ENFRAME | PHOTOGRAPHY

Huangluo – Το χωριό των μακριών μαλλιών

Τα μαλλιά είναι πολύ σημαντικά για τις γυναίκες, οι οποίες τα χρησιμοποιούν κατά κανόνα για να αναδείξουν τα χαρακτηριστικά τους. Αλλά για τις γυναίκες του χωριού Huangluo, στην Κίνα, τα μαλλιά είναι το πιο πολύτιμο αγαθό τους.

Τοποθετημένο στο Longji Scenic Are of Gulin, στην Κίνα, το Huangluo αριθμεί περίπου 82 νοικοκυριά της Red Yao μειονότητας, που παίρνει το όνομα της από την παραδοσιακή κόκκινη ενδυμασία. Όπως και πολλά άλλα κινέζικα xωριά, το Huangluo περιβάλλεται από ένα πολύ ελκυστικό φυσικό περιβάλλον και έχει αφθονία αρχαίων παραδόσεων για να διασκεδάσει τους τουρίστες, αλλά το πιο συναρπαστικό πράγμα είναι η εμμονή των γυναικών με τα μακριά μαλλιά. Στην πραγματικότητα, ο οικισμός Yao έχει λάβει πιστοποίηση από τα Ρεκόρ Guinness ως το «χωριό με τα μακρύτερα μαλλιά του κόσμου» και είναι επίσης γνωστό σαν το «Χωριό των Μακριών Μαλλιών» σε ολόκληρη την Κίνα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το μέσο μήκος μαλλιών των 120 γυναικών του χωριού είναι 1.7 μέτρα και η μεγαλύτερη κοτσίδα υπερβαίνει τα 2.1 μέτρα, θα έλεγα ότι δικαίως ονομάστηκε έτσι.

Τα μαλλιά ανέκαθεν έπαιζαν μεγάλο ρόλο στην ζωή των Red Yao γυναικών του Huangluo. Μέχρι και πριν λίγα χρόνια, θεωρούταν τόσο σημαντικό, που κανείς εκτός του άντρα και των παιδιών δεν επιτρέπονταν να δει μια γυναίκα με λυμένα μαλλιά. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, οι γυναίκες πήγαιναν στο ποτάμι για να πλύνουν τα μαλλιά τους φορώντας ένα μπλε φουλάρι για να τα κρύβουν. Μόνο ο άνδρας που θα γινόταν σύζυγος είχε το δικαίωμα να δει τα μαλλιά μιας γυναίκας και αυτό θα συνέβαινε την ημέρα του γάμου τους. Αν κάποιος άλλος κάτοικος ή τουρίστας τύχαινε να βρεθεί μπροστά σε μια γυναίκα που είχε λυμένα τα μαλλιά της, αναγκάζονταν να περάσει τρία χρόνια με την οικογένεια της σαν υιοθετημένος. Αλλά όλες αυτές οι παραδόσεις εγκαταλείφτηκαν τον 1987 και οι γυναίκες μπορούν τώρα με υπερηφάνεια να παρουσιάζουν τα μαλλιά τους στο κοινό χωρίς να ανησυχούν για τις συνέπειες.

Οι γυναίκες του χωριού Huangluo μπορούν να κόψουν τα μαλλιά τους μόνο μια φορά στη ζωή τους, όταν γίνουν 16 χρονών και μπορούν να αρχίσουν να ψάχνουν για αγαπητικό. Αλλά τα μαλλιά τους δεν πετιούνται απλά, δίνονται στην γιαγιά του κοριτσιού για να γίνουν ένα ωραίο διακοσμητικό. Όταν παντρευτεί, δίνεται ως προίκα στον γαμπρό. Λέγεται ότι τα μαλλιά των Red Yao γυναικών αποτελούνται από τρία κομμάτια. Ένα το οποίο μεγαλώνει κάθε μέρα, το άλλο το οποίο είναι αυτά που κόβονται και το τρίτο που αποτελείται από τα μαλλιά που πέφτουν, τα οποία συλλέγονται κάθε μέρα. Όλα μαζί ενώνονται για να δημιουργήσουν περίτεχνα χτενίσματα τα οποία αντιπροσωπεύουν την κοινωνική θέση του κατόχου.

Όλες οι γυναίκες του Huangluo φτιάχνουν τα μακριά μαύρα μαλλιά τους με ένα χτένισμα «δίσκο», αλλά υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες που λένε πολλά για την κάθε μια. Αν τα μαλλιά είναι απλά τυλιγμένα γύρω από το κεφάλι της, σημαίνει ότι είναι παντρεμένη αλλά δεν έχει παιδιά. Αν έχει ένα μικρό κουλούρι στο μπροστινό μέρος, σημαίνει ότι είναι παντρεμένη με παιδιά και αν φοράει ένα μαντήλι γύρω από το κεφάλι της, σημαίνει ότι ψάχνει σύζυγο. Ανεξάρτητα από την κατάσταση του, είναι αδύνατο να μην παρατηρήσετε την ομορφιά των μαλλιών της κάθε γυναίκας Red Yao. Λέγεται ότι προέρχεται από το «ειδικό» σαμπουάν που χρησιμοποιούν για να τα πλύνουν (rise water – το νερό που χρησιμοποιούν για να ξεπλύνουν το ρύζι).

Αν είστε περίεργοι και θέλετε να μάθετε γιατί αφήνουν τα μαλλιά τους να μεγαλώσουν τόσο πολύ, είναι επειδή πιστεύουν ότι φέρνει μακροζωία, πλούτο και καλή τύχη. Όσο μακρύτερη είναι η τρίχα, τόσο πιο τυχερή θα είναι.

 

Check Also

H “απαγορευμένη” λευκή παραλία

Η εκθαμβωτική λευκή άμμος της “Spiagge Bianche» (σ.σ. “λευκή παραλία”), στην πόλη της Rosignano Solvay, ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *