ENFRAME | PHOTOGRAPHY

20 ενδιαφέροντα στοιχεία για την ευτυχία

Η ευτυχία είναι το κλειδί λένε και θα μπορούσε να είναι σωστό! Διαβάστε ωστόσο τα παρακάτω ενδιαφέροντα γεγονότα και δοκιμάστε μερικά από αυτά για τον εαυτό σας! Δείτε εάν έχουν καμία επίπτωση στην δικιά σας κατάσταση του νου.

1. Αν και τα γονίδια και η ανατροφή επηρεάζουν περίπου το 50% της διακύμανσης της προσωπικής μας ευτυχίας, οι περιστάσεις μας (εισόδημα και περιβάλλον) επηρεάζουν μόνο ένα 10% περίπου. Το υπόλοιπο 40% προέρχεται από την προοπτική και τις δραστηριότητες μας και συμπεριλαμβάνουν τις σχέσεις, τις φιλίες, τις δουλειές μας, την εμπλοκή μας στην κοινότητα και την συμμετοχή μας στον αθλητισμό και τα χόμπι.

2. Μια καλή διάθεση έχει μια ξεχωριστή μυρωδιά. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι μπορούν να κρίνουν αν κάποιος είναι σε μια θετική διάθεση από την οσμή τους σώματος τους και μόνο. Σε ένα πείραμα, άνδρες και γυναίκες παρακολουθούσαν τρομακτικές σκηνές από ταινίες, ενώ η οσμή στην μασχάλη τους συγκεντρώνονταν σε επιθέματα γάζας. Μια εβδομάδα αργότερα οι ερευνητές ζήτησαν από αγνώστους να αποφασίσουν ποια από τα επιθέματα προέρχονταν από ανθρώπους που ήταν σε καλή διάθεση και ποια προέρχονταν από φοβισμένους ανθρώπους. Ήταν σε θέση να το κάνουν αυτό με εκπληκτική ακρίβεια!

3. Οι ηλικιωμένοι είναι περισσότερο ικανοποιημένοι με τις ζωές τους από τους νεώτερους ανθρώπους: μια πρόσφατη έρευνα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έδειξε ότι τα άτομα ηλικίας 20-24 ετών είναι θλιμμένα για 3.4 μέρες τον μήνα, κατά μέσο όρο, σε αντίθεση με τις μόλις 2.3 μέρες για τους ανθρώπους ηλικίας 65-74.

4. Αν κάνετε 20 λεπτά άσκησης, τρεις ημέρες την εβδομάδα, για έξι μήνες, το γενικό σας αίσθημα ευτυχίας θα βελτιωθεί κατά 10-20%.

5. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στα ανώτερα επίπεδα ευτυχίας στα ψυχολογικά τεστ, αναπτύσσουν περίπου 50% περισσότερα αντισώματα από το μέσο όρο για την αντιμετώπιση της γρίπης.

6. Σύμφωνα με ερευνητές στο «The World Database of Happiness» του Erasmus University στην Ολλανδία, η Δανία είναι επίσημα η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, ακολουθούμενη στενά από την Μάλτα, την Ελβετία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία και τον Καναδά.

7. Στις Η.Π.Α. η κατάθλιψη είναι 3-10 φορές πιο συχνή σήμερα από ότι ήταν δυο γενιές πριν.

8. Οι μετανάστες τείνουν να αποκτούν τα χαρακτηριστικά ευτυχίας του έθνους στο οποίο μεταναστεύουν, όχι του έθνους στο οποίο γεννήθηκαν.

9. Οι πλουσιότεροι εργαζόμενοι τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι από τους φτωχότερους συναδέλφους τους, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι τείνουν να έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες να γίνουν πλούσιοι. Έτσι είναι ένα σενάριο όπως αυτό με το αυγό και την κότα.

10. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από εγκεφαλικά, υποφέρουν τρομερά σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλά μετά από λίγο τα επίπεδα της ευτυχίας τους είναι ελαφρώς πιο κάτω από τον μέσο όρο του πληθυσμού.

11. Όταν οι άνθρωποι παντρεύονται η ευτυχία τους κορυφώνεται, αλλά μετά από λίγο η ευτυχία τους επιστρέφει στο επίπεδο που ήταν πριν παντρευτούν.

12. Οι γυναίκες τείνουν να βιώνουν την χαμηλότερη ικανοποίηση όλων των εποχών στην ηλικία των 37, ενώ οι άνδρες το παθαίνουν αυτό συνήθως στα 42.

13. Το να κάνεις 100-200 κοιλιακούς την ημέρα γελώντας είναι ισοδύναμο με το να καις 500 θερμίδες.

14. Το χρυσό δεν εγγυάται την ευτυχία. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ολυμπιακοί αθλητές που είχαν πάρει το αργυρό μετάλλιο ήταν μερικές φορές πιο ευτυχισμένοι από αυτούς που είχαν πάρει το χρυσό. Σύμφωνα με αυστραλιανές ομάδες ψυχολογίας, αισθάνεσαι καλύτερα όταν έρχεσαι τρίτος και δεν το περίμενες από το να είσαι σίγουρος για την πρωτιά.

15. Ο αείμνηστος πρωτοποριακός καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας Michael Argyle, ο οποίος πραγματοποίησε πολλές μελέτες για την ευτυχία, έδειξε ότι ανάμεσα στα πράγματα που έκαναν τους ανθρώπους ευτυχισμένους είναι ο αθλητισμός, η μουσική και  – πάνω απ’ όλα ο χορός.

16. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ένα κατοικίδιο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και το στρες, βελτιώνοντας την υγεία και την ευτυχία.

17. Μετά την ικανοποίηση των βασικών αναγκών, τα επιπλέον υλικά πλούτου έχουν μικρή ή καμία επίδραση στην ικανοποίηση της ζωής ή την ευτυχία (σε γενικές γραμμές θα πρέπει να λάβετε απροσδόκητα πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ για να σας μετατρέψουν από ένα δυστυχισμένο άτομο σε ένα χαρούμενο άτομο και ακόμη και τότε το αποτέλεσμα είναι συχνά προσωρινό.)

18. Οι άνθρωποι σε σταθερές σχέσεις είναι γενικά πιο ευτυχισμένοι από αυτούς που είναι μόνοι τους.

19. Σε έθνη με υψηλά επίπεδα ισότητας εισοδήματος, όπως οι σκανδιναβικές χώρες, η ευτυχία τείνει να είναι υψηλότερη από ότι σε έθνη με άνιση κατανομή πλούτου, όπως οι Η.Π.Α. Οι άνθρωποι τείνουν να προτιμούν περισσότερο την τοπική αυτονομία και την πιο άμεση δημοκρατία αντί για τα αυξημένα εισοδήματα.

20. Σύμφωνα με μια νέα ματιά σε μια παλιά έρευνα 40 ετών σχετικά με τις πρακτικές ανατροφής των παιδιών που διεξάγει από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, τα παιδιά που τα αγκάλιαζαν περισσότερο όταν μεγάλωναν ήταν πιο ευτυχισμένα.

Check Also

10 σπουδαίοι φιλόσοφοι μιλούν για την ευτυχία

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το τι είναι ευτυχία και πώς μπορούμε να την κατακτήσουμε. Ο ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *