ENFRAME | PHOTOGRAPHY

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το Sushi

  • Οι παραδοσιακοί σεφ σούσι λένε ότι το ψάρι δεν πρέπει να είναι εντελώς ακατέργαστο – ούτε τελείως φρέσκο.
  • Πριν από λίγο καιρό, ένας σεφ σούσι (itamae) έπρεπε να υποβληθεί σε δέκα χρόνια εκπαίδευσης πριν μπορέσει να εργαστεί σε ένα εστιατόριο. Σήμερα, η ζήτηση για τέτοιους ειδικευμένους σεφ είναι τόσο υψηλή που πολλοί ξεκινάνε να εργάζονται μετά από δύο μόνο χρόνια εκπαίδευσης.
  • Οι λάτρεις του σούσι ποτέ δεν κοιτάνε το μενού, σπάνια χρησιμοποιούν chopsticks και αποφεύγουν την σάλτσα σόγιας και το έξτρα wasabi.
  • Περίπου το 80% των αλιευμάτων ερυθρού τόνου στον κόσμο, χρησιμοποιείται για σούσι.
  • Το σούσι σήμερα ξεκίνησε ως ένα είδος fast food – το ιαπωνικό ισοδύναμο του 19ου αιώνα ενός εστιατορίου McDonald.
  • Το σούσι χρονολογείται από τουλάχιστον το 2ο μ.Χ. αιώνα, ξεκινώντας ως μια μέθοδος διατήρησης των ψαριών στην Κίνα.
  • Η λέξη «sushi» δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα ψάρια, αναφέρεται στο ρύζι που έχει αναμειχθεί με καρυκευμένο ξύδι, ζάχαρη και αλάτι.
  • Σχεδόν η μισή ποσότητα ψαριών που καταναλώνονται παγκοσμίως εκτρέφονται σε φάρμες ψαριών αντί να ψαρεύονται στο φυσικό τους περιβάλλον, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.
  • Οι Αμερικάνοι πιστεύουν ότι το σούσι είναι καλό για αυτούς. Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος του σούσι που σερβίρεται στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι γεμάτο με υδατάνθρακες, ζάχαρη, λίπος και νάτριο.
  • Το Υπουργείο Γεωργίας της Ιαπωνίας έχει δημιουργήσει μια επιτροπή για να συντάξουν ένα σύστημα πιστοποίησης για τα Ιαπωνικά εστιατόρια στο εξωτερικό. Πιθανά γαστρονομικά εγκλήματα περιλαμβάνουν τον τεμαχισμό του ψαριού σε πολύ παχιές φέτες, τη χρήση πολύ λίγου ή υπερβολικού wasabi και το υπερβολικό ψήσιμο του ρυζιού.
  • Τα inside-out rolls είναι το πιο δημοφιλές προϊόν του Αμερικάνικου σούσι – και αποτελεί Αμερικάνικη εφεύρεση. Δεν υπήρχε στην Ιαπωνία μέχρι πρόσφατα, όταν και εισάχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Η υψηλότερη τιμή που καταβλήθηκε ποτέ για ένα Bluefin τόνο για σούσι ήταν 396.000 δολάρια για ένα ψάρι 342 κιλών, στις 4 Ιανουαρίου 2011, στην αγορά Tsukiji Fish στο Τόκιο. Αυτό που το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι αυτό το ρεκόρ πραγματοποιήθηκε ακριβώς 10 χρόνια από την ημέρα που είχε γίνει το προηγούμενο ρεκόρ (173.000 δολάρια για έναν Bluefin τόνο 200 κιλών, στις 5 Ιανουαρίου 2001).
  • Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. ορίζει ότι όλα τα ψάρια που τρώγονται ωμά (με εξαίρεση τον τόνο) θα πρέπει πρώτα να καταψυχθούν, για να σκοτωθούν τα παράσιτα.
  • Ο περισσότερος κόσμος ποτέ δεν έχει φάει ένα σωστό nigiri. Οι περισσότεροι σούσι σεφ συσκευάζουν το nigiri τους πάρα πολύ καλά, επειδή οι περισσότεροι δεν ξέρουν πώς να το φάνε.
  • Ένα βασικό συστατικό στη γεύση του σούσι είναι το MSG – το οποίο εφευρέθηκε από Ιάπωνες επιστήμονες που μελετούσαν τα φύκια.
  • Οι Ιάπωνες τρώνε συνήθως μια σούπα miso όχι στην αρχή του γεύματος, αλλά στο τέλος – για να βοηθήσει στην πέψη.
  • Στην Ιαπωνία, ένας μαθητευόμενος σεφ σούσι περνάει δυο χρόνια για να μάθει να μαγειρεύει και να σοτάρει το ρύζι και άλλα τρία χρόνια για να πάθει να προετοιμάζει το ψάρι, πριν του επιτραπεί να εργαστεί σε ένα sushi bar.
  • Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η υψηλή ζήτηση για σούσι σεφ σημαίνει ότι πολλοί εργάζονται πίσω από το μπαρ μόλις λίγους μήνες μετά από την κατάρτιση τους.
  • Στην Ιαπωνία, οι γυναίκες υφίστανται διακρίσεις στα σούσι μπαρ, τόσο σαν πελάτισσες όσο και όταν προσπαθούν να γίνουν σεφ.
  • Πολλοί σούσι σεφ πιστεύουν ότι ο πελάτης τρώει όχι μόνο με το στόμα του, αλλά και με τα μάτια του. Η προετοιμασία ενός γεύματος σούσι είναι σαν να δημιουργείς ένα κήπο Zen.
  • Τα μαχαίρια που χρησιμοποιούνται από τους σεφ αποτελούν άμεσους απόγονους των σπαθιών σαμουράι και πρέπει να ακονίζονται κάθε μέρα.
  • Το πιο ακριβό συστατικό ενός σύγχρονου σούσι – ο τόνος Bluefin – ήταν κάποτε εντελώς περιφρονημένο από τους Ιάπωνες που το θεωρούσαν ακατάλληλο για κατανάλωση από τον άνθρωπο.
  • Στο σούσι σήμερα, το κατεψυγμένο ψάρι είναι συχνά «πιο φρέσκο» από το φρέσκο ψάρι.
  • Ανάμεσα στις γαρνιτούρες σούσι, τα μύδια έχουν πραγματικά περισσότερη γεύση από οποιοδήποτε άλλο ψάρι. Στα σούσι μπαρ του Τόκυο, οι πελάτες προτιμούν τα βραστά μύδια από τις ωμές φέτες ψαριού.
  • Οι ωμές γαρίδες που σερβίρονται μαζί με το σούσι αρχίζουν τη ζωή τους ως αρσενικά – και ξαφνικά γίνονται όλες θηλυκές και αρχίζουν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις με τα μικρότερα αδέρφια τους.
  • Η μαζική παραγωγή sushi rolls κατέστη δυνατή από μια πρωτοποριακή βρετανίδα επιστήμονα τη δεκαετία του 1940. Οι Ιάπωνες αγρότες έχουν αναγείρει ένα μνημείο προς τιμήν της.
  • Οι καλύτεροι σούσι σεφ προετοιμάζουν το χταπόδι κάνοντας του ένα πλήρες μασάζ σώματος..

Check Also

Ποιες ξένες γλώσσες μιλούν σε άλλες χώρες;

«Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αναπόδραστο κατάλοιπο από της αποικιοκρατίας και της αυτοκρατορίας. Η ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *