ENFRAME | PHOTOGRAPHY

Τι δεν θα μάθουν ποτέ τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2011

Κάνοντας μια αναδρομική έκθεση στα τεχνολογικά βήματα που έγιναν τον τελευταίο αιώνα, με έκανε να σκεφτώ για την διαφορά που η σημερινή τεχνολογία θα κάνει στην ζωή των μελλοντικών παιδιών.

Πιστεύετε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2011 θα αναγνωρίζουν τίποτα από τα παρακάτω;

Βιντεοκασέτα: Πλέον τα πάντα σήμερα στους τηλεοπτικούς σταθμούς γυρίζονται, επεξεργάζονται και μοιράζονται χωρίς να χρειάζεται πουθενά οποιαδήποτε βιντεοκασέτα. Όχι μόνο αυτό, αλλά η σημερινή βιντεοκάμερα χωρίς κασέτα προσφέρει πολύ υψηλότερη ποιότητα από οτιδήποτε μπορούσες να φανταστείς πριν 10 χρόνια – και κοστίζει λιγότερα και από τον φακό της κάμερας που χρησιμοποιούσες στο παρελθόν.

Ταξιδιωτικοί πράκτορες: Αν και δεν έχουν εξαφανιστεί ακόμη, αυτό το επάγγελμα είναι ένα από τα πολλά που το διαδίκτυο έχει αποδεκατίσει. Όταν έρθει η ώρα για το μήνα του μέλιτος, θα μπορέσουν αυτοί που γεννήθηκαν το 2011 να βρουν έναν;

Ο διαχωρισμός δουλειάς και σπιτιού: Όταν κουβαλάς έναν υπέρ-υπολογιστή στην τσέπη σου, δεν είναι μόνο οι φίλοι σου αυτοί που μπορούν να σε βρουν – μπορεί και το αφεντικό σου. Για τα παιδιά που γεννήθηκαν αυτή την χρονιά, ο τοίχος μεταξύ γραφείου και σπιτιού θα είναι πράγματι θολός.

Βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες: Όπως και οι βιντεοκασέτες, οι λέξεις γραμμένες σε νεκρά δέντρα αρχίζουν να μας εγκαταλείπουν σιγά-σιγά – αλλά για αυτούς που γεννήθηκαν φέτος, τα καταστήματα που θα τα πουλάνε στο μέλλον θα είναι τόσο πολυάριθμα όσο είναι και τα δισκάδικα σήμερα.

Καταστήματα ενοικίασης ταινιών: Αλήθεια, έπαιρνες το αμάξι σου και οδηγούσες μέχρι κάποιο κατάστημα απλά για να νοικιάσεις μια ταινία;

Ρολόγια: Ίσως ένα γραφικό κόσμημα, αλλά η σωστή ώρα είναι στο smartphone σου, το οποίο λίγο πολύ είναι πάντα στο χέρι σου.

Χάρτινοι χάρτες: Κάποια εποχή ήταν διαθέσιμοι δωρεάν σε κάθε βενζινάδικο. Είναι σχεδόν παρωχημένοι σήμερα και η επόμενη γενιά πιθανόν να πρέπει να επισκεφθεί ένα μουσείο για να δει έναν.

Ενσύρματα τηλέφωνα: Γιατί θα πλήρωνες 20€ κάθε μήνα για να έχεις ένα τηλέφωνο που συνδέεται στον τοίχο; Για αυτούς που γεννήθηκαν σήμερα αυτό θα είναι μια ανόητη ιδέα.

Υπεραστικές κλήσεις: Χάρη στο internet, οι μέρες όπου πλήρωνες περισσότερα για να μιλήσεις με κάποιον σε μια άλλη πόλη ή χώρα έχουν εξαφανιστεί.

Αγγελίες εφημερίδων: Πέρασαν οι εποχές όπου έπρεπε να αγοράσεις ένα μάτσο φυλλάδες μόνο και μόνο για να δεις τι πωλείται.

Dial-up Internet: Αν και δεν είναι όλοι στην ευρυζωνικότητα, δεν θα αργήσει πολύ να εξαφανιστεί τελείως το dial-up internet.

Εγκυκλοπαίδειες: Φαντάσου μια εποχή όπου έπρεπε να αγοράσεις ακριβά βιβλία τα οποία ήταν ήδη ξεπερασμένα πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι. Αυτό θα είναι αδιανόητο για τα μωρά που γεννήθηκαν σήμερα.

Ξεχασμένοι φίλοι: Θυμάσαι όταν κάποιος παλιός φίλος έφερνε κάποιον που πηγαίνατε σχολείο μαζί και έλεγες “Ω ναι, τον είχα ξεχάσει τελείως!” Η επόμενη γενιά θα είναι αυτομάτως σε επαφή με τον καθένα που γνωρίζουν έστω και λίγο, μέσω του Facebook.

Βραδινό δελτίο ειδήσεων: Οι ειδήσεις πλέον είναι 24/7. Και αν δεν είσαι σπίτι να τις παρακολουθήσεις, δεν πειράζει – υπάρχουν και στο smartphone που έχεις στην τσέπη σου.

CD: Πρώτα οι δίσκοι, μετά οι κασέτες, έπειτα τα CD – η αντικατάσταση της μουσικής σου ήταν ένα ακριβό χόμπι.

Φωτογραφικές με φιλμ: Για τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα, η λέξη “φιλμ” δεν θα σημαίνει τίποτα. Στην πραγματικότητα, ακόμη και οι ψηφιακές κάμερες κινδυνεύουν να εξαλειφθούν καθώς οι υπολογιστές τσέπης αναλαμβάνουν και αυτό το καθήκον πλέον.

Χρυσός Οδηγός: Για πιο λόγο θα χρειαζόσουν ένα τεράστιο βιβλίο απλά για να βρεις κάποιον;

Κατάλογοι: Δεν υπάρχει λόγος να μου στείλεις με αλληλογραφία τον κατάλογο σου από την στιγμή που μπορώ να δω οτιδήποτε έχεις για πώληση online, οποιαδήποτε στιγμή. Αν θέλεις να μου το υπενθυμίσεις, απλά στείλε μου ένα e-mail.

Fax: Μπορείς να πεις “σκανάρισμα”, “pdf” και “e-mail”;

Μια φωτογραφία ανά κορνίζα: Μεγάλη σπατάλη χώρου στον τοίχο ή το γραφείο για να έχεις ξεχωριστά κάδρα για κάθε φωτογραφία. 8Gb φωτογραφίες και/ή βίντεο σε μια ψηφιακή κορνίζα που περιλαμβάνει κάθε πρόσωπο που έχεις γνωρίσει και κάθε τι που έχεις κάνει – αυτό είναι αποτελεσματικό.

Καλώδια: Καλώδια να συνδέουν τηλέφωνα σε τοίχους; Καλώδια να συνδέουν υπολογιστές, τηλεοράσεις, στερεοφωνικά και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές μεταξύ τους; Καλώδια για να συνδέονται υπολογιστές στο internet; Για τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2011, αυτά δεν θα είναι και τόσο λογικά.

Χειρόγραφα γράμματα: Πότε ήταν η τελευταία φορά που έγραψες καλλιγραφικά;  Τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2011 δεν πρόκειται ποτέ να γράψουν κάτι χειρόγραφα.

Διαφημίσεις στην τηλεόραση: Είναι τρομερά ακριβές, εύκολο να αποφευχθούν και αναποτελεσματικές να στοχεύσουν συγκεκριμένα ακροατήρια. Εκτός και αν κάποιος εφεύρει έναν τρόπο να σε αναγκάζει να τις παρακολουθείς, ποιος πρόκειται να πληρώσει για αυτές;

Απόκρυψη: Πριν κάποια χρόνια, αν δεν απαντούσες στο τηλέφωνο του σπιτιού σου, αυτό ήταν – κανείς δεν ήξερε αν είσαι νεκρός ή ζωντανός, πόσο το που βρίσκεσαι. Τώρα το τηλέφωνο σου είναι όχι μόνο στην τσέπη σου, αλλά μπορεί να πει στον καθένα – συμπεριλαμβανομένων των διαφημιστών – ακριβώς που βρίσκεσαι.

Check Also

Ποιες ξένες γλώσσες μιλούν σε άλλες χώρες;

«Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αναπόδραστο κατάλοιπο από της αποικιοκρατίας και της αυτοκρατορίας. Η ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *