ENFRAME | PHOTOGRAPHY

Πώς να ανεβάσεις τον Δείκτη Νοημοσύνης

Ο δείκτης νοημοσύνης ενός ατόμου καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από γενετικούς παράγοντες. Αλλά είναι το IQ σου πραγματικά αμετάβλητο ή μπορείς να το ανεβάσεις μερικές μονάδες; Πρόσφατες έρευνες προτείνουν ότι η βασική λειτουργία του εγκεφάλου, που ονομάζεται μνήμη εργασίας, μπορεί να αποτελεί βάση για την γενική νοημοσύνη μας, ανοίγοντας την ενδιαφέρουσα πιθανότητα ότι αν μπορέσεις να βελτιώσεις την μνήμη εργασίας, θα μπορούσες να αυξήσεις και τον δείκτη νοημοσύνης σου.

Το γενετικό υλικό καθορίζει πολλά και το ίδιο κάνει και η πρώιμη περίοδος κύησης. Συν τοις άλλοις, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που μπορεί να βελτιωθεί με την εξάσκηση. Έτσι, αν αυτό που θες είναι αποτελέσματα, και όχι ένα επιχείρημα σχετικά με τον ορισμό της νοημοσύνης, δοκίμασε κάποιες από τις παρακάτω συμβουλές και αύξησε την δύναμη του εγκεφάλου σου.

01. Παίξε παιχνίδια.

Άνοιξε τον υπολογιστή σου. Τα σύγχρονα παιχνίδια είναι σπουδαίος τρόπος για να κάνουν το μυαλό σου να δουλεύει σε εκπληκτικές ταχύτητες. Δίνει στο μυαλό σου την ευκαιρία να σκεφτεί στρατηγικά και να δουλεύει συνεχώς.

02. Σχεδίασε.

Αν θέλεις να γίνεις ένας Da Vinci ή ένας Edison, κράτα ένα ημερολόγιο σκίτσων. Φαντάσου ένα αντικείμενο από όλες τις οπτικές του γωνίες και σχεδίασε το μετά. Το να σκέφτεσαι με εικόνες είναι απαραίτητο για σύνθετη λογική.

03. Διάβαζε εφημερίδες.

Ενώ την ξεφυλλίζεις, ρίχνε και μια ματιά στα σταυρόλεξα. Είναι μια τέλεια άσκηση για να ακονίσεις το μυαλό σου. Τα πάζλ με δημιουργικές λύσεις εξασκούν και επεκτείνουν τους δενδρίτες, τα μέρη εκείνα των νευρικών κυττάρων που μεταφέρουν τις πληροφορίες και τις προωθούν για επεξεργασία.

04. Μύρισε.

Ορισμένα αρώματα σε βοηθάνε να σκεφτείς καθαρά και να περιορίσεις τα λάθη. Το άρωμα λεμονιού τονώνει τον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την ικανότητα σου να συγκεντρωθείς. Η λεβάντα βοηθάει στην χαλάρωση και στην πιο διαυγή σκέψη. Το γιασεμί έχει την ιδιότητα να διεγείρει, με αποτέλεσμα την γρηγορότερη σκέψη.

05. Άνοιξε την τηλεόραση.

Μια πρόσφατη έρευνα στην Μεγάλη Βρετανία έδειξε ότι παρακολουθώντας ένα τηλεπαιχνίδι γνώσεων για 30 λεπτά, μπορεί να αυξήσει το IQ σου κατά 6 μονάδες, ένα ντοκιμαντέρ  κατά 4 μονάδες και μια σειρά κατά 1 μονάδα.

06. Βαθιές ανάσες.

Αυτό είναι ένα από τα ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά κόλπα για να βελτιωθεί η λειτουργία του εγκεφάλου αμέσως. Περισσότερος αέρας, σημαίνει περισσότερο οξυγόνο στο αίμα και επομένως και στον εγκέφαλο. Χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα έχουν δείξει ότι το μειώνουν. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την συνήθεια να αναπνέουμε πολύ ρηχά, αυτό είναι ένας γρήγορος τρόπος να ενισχύσουμε το IQ μας. Μια συμβουλή: αν αναπνέεις από την μύτη, έχεις περισσότερες πιθανότητες να αναπνέεις πιο βαθιά.

07. Ονειροπόλησε.

Το να αφήσεις το μυαλό σου να τρέξει ελεύθερο είναι ο καλύτερος τρόπος για να επεκτείνεις πραγματικά την δύναμη του εγκεφάλου σου. Κάθε μέρα, αποσυγκεντρώσου συνειδητά για 10 λεπτά και δες που θα σε βγάλει.

08. Αποτοξινώσου.

Για να βεβαιωθείς ότι σκέφτεσαι καθαρά, απέφυγε την καφεΐνη. Αμερικάνοι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μόνο μια κούπα αρκεί για να αυξήσει τα αισθήματα άγχους. Και όπως και το κάπνισμα, η καφεΐνη επίσης αποτρέπει την απορρόφηση σημαντικών βιταμινών που είναι απαραίτητες για την βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου. Αντικατέστησε τον καφέ με τσάι και αν καπνίζεις, κόφτο.

09. Ταυτόχρονες εργασίες.

Κάνοντας δυο εργασίες ταυτόχρονα σου παρέχει ανεκτίμητα εργαλεία για τον εγκέφαλο σου. Βάλε ένα ραδιόφωνο δίπλα από την τηλεόραση και προσπάθησε να πάρεις πληροφορίες και από τα δυο. Μετά προσπάθησε να συγκεντρωθείς στο καθένα ξεχωριστά. Θα διαπιστώσεις ότι μπορείς να συγκεντρωθείς σε κάθε πρόβλημα πολύ καλύτερα.

10. Κάθισε με ίσια την πλάτη και κλείσε το στόμα σου.

Η καλή στάση του στόματος επηρεάζει την κατάσταση του νου και σε βοηθάει να σκεφτείς πιο καθαρά. Θες να το διαπιστώσεις μόνος σου; Προσπάθησε να λύσεις μερικές μαθηματικές ασκήσεις στο μυαλό σου ενώ είσαι καμπουριάζεις, κοιτάζοντας το πάτωμα και έχοντας το στόμα σου ανοιχτό. Στην συνέχεια προσπάθησε το ενώ κάθεσαι ίσια, κρατώντας το στόμα σου κλειστό και κοιτάζοντας ευθεία ή ελαφρά προς τα πάνω. Θα καταλάβεις την διαφορά.

11. Στρεσάρισε τον εαυτό σου.

Σκέψου δυο άσχετα αντικείμενα, ας πούμε ένα βάτραχο και ένα μοτοποδήλατο, και προσπάθησε να σκεφτείς όσο περισσότερους τρόπους μπορείς να τα συνδέσεις μεταξύ τους. Αυτό διασπά την κριτική ικανότητα που παρεμβάλλεται  με την ροή των ιδεών.

12. Χαλάρωσε.

Απλά χαλαρώνοντας, αυξάνει την δυνατότητα σου να μάθεις. Σε δοκιμές που έγιναν, η συστηματική κάμψη κάθε μυ για 30 λεπτά αύξησε κατά 25% την ικανότητα των υποκειμένων να λύσουν γρίφους.

13. Γράψε το.

Αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα; Γράψε το στο χαρτί και αντιστοίχησε τις λύσεις του προβλήματος με τις πιθανές λύσεις. Το μυαλό σου θα είναι σε θέση να απεικονίσει μια απάντηση πολύ πιο εύκολα.

14. Μάθε κάτι νέο.

Για να αυξήσεις περισσότερο τους δενδρίτες, κάνε κάτι νέο. Προσπάθησε να μάθεις μια νέα γλώσσα ή να αναπτύξεις μια νέα δεξιότητα, όπως η ζωγραφική και θα δεις άμεσες αλλαγές στον τρόπο σκέψης σου.

15. Γυμνάσου.

Η αεροβική γυμναστική βοηθά στην ρευστή ευφυΐα (εκμάθηση νέων πραγμάτων), μετωπιαίους λοβούς  και την ικανότητα σου να παίρνεις αστραπιαίες αποφάσεις. Κάνε τουλάχιστον τρεις 30λεπτες συνεδρίες την εβδομάδα.

16. Ονειρέψου.

Το γνώριζες αυτό, σωστά; Ο αδιάλειπτος ύπνος είναι κλειδί για την επεξεργασία πληροφοριών. Απέφυγε την καφεΐνη έξι ώρες πριν πέσεις για ύπνο και χαλάρωσε με ένα ζεστό μπάνιο και ένα γαλακτώδες ρόφημα.

17. Κάνε μια βόλτα.

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μόνο 45 λεπτά περίπατος, 3 φορές την εβδομάδα, αύξησε κατά 15% την ικανότητα του υποκειμένου να κάνει ταυτόχρονες εργασίες, βελτιώνοντας την ροή αίματος στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου.

18. Ξύπνα πρωί.

Χρησιμοποίησε το μυαλό σου όταν είναι στην καλύτερη κατάσταση, νωρίς το πρωί. Έρευνες δείχνουν, ότι τα τεστ που πραγματοποιούνται πριν το μεσημέρι αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας κατά 5%.

19. Κατανάλωσε gingo billoba.

Είτε σε κάψουλες, είτε σε τσάι ή από το δέντρο του γείτονα, τα φύλλα gingo έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την ροή του αίματος στον εγκέφαλο, βοηθώντας την μνήμη και την συγκέντρωση. Το αποτέλεσμα είναι γρήγορο και δεν φαίνεται να μειώνεται με την τακτική χρήση.

20. Μικρά γεύματα.

Για να δώσεις στον εγκέφαλο σου μια σταθερή παροχή ενέργειας και μετάλλων, τρώγε λίγο και συχνά.. Η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων στέλνει το αίμα στο πεπτικό σύστημα, μακριά από τον εγκέφαλο.

21. Άκου κλασσική μουσική.

Σε μια έρευνα στην Μεγάλη Βρετανία, οι μαθητές που άκουγαν μια σονάτα του Μότσαρτ  στο πιάνο είχαν αύξηση κατά 15% στις ικανότητες τους να λύσουν τρισδιάστατα προβλήματα. Άκουσε ένα σταθμό με κλασσική μουσική για 10 λεπτά την ημέρα.

22. Εξασκήσου.

Τα IQ τεστ είναι απλά μια μέθοδος μέτρησης της ευφυΐας. Έτσι αν απλά θέλεις να εντυπωσιάσεις, η λύση είναι απλή. Εξασκήσου. Ξανά και ξανά και ξανά.

23. Φάε το κρέας σου.

Ένα γεύμα που είναι υπερφορτωμένο με υδατάνθρακες μπορεί να σημαίνει προβλήματα για τον εγκέφαλο. Σε μια μελέτη του Harvard, τα άτομα που έτρωγαν αμιγείς υδατάνθρακες είχαν διπλάσια δυσκολία να συγκεντρωθούν και να πραγματοποιήσουν νοητικές εργασίες από αυτούς που είχαν φάει γαλοπούλα, η οποία είναι σχεδόν χωρίς υδατάνθρακες. Αυτό οφείλεται στην ινσουλίνη που διοχετεύεται στις φλέβες, μετά την ζάχαρη. Μην τρως λευκό αλεύρι, ζάχαρη, πατάτες και άλλα φαγητά που περιέχουν υψηλή ποσότητα υδατανθράκων, πριν από κάποια σημαντική συνάντηση.

24. Μάσησε τσίχλα.

Το μάσημα τσίχλας βελτιώνει την μνήμη και την σκέψη, σύμφωνα με μελέτες βρετανών επιστημόνων. Το μάσημα αυξάνει τους καρδιακούς σου ρυθμούς, παρέχοντας περισσότερο οξυγόνο και γλυκόζη στον εγκέφαλο, ενώ το σάλιο προκαλεί ένα κύμα ινσουλίνης, ενεργοποιώντας τους υποδοχής μάθησης και μνήμης στον εγκέφαλο.

25. Κάνε φίλους.

Κατά προτίμηση άτομα με πολλές κατσαρές γκρίζες τρίχες. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το να κάνεις παρέα με επιστήμονες, γιατρούς, μηχανικούς και άλλους ανθρώπους που σχετίζονται με την τεχνολογική και επιστημονική έρευνα, μπορεί να ωθήσει το IQ σου έως και 10%.

26. Χρησιμοποίησε φυτικά προϊόντα.

Τα φυτά ενθαρρύνουν φυσικά το μυαλό και το σώμα να δουλέψουν μαζί. Το δενδρολίβανο αυξάνει την ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και το φασκόμηλο βελτιώνει την συγκέντρωση.

27. Κατανάλωσε βιταμίνη Β.

Για να ενισχύσεις την δύναμη του εγκεφάλου σου ψάξε για βιταμίνη Β, που βρίσκεται στην βρώμη, το κοτόπουλο, τον τόνο και τις μπανάνες. Η βιταμίνη Β6 βοηθάει στην μνήμη, ενώ οι Β1, Β2, Β3 και Β12 βοηθάνε στην κατασκευή και επιδιόρθωση των ιστών του εγκεφάλου.

Άσε τους «ειδικούς» να διαφωνούν για το αν μπορείς να ενισχύσεις τον δείκτη νοημοσύνης σου ή όχι. Εάν έχεις κοιμηθεί καλά, έχεις ασκηθεί, κάθεσαι ίσια και αναπνέεις βαθιά καθώς κάνεις κάποιο τεστ, δεν νομίζεις ότι θα πάρεις κάποιες μονάδες περισσότερες; Και το πιο σημαντικό, δεν θα είσαι καλύτερα προετοιμασμένος για οποιαδήποτε νοητική εργασία αντιμετωπίσεις;

“Δεν φτάνει να έχεις ένα καλό μυαλό. Αυτό που έχει σημασία είναι να το χρησιμοποιείς καλά.” – Rene Descartes

Check Also

Ποιες ξένες γλώσσες μιλούν σε άλλες χώρες;

«Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αναπόδραστο κατάλοιπο από της αποικιοκρατίας και της αυτοκρατορίας. Η ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *