ENFRAME | PHOTOGRAPHY

9 λόγοι γιατί να πιστέψεις την λογική αντί την θρησκεία

Μην με παρεξηγείτε, θέλω να μετατραπεί το νερό μου σε κρασί και να έχω ένα καλάθι με φαγητό που δεν τελειώνει ποτέ, αλλά βαρέθηκα όλους αυτούς που μου λένε πώς να ζήσω την ζωή μου. Κάνε το δικό σου, θα κάνω το δικό μου και όλοι θα είμαστε χαρούμενοι, αλλά όταν διαβάζω ότι κάποιος πλήρωσε στο Facebook για να βάλει ένα άρθρο με τίτλο “6 Λόγοι για τους οποίους Πρέπει να Πιστεύεις στον Θεό”, σκέφτηκα να τραβήξω τον δικό μου Γολγοθά και να το διασκεδάσω καθώς θα ετοιμάζονται να με σταυρώσουν επειδή έχω άποψη.

Το επιχείρημα ότι, επειδή υπάρχει τόσο πολυσύνθετη ζωή, «κάποιος» πρέπει να την δημιούργησε, είναι γελοίο και ήρθε η ώρα κάποιος να το πει. Ναι, έχουμε πάρα πολλά χρωμοσώματα, μπορούμε να δούμε τα χρώματα και μπορούμε να έχουμε στύση πάνω από 4 ώρες (οι διαφημίσεις λένε να επισκεφθούμε ένα γιατρό, εγώ προτιμώ να επισκεφθώ μια γυναικεία αδελφότητα σε κάποιο πανεπιστήμιο), αλλά το να προσπαθείς να εξηγήσεις το ανεξήγητο με «μαγικές» εξηγήσεις, είναι τόσο αληθινό, όσο και τα email που λαμβάνω από τον πρωθυπουργό της Νιγηρίας, που θέλει να μου στείλει 4.000.000$ μέσω επιταγής!

 

01. “Η Γη είναι το Τέλειο Περιβάλλον, Σίγουρα έχει Φτιαχτεί για Εμάς.”

Οι 9 καλύτεροι λόγοι γιατί να πιστέψεις την λογική αντί την θρησκεία - dailyarticle.gr

Ναι, καλά. Σοβαρέψου. Να σε παραπέμψω στο Arachaea, γνωστό και ως Archaebacteria και Extremophiles. Αυτοί οι θαυμαστοί οργανισμοί ζουν σε εξαιρετικά ακραία κλίματα. Κλίματα που υπάρχουν, δεν ξέρω που, σε άλλους πλανήτες ίσως. Το θέμα είναι ότι, διαφορετικά είδη ζωής απαιτούν διαφορετικά πράγματα. Οι δικές μας ανάγκες είναι νερό, οξυγόνο και μπύρα. Τέλος πάντων, στους 9 πλανήτες (μετράω και τον Πλούτωνα) που έχουμε ηλιακό μας σύστημα, είμαστε οι μόνοι που αισθανόμαστε ότι ζούμε πραγματικά, οπότε αυτό σημαίνει ότι είμαστε οι μοναδικοί, σωστά; Ωπ, μισό λεπτό. Ξέχασα για τους δισεκατομμύρια+ άλλους πλανήτες και τα ηλιακά συστήματα σε άλλους γαλαξίες που δεν έχουμε δει, ούτε  έχουμε βρεθεί ποτέ από κοντά.

 

02. “Ελεύθερη Βούληση – Ενάντια στην Αντίφαση

Οι 9 καλύτεροι λόγοι γιατί να πιστέψεις την λογική αντί την θρησκεία - dailyarticle.gr

Ο Θεός μας «δίνει» «ελεύθερη βούληση», ώστε να μπορούμε να επιλέξουμε πιο μονοπάτι θα ακολουθήσουμε. Ξέρει τι πρόκειται να κάνουμε, αλλά μας «δίνει» την επιλογή να διαλέξουμε αυτό που ήδη γνωρίζει ότι πρόκειται κάνουμε; Για να το θέσω πιο απλά, αν ο Θεός μπορεί να ξέρει 100% χωρίς καμία αμφιβολία ότι πρόκειται να το κάνεις, είναι γραμμένο σε πέτρα, δεν μπορείς να το αλλάξεις. Απλά εκπληρώνεις το πεπρωμένο ή ένα «σχέδιο» που ορίζεται από κάποιον άλλο. Είτε μας δίνει ελεύθερη βούληση να κάνουμε ότι θέλουμε (στην οποία περίπτωση υπάρχουν πολλά διαφορετικά μονοπάτια και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ΓΝΩΡΙΖΕΙ ποια θα επιλέξουμε) ή είναι όλα μια ψευδαίσθηση και έχεις ένα σπάγκο μαριονέτας να κρέμεται από τον πισινό σου.

 

03. “Ο George Bush υπήρξε πρόεδρος της Αμερικής.”

Οι 9 καλύτεροι λόγοι γιατί να πιστέψεις την λογική αντί την θρησκεία - dailyarticle.gr

Αν υπήρχε Θεός και πράγματι μας αγαπούσε, αυτό δεν θα είχε συμβεί ποτέ. Κάθε φορά που κοίταζα το ημερολόγιο και συνειδητοποιούσα ότι δεν ήταν Πρωταπριλιά, αναρωτιόμουν αν ο Θεός έχει μια άρρωστη αίσθηση του χιούμορ. Αλλά αυτό θα έπρεπε να είναι μια πολύ άρρωστη αίσθηση του χιούμορ.

 

04. “Εξέλιξη

Οι 9 καλύτεροι λόγοι γιατί να πιστέψεις την λογική αντί την θρησκεία - dailyarticle.gr

Δεν πιστεύω πραγματικά ότι η εξέλιξη διαψεύδει τον δημιουργισμό, στην πραγματικότητα, αν υπήρχε ένας «ευφυής σχεδιαστής» αυτό θα ήταν ένας πολύ καλός «ευφυής σχεδιασμός». Είναι το κουμπί αναίρεσης της φύσης, όταν καταλάβεις ότι το να δώσεις σε μια τίγρη την ικανότητα να πετάει δεν ήταν και η καλύτερη ιδέα. Αλλά, από την στιγμή που η εκκλησία αισθάνεται ότι η εξέλιξη δεν μπορεί να συνυπάρχει με τον δημιουργισμό..

 

05. “Ο Ευφυής Σχεδιασμός Πάσχει από Έλλειψη Σχεδιαστή.”

Οι 9 καλύτεροι λόγοι γιατί να πιστέψεις την λογική αντί την θρησκεία - dailyarticle.gr

Δεν είμαστε απλά έξυπνοι, είμαστε φοβεροί. Μην με παρεξηγείτε, λατρεύω να περπατάω στα δυο πόδια και να κατουρώ όρθιος, αλλά το να μου λένε ότι με δημιούργησε ένα μαγικό όν απλά επειδή υπάρχουμε, σηκώνει συζήτηση.

Η λογική υπαγορεύει ότι αν, i) εφόσον είμαστε εδώ, από κάπου πρέπει να προήλθαμε, π.χ. από κάποιον «σχεδιαστή» πιο πολύπλοκο και έξυπνο από εμάς, τότε ii) αυτός ο πολύπλοκος και εξυπνότερος «σχεδιαστής» θα πρέπει και αυτός να

προέρχεται από κάπου, π.χ. από κάποιον «σχεδιαστή» πιο πολύπλοκο και έξυπνο. Αν ο συλλογισμός για την ύπαρξη του Θεού, είναι ότι υπάρχουμε, τότε από πού προήρθε αυτός; Οι αγαπημένες μου προτάσεις είναι: “υπήρχε ανέκαθεν” και “κανείς δεν ξέρει”. Ξύρισε όλες τις τρίχες σου και ακολούθησε το κοπάδι ανπιστεύεις κάτι τέτοιο. Αν κάποιος ΕΠΡΕΠΕ να μας είχε δημιουργήσει, θα ΕΠΡΕΠΕ και αυτός να είχε δημιουργηθεί από κάποιον. Αν ο δημιουργός μας υπήρχε ανέκαθεν ή απλά δημιουργήθηκε μαγικά, το ίδιο και εμείς. Δεν μπορούμε απλά να υποθέτουμε ότι ο Θεός είναι ισχυρότερος και δημιουργήθηκε έτσι μαγικά. Αν αυτό ακούγεται λογικό, είναι παράδοξο.

 

06. “Η Κάνναβη είναι Παράνομη, αλλά το Αλκοόλ Νόμιμο.”

Οι 9 καλύτεροι λόγοι γιατί να πιστέψεις την λογική αντί την θρησκεία - dailyarticle.gr

Το αλκοόλ, η κύρια αιτία των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και η κύρια αιτία θανάτου από ασθένειες που οφείλονται σε αυτό, είναι απολύτως νόμιμο και εντάξει να πάω σε μια κάβα να αγοράσω. Από την άλλη πλευρά, με το να κάνω ένα

«τσιγαριλίκι» και να φάω δυο τεράστιες πίτσες θα έχω πρόβλημα. Αν ο Θεός υπήρχε, θα προτιμούσε να φάω μια κούτα σοκολάτες, παρά να μεθύσω, να χτυπήσω την γυναίκα μου, να κατουρήσω στον καναπέ και να ξεράσω τα πάντα. Το χειρότερο που μπορείς να πάθεις με την κάνναβη, είναι να καπνίσεις, σαν ηλίθιος, πάρα πολύ και να λιποθυμήσεις, αλλά το αλκοόλ κάνει τους ανθρώπους νευρικούς. Πολύ νευρικούς.

 

07. “Άσχημα Πράγματα Συμβαίνουν στους Καλούς Ανθρώπους, Καταπληκτικά Πράγματα Συμβαίνουν στους Κακούς.

Οι 9 καλύτεροι λόγοι γιατί να πιστέψεις την λογική αντί την θρησκεία - dailyarticle.gr

Για μια κοινωνία που παίρνει συνεχίζει να πιστεύει σε θαύματα, δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορούν αγνοούν κάτι τόσο προφανές απλά λέγοντας δυο προσευχές. Αν είμαστε παιδιά του Θεού, πως και οι τρομοκράτες συνεχίζουν να σκοτώνουν αθώο κόσμο; Γιατί οι αυτοκινητιστές δεν σταματάνε να βοηθήσουν κάποιον μοτοσικλετιστή που χτύπησαν; Γιατί άνθρωποι συνεχώς βιάζονται, σκοτώνονται, ακρωτηριάζονται; Εκτός από τέτοιες φρικαλεότητες, κάθε μέρα οι κακοί επιβραβεύονται, ενώ οι καλοί παρασέρνονται από μεθυσμένους οδηγούς. Δώσε τα εύσημα σε εκείνους που τα αξίζουν. Αν κάποιος είναι μαλάκας, του αξίζει το κάρμα να τον φτύσει στα μούτρα και αν είσαι καλός άνθρωπος θα πρέπει να ανταμειφθείς ανάλογα.

 

08. “Τυφλή Πίστη

Οι 9 καλύτεροι λόγοι γιατί να πιστέψεις την λογική αντί την θρησκεία - dailyarticle.gr

Αν υποτίθεται ότι πιστεύουμε στον Θεό και αυτός θέλει να πιστεύουμε σε αυτόν και ο μόνος τρόπος για λύτρωση είναι η πίστη, τότε γιατί δεν παίρνει 30 δευτερόλεπτα να κατέβει από τον, φτιαγμένο με χρυσά σφαγμένα μωρά, θρόνο του και να πιει έναν καφέ μαζί μου; Στα Starbucks, 10:30. Κερνάω. Αν είναι τόσο μεγάλη υπόθεση η πίστη, γιατί δεν είναι μεγάλη υπόθεση και το να έχεις ένα λόγο για να πιστεύεις;

 

09. “Η Απόδειξη Βρίσκεται στον Θάνατο.”

Οι 9 καλύτεροι λόγοι γιατί να πιστέψεις την λογική αντί την θρησκεία - dailyarticle.gr

Έχεις παρατηρήσει ποτέ πως οι θρησκείες υπόσχονται πράγματα που δεν μπορούν να αποδειχθούν άμεσα; Μια από τις μεγαλύτερες υποσχέσεις είναι ο παράδεισος αφού έχουμε πεθάνει ή οι 72 παρθένες του Ισλάμ. Αυτό θα πρέπει να είναι το πιο ποταπό πράγμα…να σου υπόσχονται ότι θα πηδήξεις στην μεταθανάτιο ζωή επειδή δέχθηκες την θρησκεία τους. Η μεγαλύτερη λογική πλάνη είναι ότι η θρησκεία μπορεί να μας προσφέρει εκατομμύρια χρόνια στον

παράδεισο, επειδή δεχθήκαμε τα πιστεύω της για 100 χρόνια το περισσότερο. Ποια είναι η αναλογία εδώ; Πως γίνεται, το να δέχεσαι κάτι για 100 χρόνια να σου προσφέρει κάτι για εκατομμύρια χρόνια (ή και αιώνια); Όταν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό…

 

Συμπέρασμα

Δεν θέλω να αλλάξεις τις απόψεις σου για εμένα. Δεν με νοιάζει αν πιστεύεις στο Χριστό και ότι το σπίτι μου χτυπήθηκε από κεραυνό και κάηκε ολοσχερώς αμέσως μετά την δημοσίευση αυτού του άρθρου. Είναι η ζωή σου, κάνε την ότι θέλεις, αλλά μην καταπίνεις αμάσητο ότι σου λένε..

Bonus:

Οι 9 καλύτεροι λόγοι γιατί να πιστέψεις την λογική αντί την θρησκεία - dailyarticle.gr

Check Also

Ποιες ξένες γλώσσες μιλούν σε άλλες χώρες;

«Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αναπόδραστο κατάλοιπο από της αποικιοκρατίας και της αυτοκρατορίας. Η ...

2 Σχόλια

 1. Ανώνυμος Ελληνας

  Η έννοια του Θεού στην ορθόδοξη χριστιανική θεολογία έχει την έννοια ενός Οντος που είναι άπειρο,δεν έχει σχημα,δεν έχει ορια στην υπαρξη του δηλαδη δεν περιορίζεται στο χωρο και δεν έχει αρχή ύπαρξης.Δηλαδή ενας Άπειρος Θεός χαρακτηρίζεται απο παντοδυναμία,απο άπειρο μέγεθος,απο άπειρη λάμψη,απο αγεννησία και απο παντογνωσία.

  Γι’αυτό και λεμε οτι ο Θεός είναι άκτιστος.Η λέξη «άκτιστος» αποτελείται από το στερητικό «α» και την λέξη «κτιστός» και δηλώνει κάτι που δεν έχει κτιστεί, δεν έχει δημιουργηθεί, και δεν προσδιορίζεται. Έτσι, το άκτιστο δεν έχει αρχή, δεν έχει φθορά, δεν έχει τέλος, ενώ το κτιστό έχει αρχή δημιουργίας, έχει φθορά και έχει τέλος, εκτός και εάν ο Θεός δεν θέλει να έχει τέλος. Δεν υπάρχει ομοιότητα μεταξύ ακτίστου και κτιστού, γιατί όλη η κτίση,όλο το υλικό σύμπαν δημιουργήθηκε από το μη ον, ήλθε στην ύπαρξη από την ανυπαρξία με τη δημιουργική ενέργεια του Θεού, ο οποίος είναι ο Ων.

  Τι ορίζουμε ως αθεϊσμό.

  Οταν αποδίδουμε ιδιότητες ενός απείρου όντος σε πεπερασμένα όντα,τα οποία δεν είναι ουτέ πανταχού παρόντα ούτε παντογνωστες.Αλλά αντιθέτως είναι περιορισμένα στην φύση τους.Έχουν αρχή ύπαρξης και εχουν πάθη.

  Διότι εναν ον που δεν είναι άπειρο,αλλά πεπερασμένο σημαίνει οτι δεν είναι τέλειο και έχει ελλείψεις.Και όταν ενα ον είναι πεπερασμένο και έχει ελλείψεις έχει και ανάγκες.Και οι ανάγκες είναι πάθη.

  Συνεπως η πρωτη πλανη των αρχαιων θρησκειών μας οδηγεί στο συμπερασμα οτι οι θρησκείες δεν ήταν ποτέ θρησκείες,αλλά αθεϊσμός.Γιατι οι αρχαίες θρησκείες μας παρουσίαζαν πεπερασμενα όντα ως θεούς.Απέδιδαν την έννοια του Θεού σε πεπερασμένα όντα τα οποία δεν ήταν ουτε άπειροι,ούτε αγέννητοι,ουτε παντογνώστες,ουτε πανταχού παρόντες.

  Και ο επισημος αθεϊσμός είναι το ίδιο πραγμα με τις αρχαίες μυθολογίες.Επικεντρώνεται στη φυση του πεπερασμένου,απορρίπτει την υπαρξη ενός απείρου Θεού και προσκολλάει σε μια πεπερασμένη φύση η οποία είναι τρεπτή,θνητή,έχει ανάγκες και πάθη.Και σαφώς έχει ροπή προς τον μηδενισμό.

 2. Ανώνυμος Ελληνας

  Επειδη μπορεί να ρωτήσει κάποιος για το αν υπάρχουν ή οχι άπειροι θεοί η απάντηση είναι η εξής:

  Η κοινή λογική λέει, ότι δεν γίνεται να υπάρχουν συγχρόνως δύο Θεοί πανταχού παρόντες διότι δεν θα υπήρχε χώρος και για τους δύο και ο ένας θα περιόριζε τον άλλο.Συνεπώς αφούς ο ένας Θεός θα περιόριζε τον άλλο Θεό,τότε μιλαμε για σχηματοποιημένα όντα και πεπερασμένες υπάρξεις.

  Ενας Θεός δεν εχει σχήμα,αλλα είναι ασχηματιστος και χαρακτηριζεται απο απειρο μεγεθος.Δηλαδη πανταχου παρόν.Αν δεν είναι πανταχου παρον δεν είναι Θεός,απλώς πεπερασμενη ύπαρξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *