ENFRAME | PHOTOGRAPHY

18 πράγματα που δεν ήξερες για το hacking

1. Ο όρος “hacker” σήμαινε αρχικά “αυτός που φτιάχνει έπιπλα με τσεκούρι”. Ίσως λόγω του αμβλέως χαρακτήρα αυτής της προσέγγισης, η λέξη κατέληξε να σημαίνει “κάποιος που ευχαριστιέται να βρίσκει μια αντισυμβατική λύση σε ένα τεχνικό εμπόδιο”.

2. Το computer hacking γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν μέλη της ομάδας “Tech Model Railroad” του MIT, παθιασμένοι με τα ηλεκτρονικά κυκλώματα, άρχισαν να δημιουργούν διάτρητες κάρτες για να ελέγχουν έναν IBM 704.

3. Ένα από τα πρώτα προγράμματα της ομάδας αυτής: κώδικας που φώτιζε λαμπάκια στην κονσόλα, κάνοντας το να μοιάζει σαν μια μπάλα που πήγαινε από τα αριστερά στα δεξιά και με το γύρισμα ενός διακόπτη από τα δεξιά προς τα αριστερά. Το πρώτο Ping-Pong σε υπολογιστή!

4. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο χάκερ “Cap’n Crunch” (a.k.a. John Draper) χρησιμοποίησε μια σφυρίχτρα από παιχνίδι για να ταιριάξει με τον 2,600Hz τόνο που χρησιμοποιούσε το σύστημα μεταγωγής μακρινών αποστάσεων της αμερικανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

5. Πριν γίνουν πλούσιοι, οι ιδρυτές της Apple Steve Wozniak και Steve Jobs έφτιαχναν και πουλούσαν “blue boxes“, ηλεκτρονικές εκδόσεις της σφυρίχτρας του Draper.

6. Χρησιμοποιώντας ένα “blue box“, ο Wozniak κατάφερε να τηλεφωνήσει στην οικία του Πάπα στο Βατικανό προσποιούμενος τον Henry Kissinger.

7. Το χάκινγκ μπήκε στο Χόλυγουντ το 1983 με την ταινία “WarGames“, η οποία είχε να κάνει με ένα παιδί θαύμα που “εισέβαλλε” στο Υπουργείο Άμυνας και σε κάποιο σημείο κατέλαβε παράνομα ένα κερματο-τηλέφωνο χρησιμοποιώντας ένα κουτάκι σόδας.

8. Την ίδια χρονιά, έξι έφηβοι από το Μιλγουώκι “εισέβαλαν” στο Los Alamos National Lab, το οποίο αναπτύσσει πυρηνικά όπλα.

18 πράγματα που δεν ήξερες για το hacking - dailyarticle.gr

9. Το 1988 ο Robert T. Morris δημιούργησε έναν ιό, ένα αυτοαναπαραγόμενο πρόγραμμα που υποτίθεται ότι ήταν για την αξιολόγηση της ασφάλειας του Διαδικτύου.

10. Ο ιός αυτός αναπαράχθηκε υπερβολικά καλά, ωστόσο. Ο πολλών εκατομμυρίων όλεθρος που ακολούθησε, οδήγησε τον Morris στην φυλακή για κακούργημα, το πρώτο για Ηλεκτρονική Απάτη και Κατάχρηση.

11. Όλοι επιστρέφουν σπίτι τελικά. Ο Morris πλέον κάνει έρευνες στην επιστήμη των υπολογιστών… στο ΜΙΤ.

12. Ο Βρετανός χάκερ Gary McKinnon διείσδυσε σε 97 υπολογιστές του Αμερικάνικου ναυτικού, του Πενταγώνου και της NASA μέσα στο 2001-2002.

13. Η δικαιολογία του McKinnon: Δεν έψαχνε για στρατιωτικά μυστικά. Αναζητούσε απλά κρυφά κυβερνητικά έγγραφα που αποδείκνυαν την ύπαρξη εξωγήινων.

14. Σύμφωνα με φήμες, πράκτορες του Κινέζικου Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας προσπάθησαν να εισβάλλουν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της Αμερικής, προκαλώντας το μεγάλο μπλακάουτ του 2003.

15. Ο ερευνητής της IBM, Scott Lunsford, χρειάστηκε μόλις μια μέρα για να εισβάλλει στο δίκτυο ενός πυρηνικού σταθμού ενέργειας: “Σκέφτηκα, ‘Θεέ μου, αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα’“.

16. Ασαφές σχετικά με την έννοια: Όταν το West Point φιλοξενεί τα ετήσια παιχνίδια ηλεκτρονικού πολέμου, οι στρατιώτες φοράνε πλήρη στολή, ενώ αγωνίζονται με έναν online εχθρό.

17. Πιστεύεις ότι ο Mac υπολογιστής σου είναι αδιαπέραστος από επιθέσεις; Ο ερευνητής ασφαλείας Charlie Miller χρησιμοποίησε ένα ελάττωμα του Safari και να “σπάσει” ένα MacBook σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα.

18. Το καλύτερο από όλα; Ο Roger Angel του πανεπιστημίου της Αριζόνα  είχε πρόταση να κατασκευάσει ένα τεράστιο αντηλιακό πλέγμα στο διάστημα για να “χακάρει” το κλίμα του πλανήτη.

Check Also

Ποιες ξένες γλώσσες μιλούν σε άλλες χώρες;

«Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αναπόδραστο κατάλοιπο από της αποικιοκρατίας και της αυτοκρατορίας. Η ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *