ENFRAME | PHOTOGRAPHY

5 πράγματα που δεν γνώριζες για τον Pablo Escobar

Στις περισσότερες δουλειές, βλέποντας την απόδοση της επένδυσης στο 100% είναι κάτι παραπάνω από αρκετό για την επιχείρηση να ευδοκιμήσει. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ο διαβόητος κολομβιανός διακινητής κοκαΐνης Pablo Escobar απολάμβανε μια απόδοση επένδυσης που άγγιζε το 20,000%. Με άλλα λόγια, για κάθε 1 δολάριο που έβαζε στην επιχείρηση του, έπαιρνε πίσω 200 δολάρια.

Αυτή είναι μια σαγηνευτική απόδοση επένδυσης για ορισμένους. Στο μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής ζωής του Escobar ως επικεφαλής του καρτέλ Medellin, ο κίνδυνος δεν ήταν δικός του: το ρίσκο έπεφτε στην ζωή των αντιπάλων του Pablo και στις ζωές των (περισσότερο) Αμερικάνων διακινητών που «έσπρωχναν» το προϊόν του στους χρήστες. Μόνο μετά από τα πλούτη, τη φήμη και τη βαρβαρότητα του τον έκαναν στόχο τόσο των μεγάλων κυβερνήσεων και τον μικρών ομάδων πολιτοφυλακής και άρχισε να διατρέχει κίνδυνο. Στις 2 Δεκεμβρίου 1993, μια μέρα μετά τα 44α γενέθλια του, σκοτώθηκε από τα πυρά των αστυνομικών μετά από μια καταδίωξη στο Μεντεγίν.

Διαβάστε παρακάτω μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τον Πάμπλο Εσκομπάρ που πιθανόν δεν γνωρίζατε.

1. Οι αρουραίοι έτρωγαν κάθε χρόνο 1 δις δολάρια από τα κέρδη του Pablo Escobar

Το πρώτο πράγμα που δεν ξέρατε για τον Pablo Escobar μαρτυρά ένα ασυνήθιστο, εντυπωσιακό βαθμό πλούτου. Σύμφωνα με τον Roberto Escobar, έναν από τα στενότερα αδέρφια του Pablo, σε μια περίοδο που τα εκτιμώμενα κέρδη τους ήταν γύρω στα 20 δις δολάρια ετησίως, «ο Πάμπλο κέρδιζε τόσα πολλά κάθε χρόνο που δεν τον ενδιέφερε εκείνο το 10% των χρημάτων που τα έτρωγαν οι αρουραίοι στην αποθήκευση, που καταστρέφονταν από το νερό ή χάνονταν».

Αν αυτό δεν είναι αρκετό για να σας πέσει το σαγόνι, ο Roberto προσθέτει ότι το καρτέλ ξόδευε κάθε μήνα 2.500 δολάρια για να αγοράσει λαστιχάκια για να δένουν τις δεσμίδες με τα χαρτονομίσματα!

2. Ο παράδεισος του Pablo Escobar σήμερα στεγάζει πρόσφυγες και ιπποπόταμους

Κοντά στην μικρή πόλη Puerto Triunfo, της βορειοδυτικής Κολομβίας, ο Pablo Escobar έχτισε για τον εαυτό του έναν καταφύγιο για τις αποδράσεις του, που θα ταίριαζε σε έναν άνθρωπο του κύρους του. Το Hacienda Napoles ήταν ο προσωπικός του παράδεισος με μια συνολική έκταση 5,000 στρεμμάτων και είχε τα πάντα, από πισίνες και μια αρένα ταυρομαχίας, μέχρι έναν εξωτικό ζωολογικό κήπο με ιπποπόταμους, καμηλοπαρδάλεις, ελέφαντες και πολλά άλλα. Ιστορίες για τα τεράστια πάρτι γεμάτα ναρκωτικά, γυναίκες και μερικά από τα πιο ισχυρά πρόσωπα της Κολομβίας συνεχίζουν να κυκλοφορούν, συμβάλλοντας στον μύθο του Escobar.

Σήμερα, όμως, ο παράδεισος αυτός είναι γεμάτος ερείπια. Ότι μπορούσε να κλαπεί έχει κλαπεί. Όλα έχουν γκρεμιστεί από ανθρώπους που πίστευαν ότι θα έβρισκαν κρυμμένα ναρκωτικά ή χρήματα. Οι μόνοι κάτοικοι είναι οικογένειες προσφύγων από τον πόλεμο με τους αντάρτες και περίπου 20 ιπποπόταμοι που βοσκούν στην περιοχή.

3. Ο Pablo Escobar ήταν ύποπτος για τη βόμβα στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου

Ένα άλλο πράγμα που δεν ξέρατε για το Πάμπλο Εσκομπάρ είναι ότι ήταν ένας από τους πρώιμους υπόπτους για την βομβιστική επίθεση του 1993 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Λίγο μετά τη βομβιστική επίθεση, που στοίχισε τη ζωή σε έξι άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 1.000, ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης ανήγγειλε δημοσίως ότι οι βομβαρδισμοί θα μπορούσαν να είχαν πραγματοποιηθεί από κάθε «εχθρό των Η.Π.Α.», συμπεριλαμβανομένου και του καρτέλ Medellin του Pablo Escobar.

Λοιπόν, ο Πάμπλο μπορεί να είχε δολοφονήσει έναν προεδρικό υποψήφιο (Luis Carlos Galan), να είχε απειλήσει να σκοτώσει τους απογόνους ενός από τους προέδρους των Η.Π.Α. (φέρεται να ήταν ένας από τους πρεσβύτερους γιους του Bush), να είχε ανατινάξει ένα εμπορικό τζετ στον αέρα (Avianva Flight 203) και να είχε ενορχηστρώσει και αποπειραθεί να σφάξει όλο το Ανώτατο Δικαστήριο της Κολομβίας (Palace of Justice siege), αλλά να βομβαρδίσει το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου; Ο Escobar ένιωσε τόσο προσβεβλημένος από αυτή την κατηγορία που έστειλε χειρόγραφο σημείωμα στον Πρέσβη των Η.Π.Α. στην Κολομβία δηλώνοντας την αθωότητα του. «Μπορείτε να με βγάλετε από την λίστα», διαβεβαίωσε τον πρέσβη Morris Busby, «γιατί αν το είχα κάνει εγώ θα έλεγα το γιατί το έκανα και τι ζητάω».

4. Ο Pablo Escobar έχτισε τη δική του γειτονιά

Η Μεντεγίν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας (με σχεδόν 2.5 εκατομμύρια κατοίκους), αλλά είναι, και θα είναι πάντα, συνδεδεμένη με το όνομα του βαρόνου της κοκαΐνης Pablo Escobar και το καρτέλ του. Για τους περισσότερους φτωχούς κατοίκους της πόλης, ο Escobar – τον οποίο αποκαλούσαν Don Pablo – δεν ήταν τίποτα λιγότερο από ένα Ρομπέν των Δασών με σάρκα και οστά, μια φήμη που ακούγεται ακόμα και σήμερα μαζί με όλα τα άλλα.

Στην ακμή του, έκανε αναμφισβήτητα πολλά δημόσια έργα, θέσπισε προγράμματα διατροφής, έχτισε πάρκα και γήπεδα ποδοσφαίρου, αλλά το μεγαλύτερο του επίτευγμα ήταν το Barrio Pablo Escobar, μια γειτονιά από 450 σπίτια που στέγαζαν μερικές χιλιάδες άπορους της Μεντεγίν. Πλήρωναν ενοίκιο; Όχι. Φόρους ιδιοκτησίας; Ούτε.

Το μόνο πρόβλημα; Γράφοντας για την Washington Post, το 1989, ο Michael Isikoff παρατήρησε μια αυξανόμενη απογοήτευση των κατοίκων καθώς παιδιά από άλλες γειτονιές πήγαιναν στο Barrio Pablo Escobar για να πλασάρουν ναρκωτικά.

5. Ο Pablo Escobar αγόρασε ένα Learjet για να μεταφέρει τα χρήματα του

Το τελευταίο πράγμα που δεν ξέρατε για τον Pablo Escobar είναι ότι είχε μια ενδιαφέρουσα λύση σε ένα πολύ σπάνιο είδος προβλήματος χρηματικής φύσης. Ο Escobar και το καρτέλ του άρχισαν να βλέπουν τα κέρδη να εκτοξεύονται γρήγορα. Καθώς ήταν μια επιχείρηση μετρητών, ο Escobar χρειαζόταν να μεταφέρει τα χρήματα του από τις Η.Π.Α. πίσω στην Κολομβία. Για λίγο καιρό, το μικρό αεροπλάνο που χρησιμοποιούσε για τη μεταφορά ήταν αρκετό, καθώς μπορούσε να μεταφέρει περίπου 10 εκατομμύρια. Έχοντας στο νου ότι η απόδοση του ήταν γύρω στο 20.000% και ότι μετέφερε κοκαΐνη στις Η.Π.Α. με διάφορες μεθόδους (συμπεριλαμβανομένου και ενός ζεύγους υποβρυχίων που μπορούσαν να μεταφέρουν 1.000 κιλά το καθένα), δεν αποτελεί έκπληξη ότι χρειάζονταν αναβάθμιση. Έτσι, αγόρασε ένα Learjet, ένα σημαντικά ταχύτερο αεροπλάνο το οποίο θα μπορούσε να μεταφέρει 10 φορές περισσότερα χρήματα. Το πρόβλημα λύθηκε.

Check Also

Ποιες ξένες γλώσσες μιλούν σε άλλες χώρες;

«Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αναπόδραστο κατάλοιπο από της αποικιοκρατίας και της αυτοκρατορίας. Η ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *