ENFRAME | PHOTOGRAPHY

7 Χρηματοοικονομικές συμβουλές από την Μεγάλη Ύφεση

Έχοντας ζήσει μέσα από την κατάθλιψη, οι παππούδες μας και οι προγιαγιάδες μας διαμόρφωσαν μια έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες και στράφηκαν προς το να θάβουν τα χρήματα τους στην πίσω αυλή ή κρύβοντας τα κάτω από το στρώμα. Με την τρέχουσα οικονομική ύφεση υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να μάθουμε από αυτούς που πέρασαν από εκείνη την δύσκολη εποχή και ευημέρησαν.

 

Τρόφιμα: Φτιάξε έναν κήπο

 7 Χρηματοοικονομικές συμβουλές από την Μεγάλη Ύφεση - dailyarticle.gr

Καλλιεργώντας τουλάχιστον μερικά από τα τρόφιμα σου μπορεί να εξοικονομήσει πολλά χρήματα και να παρέχει την ικανοποίηση που προέρχεται από την κατανάλωση προϊόντων που έχεις φυτέψει και καλλιεργήσει ο ίδιος. Μπορείς να σκεφτείς ακόμη και την δημιουργία ενός κοινοτικού κήπου, όπως οι Victory Garden κατά την εποχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Μπορείς να το οργανώσεις  μαζί με κάποιους φίλους σου, την οικογένεια σου ή γείτονες.

 

Διασκέδαση: Απόλαυσε τις απλές χαρές

 7 Χρηματοοικονομικές συμβουλές από την Μεγάλη Ύφεση - dailyarticle.gr

Δεν ήταν τα πάντα μέσα στην κατάθλιψη την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης. Σε δύσκολους καιρούς, μπορούμε μερικές φορές να βρούμε ευχαρίστηση αν θυμόμαστε να απολαμβάνουμε τα απλά πράγματα στην ζωή. Κατά την δεκαετία του 1930, παιχνίδια όπως η Monopoly έγιναν διάσημα επειδή έδιναν στους ανθρώπους ελπίδα και τους επέτρεπαν αν ονειρευτούν μια καλύτερη ζωή. Θυμήσου κάποια από τα παιχνίδια της παιδικής σου ηλικίας και οργάνωσε μια βραδιά επιτραπέζιων. Θα σε βοηθήσει να θυμηθείς ότι δεν χρειάζεσαι απαραίτητα κάθε gadget που βγαίνει στα ράφια και επίσης είναι πολύ φθηνότερο από μια βόλτα στο Allou Fan Park.

 

Μεταφορά: Πόσα SUV χρειάζεται η οικογένεια σου;

 7 Χρηματοοικονομικές συμβουλές από την Μεγάλη Ύφεση - dailyarticle.gr

Το ωτοστόπ ήταν πολύ διαδεδομένο την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, αν και σε καμία περίπτωση δεν προτείνουμε να πουλήσεις το αμάξι σου και να πηγαίνεις στην δουλειά σου κάθε μέρα με το να κάνεις ωτοστόπ στην εθνική. Ωστόσο, από την στιγμή που πλέον το να έχεις αμάξι είναι περισσότερο ένα είδος πολυτέλειας παρά μια ανάγκη, μπορούμε στα πλαίσια της κοινότητας μας να οργανώνουμε ομαδικές μεταφορές, να περπατάμε μέχρι τα κοντινά μαγαζιά και εάν είμαστε τυχεροί και τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι αξιοπρεπή, να τα χρησιμοποιούμε. Εξέτασε το ενδεχόμενο να μετακομίσεις πιο κοντά εκεί που δουλεύεις και να περπατάς ή να παίρνεις το ποδήλατο αντί να οδηγείς.

 

Κατοικία: Συγκατοίκησε ή νοίκιασε μικρότερο σπίτι

 7 Χρηματοοικονομικές συμβουλές από την Μεγάλη Ύφεση - dailyarticle.gr

Όλοι αντιμετωπίζουμε διαφορετικές καταστάσεις και αυτό είναι ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιος. Μπορεί μόλις να τελείωσες τις σπουδές και προσπαθείς να τα καταφέρεις μόνος σου ή μπορεί να πληρώνεις για τις σπουδές των παιδιών σου, αλλά υπάρχουν σίγουρα μαθήματα που μπορείς να πάρεις από την Μεγάλη Ύφεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως είναι πιο ευεργετικό να θυσιάσεις ένα κομμάτι της ιδιωτικής σου ζωής βραχυπρόθεσμα, προκειμένου να ανακάμψεις οικονομικά. Σκέψου την συγκατοίκηση ή το να νοικιάσεις ένα μικρότερο σπίτι. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να πάρεις την απόφαση σε μια νύχτα, αλλά κάνε στον εαυτό σου την χάρη και ρίξε μια ματιά στις αγγελίες. Αν μια καλή προσφορά σου κινήσει το ενδιαφέρον, μπορείς τουλάχιστον να το συζητήσεις με την οικογένεια σου. Αν είσαι μόνος σου, απλά κάνε το!

 

Εργασία/Επιχειρηματικότητα: Δεν έμεινε τίποτα να χάσεις;

 7 Χρηματοοικονομικές συμβουλές από την Μεγάλη Ύφεση - dailyarticle.gr

Λόγο των εκτεταμένων δημόσιων έργων την δεκαετία του 1930, υπήρχε τουλάχιστον ένα είδος βοήθειας για τις μάζες των ανέργων. Οι άνθρωποι απλά έπαιρναν οποιαδήποτε δουλειά μπορούσαν και συχνά δούλευαν 12 ώρες τη μέρα.

Αν ψάχνεις εργασία, ίσως πρέπει να κοιτάξεις και τις θέσεις που είναι πιο κάτω από τον ιδανικό μισθό για εσένα, αλλά φαίνεται να έχουν μεγαλύτερες προοπτικές για πρόοδο. Αν είσαι επιχειρηματίας και ίσως έχεις ήδη πέσει έξω στους λογαριασμούς σου, ένα θετικό πράγμα σχετικά με το τρέχον οικονομικό κλίμα είναι ότι ξεκινάς ξανά την στιγμή που και πολλοί άλλοι άνθρωποι ξεκινάνε από το μηδέν και πιθανόν να είσαι σε θέση που δεν έχεις τίποτα να χάσεις. Ίσως είναι η κατάλληλη για προσωπικές καινοτομίες και να πάρεις το ρίσκο να ξεκινήσεις μια νέα επιχείρηση ή να εφαρμόσεις μια ιδέα που ήταν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σου.

 

Πιστωτικές Κάρτες: Επαναπροσδιορίζοντας τι αντέχεις οικονομικά και τι χρειάζεσαι

 7 Χρηματοοικονομικές συμβουλές από την Μεγάλη Ύφεση - dailyarticle.gr

Αν έχεις πιστωτικές ίσως μπεις στον πειρασμό να τις χρησιμοποιήσεις πριν η τράπεζα στις κόψει. Μην το κάνεις. Έχοντας χρέος μόνο κακό μπορεί να σου κάνει μακροπρόθεσμα. Αντί αυτού, θυμήσου τα λόγια του παππού σου και λάβε σοβαρά υπόψη αυτή την πανάρχαια συμβουλή: “αν δεν μπορείς να το πληρώσεις μετρητά, δεν μπορείς να αντέξεις οικονομικά”.

 

Διαχείριση Χρημάτων/Προϋπολογισμός: Απλοποίηση του συστήματος σου

 7 Χρηματοοικονομικές συμβουλές από την Μεγάλη Ύφεση - dailyarticle.gr

Όταν απλά δεν έχεις χρήματα, είναι εύκολο να κρατήσεις τα έξοδα υπό έλεγχο επειδή είναι αδύνατο να ξοδέψεις. Σε πολλές περιπτώσεις, ο σύζυγος εξοικονομούσε χρήματα σε ένα ντουλάπι, ακόμα και τα έκρυβε από την σύζυγο ή και το αντίθετο. Υπάρχει ένα καλό κόλπο εδώ, που χρειάζεται όμως πολλή πειθαρχία. Αν για παράδειγμα, την πατήσεις με τις αμοιβές υπερανάληψης, θα πρέπει να καθορίσεις ένα όριο κάτω από το οποίο δεν θα πέσεις για κανένα λόγο (ακόμη και αν πρέπει να καθυστερήσεις κάποιον λογαριασμό). Δώσε βάση στο σύνθημα του 1930 και χρησιμοποίησε μετρητά αντί για την πιστωτική για τις ασήμαντες αγορές σου, ειδικά όταν ο λογαριασμός σου είναι κοντά στο μηδέν. Αυτό θα βοηθήσει στο να αποφύγεις να πληρώσεις 20 € για ένα πακέτο τσίχλες, αν μια απροσδόκητη πληρωμή περάσει στον λογαριασμό της πιστωτικής και προκαλέσει πρόστιμο υπερανάληψης.

Check Also

Ποιες ξένες γλώσσες μιλούν σε άλλες χώρες;

«Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αναπόδραστο κατάλοιπο από της αποικιοκρατίας και της αυτοκρατορίας. Η ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *