδες μελέτης online. [Από την πλευρά της ψυχαγωγίας, το internet είναι προφανώς χρήσιμο για την εύρεση μουσικής και βίντεο για να χαλαρώσεις. Και εκτός από αυτές τις χρήσεις (μελέτη, ψυχαγωγία), υπάρχει και η πιθανότητα να κερδίσεις χρήματα online από την “μπλογκόσφαιρα”.]

 

7) Εγχειρίδια σε CD/DVD: Πολλά πανεπιστήμια δίνουν το εγχειρίδιο σε μορφή cd ή dvd. Έτσι, το κάνουν πιο εύκολο να αναζητήσεις πληροφορίες για κάτι το οποίο ο καθηγητής “ψιθύρισε” στο τέλος του μαθήματος. Ιδανικό για την μείωση του χρόνου διαβάσματος.

 

8 ) Το iPod: Υπήρχε η εποχή που μπορούσες να μετρήσεις την πλειοψηφία των φοιτητών που φορούσαν τζιν. Τώρα, μπορείς να μετρήσεις την πλειοψηφία των φοιτητών που έχουν iPod στην τάξη. Τα iPod και οι άλλες συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων παρέχουν επίσης την δυνατότητα να ακούσεις ξανά κάποιες διαλέξεις.

 

9) Εφαρμογές Διαμοιρασμού Αρχείων: Το Napster έγινε τεράστιο χάρη στους φοιτητές. Έπειτα έκλεισε και αναστήθηκε σαν υπηρεσία επί πληρωμής. Καμία ανησυχία όμως. Αμέτρητες εναλλακτικές υπηρεσίες εμφανίστηκαν και ο διαμοιρασμός αρχείων (παράνομων και νόμιμων) συνεχίζεται με αχαλίνωτο ρυθμό, αν και οι δισκογραφικές εταιρείες συνεχίζουν να αγωνίζονται μάταια.

 

10) Φορητοί Υπολογιστές: Οι φορητοί υπολογιστές επιτρέπουν στον καθένα να έχει ένα κινητό γραφείο μαζί του. Εργασίες που μπορείς να τις ξεκινήσεις στο σπίτι σου και να τις τελειώσεις στην βιβλιοθήκη, στον ίδιο υπολογιστή. Επιπλέον, αν πληκτρολογείς γρήγορα, μπορείς να κρατήσεις ευανάγνωστες σημειώσεις στο μάθημα. Τέλος πια οι κακογραμμένες σημειώσεις. Και μπορείς εύκολα να στείλεις αυτές τις σημειώσεις στους φίλους σου.

20 Καινοτομίες που έχουν αλλάξει ριζικά την εμπειρία των φοιτητικών χρόνων - dailyarticle.gr

 

11) Εκτυπωτές: Οι προσιτοί και καλής ποιότητας εκτυπωτές έχουν κάνει πολλούς φοιτητές ευτυχισμένους, καθώς δεν χρειάζεται να τρέχουν στο τοπικό μαγαζί για να βγάλουν φωτοτυπίες ή ακόμα χειρότερα στην βιβλιοθήκη (και να περιμένεις για κάποιον υπάλληλο να φτιάξει τον μπλοκαρισμένο  laser εκτυπωτή)  και το κόστος εκτύπωσης  ανά σελίδα είναι πάρα πολύ χαμηλό. Οι εκτυπωτές είναι ιδανικοί για όταν έχεις να κάνεις μια εργασία.

 

12) Γραπτά μηνύματα SMS: Δεν θέλεις να κάνεις φασαρία μέσα στην βιβλιοθήκη αλλά χρειάζεσαι την βοήθεια ενός φίλου σου; Στείλε του το ερώτημα σου μέσω SMS και πάρε γρήγορα την απάντηση σου, χωρίς να κοιτάζεις αμήχανα τριγύρω σου όταν χτυπάει το κινητό σου.

 

13) Οθόνες Αφής: Και τα PDA και τα tablets είναι δυο όλο και πιο δημοφιλής συσκευές για την λήψη ψηφιακών σημειώσεων. Αντί για κακογραμμένες σημειώσεις ή πληκτρολόγηση κειμένου, οι οθόνες αφής επιτρέπουν το χειρόγραφο γράψιμο το οποίο έπειτα μετατρέπεται σε ψηφιακό κείμενο. Η αγορά τέτοιων συσκευών, με οθόνη αφής, φαίνεται ότι όλο και αυξάνεται μεταξύ των φοιτητών.

 

14) Εικονικά Περιβάλλοντα Μάθησης: Διαδικτυακές εφαρμογές, όπως το blackboard και το moodle, όχι μόνο έχουν κάνει την εκμάθηση πιο εύκολη, αλλά έδωσαν επίσης την δυνατότητα για νέες εκπαιδευτικές ευκαιρίες όπως η “Εξ Αποστάσεως Μάθηση”.

 

15) Διαδικτυακές Εφαρμογές: Υπάρχει μια τεράστια λίστα με κατηγορίες εφαρμογών που οι μαθητές μπορούν να επωφεληθούν από. Ορίστε μερικές:

  i) Διαδικτυακός Επεξεργαστής Κειμένου, όπως το Google Docs.

  ii) Ημερολόγιο και Εργαλεία Οργάνωσης, όπως το Google Calendar.

  iii) Εργαλεία Διαχείρισης Έργων, όπως το BaseCamp ή το WebGroups.

  iv) Online Υπηρεσίες Συζήτησης και Συνομιλίας για εύκολη συζήτηση ή συντονισμό όλων των μελών της ομάδας.

20 Καινοτομίες που έχουν αλλάξει ριζικά την εμπειρία των φοιτητικών χρόνων - dailyarticle.gr

 

16) Ασύρματα Δίκτυα: Η πρόσβαση στο ασύρματο δίκτυο της σχολής σημαίνει ότι μπορείς να περπατάς τριγύρω με το laptop και να εργάζεσαι από οποιοδήποτε σημείο και αν είσαι. Ιδιαίτερα χρήσιμο κατά την περίοδο της εξεταστικής.

 

17) Μηχανή Παρασκευής Καφέ: Όχι απλά μια καφετιέρα, αλλά ένα ολοκληρωμένο μηχάνημα παρασκευής καφέ με μύλο αλέσματος, ζεστό αέρα κτλ. Για τις δύσκολες ώρες της εξεταστικής.

 

18) Ενεργειακά Ποτά: Μιλώντας για καφέ, τώρα μπορείς να πάρεις μια πλήρη δόση καφεΐνης καθώς και άλλα ενισχυτικά συστατικά από ποτά όπως το Redbull. Έχουν πλέον γίνει η βάση για την βραδινή μελέτη.

 

19) MySpace & Facebook: Αν βρεις ένα φοιτητή που δεν χρησιμοποιεί Facebook σου αξίζει βραβείο. Αυτά τα δυο κοινωνικά δίκτυα έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο που ο κόσμος αλληλεπιδρά και συζητά online.

 

20) Τηλεόραση όπως και όποτε θέλεις: Με το φορτωμένο πρόγραμμα που έχουν οι περισσότεροι φοιτητές, δεν προλαβαίνουν να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους σειρά ή εκπομπή την ώρα που προβάλλεται. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα το χάσουν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για τους φοιτητές να παρακολουθήσουν το αγαπημένο τους πρόγραμμα, όποτε αυτοί το επιθυμούν:

  • Εγγραφή στον σκληρό δίσκο: Αν έχεις στον υπολογιστή σου κάρτα τηλεόρασης, μπορείς να την ρυθμίσεις, μέσω του προγράμματος της, να κάνει εγγραφή όποιο πρόγραμμα θέλεις και να το αποθηκεύσει στον σκληρό δίσκο. Έτσι, μπορείς να το παρακολουθήσεις όποια στιγμή θες εσύ.
  • Συνδρομητικές Υπηρεσίες: Το ConnX TV, για παράδειγμα, σου επιτρέπει να παρακολουθήσεις όποιες εκπομπές, σειρές, ταινίες ή αγώνες θες, όποτε εσύ θέλεις.
  • Online Πρόγραμμα Καναλιών: Αρκετά κανάλια έχουν στο site τους την δυνατότητα να επιλέξεις όποια από τις εκπομπές ή σειρές έχουν προβληθεί από αυτό και να τις παρακολουθήσεις Online.

20 Καινοτομίες που έχουν αλλάξει ριζικά την εμπειρία των φοιτητικών χρόνων - dailyarticle.gr

Check Also

Ποιες ξένες γλώσσες μιλούν σε άλλες χώρες;

«Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αναπόδραστο κατάλοιπο από της αποικιοκρατίας και της αυτοκρατορίας. Η ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *