Ενδιαφέροντα στοιχεία για την Βότκα

Διαβάστε παρακάτω μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την βότκα, αυτό το διάσημο αλκοολούχο ποτό που υπάρχει περίπου από το 1405.

  • Η βότκα είναι ένα άχρωμο υγρό τυπικά, που προέρχεται συνήθως από απόσταξη σιτηρών που έχουν υποστεί ζύμωση.
  • Το όνομα βότκα προέρχεται από την Ρώσικη λέξη για το νερό: voda. Στα Ουκρανικά η βότκα λέγεται “horilka”.
  • Η πρώτη Ρώσικη βότκα χρησιμοποιείτο για φαρμακευτικούς σκοπούς. Αντίθετα, οι Πολωνοί χρησιμοποιούσαν κάποτε αρωματισμένη βότκα σαν aftershave.
  • Οι απαρχές της βότκας δεν μπορούν να εντοπιστούν, αλλά πιστεύεται ότι προέρχεται από τα σιτηρά των περιοχών που ανήκουν πλέον στην Πολωνία, τη δυτική Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Επίσης, μια μακρά παράδοση στη βότκα έχει και η Σκανδιναβία.
  • Οι Σουηδοί χρησιμοποιούσαν τον 15ο αιώνα ένα είδος βότκας για την παραγωγή μπαρουτιού.
  • Η δημοτικότητα της βότκας στην Πολωνία και τη Ρωσία οφείλεται στο γεγονός ότι δεν παγώνει τόσο γρήγορα όσο τα άλλα ποτά κατά την μεταφορά της τους μεγάλους παγωμένους χειμώνες.
  • Η μεγαλύτερη ποσότητα βότκας σήμερα παράγεται από δημητριακά όπως το σόργο, η σικάλη, το καλαμπόκι και το σιτάρι. Η βότκα από σιτάρι και σικάλι θεωρούνται ανώτερες.
  • Αν η βότκα παρασκευαστεί από ζαχαροκάλαμο, λέγεται neutral cane spirit, αν παρασκευαστεί από σιτηρά λέγεται neutral grain spirit.
  • Τα περισσότερα από τα σημερινές εμπορικές βότκες παρασκευάζονται με συνεχή απόσταξη, κάτι που εξουδετερώνει μεγάλο μέρος της γεύσης του αλκοόλ.
  • Από το 1300, η Ρώσικη παραγωγή πόσιμης βότκας ήταν ήδη σε εξέλιξη. Η Πολωνία υποστηρίζει επίσης ότι παρήγαγε βότκα τον 14ο αιώνα, αλλά οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η Πολωνία παρήγαγε μπράντι και όχι βότκα εκείνη την εποχή.
  • Το γεγονός ότι οι περισσότερες εμπορικές βότκες έχουν λίγο ή καθόλου άρωμα ή γεύση είναι αυτό που την κάνει τόσο ευέλικτο  και δημοφιλή σαν συστατικό για κοκτέιλ.
  • Λόγω του φιλτραρίσματος με ενεργό άνθρακα, η βότκα είναι μια πιο καθαρή μορφή αλκοόλ από τα άλλα ποτά.
  • Η περιεκτικότητα αλκοόλ στην βότκα συνήθως κυμαίνεται από 35% έως 60%.
  • Η κλασσική Ρώσικη ή Ουκρανική βότκα είναι 40%, βαθμός που είναι αφιερωμένος στον διάσημο Ρώσο χημικό Dmitri Mendeleev.
  • Το Μουσείο Βότκας στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, δήλωσε ότι ο Mendeleev πίστευε ότι το τέλειο ποσοστό είναι 38%, αλλά επειδή τα αποστάγματα την εποχή του φορολογούνταν ανάλογα με τη δύναμη τους, ως εκ τούτου το ποσοστό αυτό στρογγυλοποιήθηκε σε 40% για απλοποίηση του φορολογικού υπολογισμού.
  • Σήμερα, μπορείτε να βρείτε βότκα με περιεκτικότητα 38%, αλλά συνήθως χαρακτηρίζεται ως ελαφριά.
  • Η βότκα μπορεί να ταξινομηθεί σε δυο κύριες κατηγορίες: καθαρή βότκα και αρωματισμένη βότκα.
  • Τα αρώματα βότκας συνήθως περιλαμβάνουν κόκκινο πιπέρι, τζίτζερ, διάφορες γεύσεις φρούτων, βανίλια, σοκολάτα (χωρίς ζάχαρη) και κανέλα.
  • Κατά την εποχή του τσάρου Πέτρου, υπήρχε ένα παράξενο έθιμο: κάθε ξένος πρέσβης έπρεπε να πιεί το λεγόμενο «Κύπελλο του Λευκού Αετού». Μια κανάτα που περιείχε ενάμιση λίτρο βότκα!

 [yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=wvjSkI37FVk’]

Check Also

Ποιες ξένες γλώσσες μιλούν σε άλλες χώρες;

«Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αναπόδραστο κατάλοιπο από της αποικιοκρατίας και της αυτοκρατορίας. Η ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *