ENFRAME | PHOTOGRAPHY

Τα 10 πιο εργασιομανή ζώα

Τα ανθρώπινα όντα συχνά νομίζουν ότι είναι τα πιο εργατικά είδη στη Γη. Ωστόσο, μπορεί να αισθανθούμε ντροπιασμένοι, αν γνωρίζαμε τον φόρτο εργασίας που έχουν κάποια ζώα καθημερινά. Στην πραγματικότητα, πολλά πλάσματα εργάζονται πολλές μέρες και νύχτες για να επιζήσουν στην άγρια φύση και εκτελούν ακόμα βαρύτερα καθήκοντα από ότι οι άνθρωποι μπορούν.

10. Μυρμήγκια: Οι εργάτες

Μια αποικία μυρμηγκιών λειτουργεί σαν ένα εργοστάσιο με σαφώς καθορισμένους ρόλους και αρμοδιότητες. Η βασίλισσα είναι υπεύθυνη μόνο για την αναπαραγωγή των νεογνών, ενώ η δουλειά του μυρμηγκιού άνδρα είναι να ζευγαρώνει με την βασίλισσα. Εκτός αυτού, όλα τα υπόλοιπα έχουν ειδικές αποστολές για να εξασφαλίσουν ότι όλα λειτουργούν σωστά. Για παράδειγμα, οι εργάτες πρέπει να ταΐσουν και να φροντίσουν τις προνύμφες που γέννησε η βασίλισσα, να διατηρήσουν την αποικία καθαρή και να σκάψουν νέα τούνελ. Τα τροφικά μυρμήγκια είναι υπεύθυνα για την εύρεση τροφής και την μεταφορά της πίσω στην αποικία.

 

 09. Κάστορες: Οι οικοδόμοι

Το ρητό «απασχολημένος σαν κάστορας» εξηγεί εν μέρει γιατί οι άνθρωποι συχνά τους αποκαλούν οικοδόμους. Αυτά τα θηλαστικά με τα κοφτερά δόντια είναι πολύ επιδέξια και εργατικά και δημιουργήσουν κατάλληλες δεξαμενές για τις ανάγκες τους στα ποτάμια ή τα ρυάκια. Παρά το γεγονός ότι τα φράγματα τους απειλούνται συχνά από τους ιδιοκτήτες της έκτασης, με τις εργασίες τους παρέχουν πηγή νερού και για άλλα πλάσματα όπως οι πάπιες και οι άλκες.

 

08. Θηλυκά Λιοντάρια: Οι κυνηγοί

Τα θηλυκά λιοντάρια είναι υπεύθυνα όχι μόνο για την φροντίδα των νεαρών λιονταριών, αλλά και για το κυνήγι ζώων, ενώ τα αρσενικά πρέπει να προστατεύουν τις οικογένειες τους από τα αρπακτικά. Αυτές οι μεγάλες γάτες μπορούν να παρακολουθούν το θήραμα τους σιωπηλά από μια απόσταση 30 μέτρων, κυρίως τη νύχτα, πριν επιτεθούν.

 

07. Αφρικανικά Άγρια Σκυλιά: Οι χασάπηδες

Τα αφρικανικά άγρια σκυλιά θεωρούνται οι χασάπηδες της Αφρικανικής ερήμου διότι διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στο οικοσύστημα, σκοτώνοντας άρρωστα ή τραυματισμένα ζώα, κάτι που βοηθάει στη διατήρηση της ισορροπίας και βελτιώνει τα είδη των θηραμάτων. Αυτό το είδος κυνηγά δύο φορές τη μέρα με ποσοστό επιτυχίας 70-90% χάρη στην ομαδική εργασίας τους. Όταν δουν ένα στόχο, μερικά σκυλιά θα αρχίσουν να τρέχουν κοντά σε αυτόν, ενώ άλλα θα ακολουθούν από πίσω. Ως εκ τούτου, η λεία είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγει.

 

06. Πουλιά Bower: Οι διακοσμητές

Τα αρσενικά πουλιά Bower χαρακτηρίζονται ως σχεδιαστές, επειδή χτίζουν μόνα τους τις φωλιές τους και τις διακοσμούν με βότσαλα, κοχύλια, λουλούδια και άλλα αντικείμενα για να προσελκύσουν τα θηλυκά. Σύμφωνα με τον ερευνητή John Endler, το αρσενικό πρέπει να οργανώσει την φωλιά έτσι ώστε όταν προβάλλεται από ένα συγκεκριμένο σημείο να φαίνεται μεγαλύτερη από ότι πραγματικά είναι.

 

05. Ψάρια Cleaner Wrasse: Οι αισθητικοί

Αυτά τα μικροσκοπικά ψάρια έχουν μήκος 5-7 εκατοστά, αλλά περνούν όλη την ημέρα, κάθε μέρα, για να απαλλάσσουν τα άλλα ψάρια από ανεπιθύμητα παράσιτα. Εργάζονται πραγματικά σκληρά, καθαρίζοντας ακόμη και πολύ μεγαλύτερα ψάρια, που μπορούν να θεωρηθούν αρπακτικά. Αλλά η δουλειά ενός καθαριστή είναι τόσο σημαντική, που τα μεγάλα πλάσματα είναι πρόθυμα να μην φάνε ένα σνακ για να έχουν ένα καλό καθαρισμό.

 

04. Τερμίτες: Ειδικοί στις κατεδαφίσεις

Οι τερμίτες φαίνεται να λειτουργούν μέσα σε ένα κοινωνικό σύστημα πολύ παρόμοιο με αυτό των μυρμηγκιών. Οι εργάτες είναι λευκοί ή συχνά διαφανείς και είναι οι πρώτοι που εμφανίζονται όταν υπάρχει μια νέα πηγή ξύλου. Είναι υπεύθυνοι για τον εντοπισμό πόρων τροφής, την εκσκαφή ξύλου και την φροντίδα των νέων τερμιτών. Οι στρατιώτες είναι φυσικά ώριμοι και ξεχωρίζουν από τα κίτρινα-καφέ κεφάλια τους και τα μαύρα στόματα. Η κύρια ευθύνη τους είναι να προστατεύσουν την αποικία από τους εχθρούς (μυρμήγκια ή τερμίτες από άλλες αποικίες). Οι μόνοι τερμίτες με φτερά ονομάζονται alates ή swarmers και είναι υπεύθυνοι για την δημιουργία νέων αποικιών.

 

03. Γαιοσκώληκες: Οι αγρότες

Είναι η αγρότες της φύσης, καθώς οργώνουν το χώμα όταν μετακινούνται. Το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. εκτιμά ότι οι γαιοσκώληκες χρειάζονται 10-20 χρόνια για να οργώσουν τα πάνω 15 εκατοστά του χώματος. Οι σήραγγες που αφήνουν πίσω εξυπηρετούν επίσης την κυκλοφορία του αέρα και του νερού στο χώμα, διατηρώντας το φρέσκο και πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία. Τα περιττώματα των γαιοσκωλήκων είναι επίσης απαραίτητα, δεδομένου ότι είναι πλούσια σε άζωτο, ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για ένα υγιές οικοσύστημα.

 

02. Αυτοκρατορικοί Πιγκουίνοι: Οι γονείς

Μετά από ένα ταξίδι 80 χιλιομέτρων από τον ωκεανό σε ένα μέρος επώασης, οι πιγκουίνοι ζευγαρώνουν και η μητέρα παράγει ένα αυγό που το δίνει στον πατέρα. Ενώ η μητέρα επιστρέφει στην θάλασσα για φαγητό, ο πατέρας κάθεται πάνω στο αυγό για περίπου 64 ημέρες μέχρι αυτό να εκκολαφτεί. Μόλις το μωρό πιγκουίνος βγει από το αυγό, ο πατέρας το κρατάει ζεστό και το τροφοδοτεί θρεπτικές ουσίες που εκκρίνονται από τον δικό του οισοφάγο μέχρι να επιστρέψει η μητέρα. Μετά την επιστροφή της μητέρας, τα καθήκοντα των γονιών ανταλλάσσονται και ο αρσενικός πιγκουίνος μπορεί να επιστρέψει στην θάλασσα για το πρώτο του γεύμα μετά από 4 μήνες.

 

01. Μέλισσες: Εταιρικοί εργαζόμενοι

Όπως και σε κάθε μεγάλη εταιρεία, υπάρχει μια ποικιλία ρόλων που βοηθάει την επιχείρηση μέσα στην κυψέλη να τρέχει ομαλά. Ο Διευθύνων Σύμβουλος είναι η βασίλισσα των μελισσών και η κύρια ευθύνη της είναι να αναπαράγει περισσότερες μέλισσες έτσι ώστε η ομάδα να έχει συνεχώς νέους εργαζόμενους. Οι μέλισσες πεδίου είναι υπεύθυνες για την έξοδο από την κυψέλη για να συλλέξουν τα απαραίτητα εφόδια, όπως το νέκταρ, το οποίο δίνουν στις εργάτριες της κυψέλης. Οι εργάτριες μέλισσες είναι όλες θηλυκές και είναι υπεύθυνες για την δημιουργία του μελιού. Αναμασούν το νέκταρ ξανά και ξανά για να αφαιρέσουν το μεγαλύτερο μέρος νερού και έτσι δημιουργείται το μέλι. Οι εργάτριες παρέχουν επίσης θέρμανση και κλιματισμό για την κυψέλη, θερμαίνοντας τη το χειμώνα κουνώντας τα φτερά τους και  ψύχοντας τη το καλοκαίρι ψεκάζοντας νερό. Δεν υπάρχουν διακοπές ή διαλείμματα στο τέλος μιας μακράς ημέρας – η επιχείρηση τους τρέχει όλο το εικοσιτετράωρο, χωρίς πληρωμή υπερωριών!

Check Also

Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί για το 2017

Ποιους προορισμούς να διαλέξουμε και τι πρέπει να επισκεφτούμε πριν φύγουμε από εκεί; Το 2017 ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *