ENFRAME | PHOTOGRAPHY

Ο κόσμος θα ήταν καλύτερος αν όλοι παρακολουθούσαν αυτό το βίντεο

Αν κάθε άτομο σε αυτό τον μπλε πλανήτη παρακολουθούσε αυτό το βίντεο, ο κόσμος θα ήταν ένα πολύ καλύτερο μέρος. Τουλάχιστον για λίγα λεπτά. Ακούστε προσεκτικά τα λόγια του Καρλ Σαγκάν μέχρι το τέλος. Σίγουρα θα σε συγκινήσει.

Το διαστημικό σκάφος ήταν πολύ μακριά από το σπίτι.

Σκέφτηκα ότι θα ήταν καλή ιδέα, λίγο μετά τον Κρόνο, να ρίξει μια τελευταία ματιά πίσω. Από τον Κρόνο, η Γη φαινόταν μικροσκοπική για το “Voyager” για να ξεχωρίσεις λεπτομέρειες. Ο πλανήτης μας ήταν απλά μια σημείο φωτός, μια μοναχική κουκκίδα. Μετά βίας διακριτό από τα άλλα σημεία φωτός που το “Voyager” μπορούσε να δει: κοντινοί πλανήτες, μακρινοί ήλιοι. Αλλά ακριβώς λόγω της ασάφειας του κόσμου μας που μας αποκαλύφθηκε, μια τέτοια εικόνα άξιζε τον κόπο.

Είχε γίνει πλήρως κατανοητό από τους επιστήμονες και τους φιλοσόφους της κλασσικής αρχαιότητας ότι η Γη ήταν ένα απλό σημείο σε ένα απέραντο σύμπαν – αλλά κανείς μέχρι τώρα δεν το είχε δει όπως τώρα. Αυτή ήταν η πρώτη μας ευκαιρία, και ίσως η τελευταία μας για τις επόμενες δεκαετίες.

Έτσι, εδώ είναι: ένα μωσαϊκό τετραγώνων απλωμένα πάνω από τους πλανήτες σε ένα παρασκήνιο γεμάτο από πιο μακρινούς αστέρες. Λόγω της αντανάκλασης του ηλιακού φωτός στο διαστημικό σκάφος, η Γη μοιάζει να κάθεται σε μια ακτίνα φωτός, λες και έχει κάποια σημασία αυτός ο μικρός κόσμος. Αλλά είναι απλά ένα ατύχημα της γεωμετρίας και της οπτικής. Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ανθρώπων σε αυτή την εικόνα: ούτε οι λεπτομέρειες στην επιφάνεια της Γης, ούτε οι μηχανές μας, ούτε εμείς οι εαυτοί μας. Από αυτό το σημείο, η εμμονή μας με τους εθνικισμούς δεν φαίνεται πουθενά. Είμαστε πάρα πολύ μικροί. Στην κλίμακα των κόσμων, οι άνθρωποι είναι ασήμαντοι: μια λεπτή ταινία ζωής σε ένα σκοτεινό και μοναχικό κομμάτι πετρωμάτων και μετάλλων.

Εξέτασε ξανά αυτή την κουκίδα. Αυτό είναι εδώ. Αυτό είναι το σπίτι. Αυτοί είμαστε εμείς. Πάνω σε αυτή, βρίσκεται ο καθένας που αγαπάς, ο καθένας που γνωρίζεις, ο καθένας για τον οποίο έχεις ακούσει, το κάθε ανθρώπινο ον που έζησε ποτέ. Το σωρευτικό αποτέλεσμα από όλες τις χαρές και τις λύπες μας. Χιλιάδες θρησκείες, ιδεολογίες και οικονομικά δόγματα. Κάθε κυνηγός και συλλέκτης. Κάθε ήρωας και κάθε δειλός. Κάθε δημιουργός και κάθε καταστροφέας πολιτισμών. Κάθε βασιλιάς και κάθε χωρικός. Κάθε νέο ζευγάρι ερωτευμένων. Κάθε μητέρα και πατέρας. Ελπιδοφόρο παιδί. Εφευρέτης και εξερευνητής. Κάθε δάσκαλος ηθικής. Κάθε διεφθαρμένος πολιτικός. Κάθε ανώτατος ηγέτης. Κάθε σούπερ σταρ. Κάθε άγιος και κάθε αμαρτωλός στην ιστορία του είδους μας, έζησε εκεί – σε ένα μικρό μόριο σκόνης που αιωρείται σε μια ηλιακή αχτίδα.

Η Γη είναι μια πολύ μικρή σκηνή στην κοσμική αρένα.

Σκέψου τις ατελείωτες ωμότητες από τους κατοίκους μιας γωνιάς αυτής της κουκκίδας, που μετά βίας διακρίνεται, σε κάποιους κατοίκους σε μια άλλη γωνιά. Πόσο συχνές είναι οι παρεξηγήσεις τους. Πόσο πρόθυμοι είναι να σκοτώσουν ο ένας τον άλλο. Πόσο ένθερμο είναι το μίσος τους. Σκέψου τους ποταμούς αίματος που χύθηκαν από όλους εκείνους τους στρατηγούς και αυτοκράτορες, έτσι ώστε μέσα από δόξα και θρίαμβο, θα μπορούσαν να γίνουν οι στιγμιαίοι κυρίαρχοι ενός κλάσματος της κουκκίδας αυτής. Η στάση μας, η φαντασία μας για τον εαυτό μας, η αυταπάτη ότι έχουμε κάποια προνομιακή θέση στο σύμπαν, αμφισβητούνται από αυτό το σημείο χλωμού φωτός.

Ο πλανήτης μας είναι ένας μοναχικός κόκκος που περιβάλλεται από ένα μεγάλο κοσμικό σκοτάδι. Μέσα στην αφάνεια μας – σε όλη αυτή την απεραντοσύνη – δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα έρθει βοήθεια από κάπου αλλού για να μας σώσει από τους εαυτούς μας. Είτε μας αρέσει είτε όχι, για την στιγμή, η Γη είναι το μέρος που θα κάνουμε την στάση μας.

Έχει ειπωθεί ότι η αστρονομία είναι μια ταπεινή και που χτίζει χαρακτήρες εμπειρία. Ίσως δεν υπάρχει καλύτερη επίδειξη της τρέλας της ανθρώπινης αλαζονείας παρά αυτή την μακρινή εικόνα τους μικροσκοπικού μας κόσμου. Τονίζει την ευθύνη μας να αντιμετωπίζουμε πιο ευγενικά ο ένας τον άλλο και να διατηρούμε και να αγαπάμε το μόνο σπίτι που έχουμε γνωρίζει ποτέ.

Την χλωμή αυτή μπλε κουκκίδα.

Αυτό είναι ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Carl Sagan “Pale Blue Dot: A Vision of the Human Future in Space“. Μιλάει για την φωτογραφία με το ίδιο όνομα, Pale Blue Dot, που τραβήχτηκε από το “Voyager Ι” στις 14 Φεβρουαρίου 1990.

Αυτή η μικρού μήκους ταινία γυρίστηκε από τον David Fu.

Check Also

10 σπουδαίοι φιλόσοφοι μιλούν για την ευτυχία

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το τι είναι ευτυχία και πώς μπορούμε να την κατακτήσουμε. Ο ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *