ENFRAME | PHOTOGRAPHY

15 γρήγοροι μύθοι

1. Μύθος: Οι Βίκινγκς φορούσαν κέρατα στα κράνη τους: Στην πραγματικότητα, είναι συζητήσιμο το κατά πόσον οι Βίκινγκς πολεμιστές φορούσαν γενικά κράνη. Έτσι, από πού προήρθε αυτός ο μύθος; Πιθανότατα ξεκίνησε από τους αρχαίου Ρωμαίους και Έλληνες συγγραφείς, όπως ο Πλούταρχος, ο οποίος περιέγραφε με γλαφυρότητα τις βόρειες φυλές που φόραγαν κάθε είδους παράξενα πράγματα στο κεφάλι τους.

2. Μύθος: Οι μπανάνες φυτρώνουν στα δέντρα: Στην πραγματικότητα, η μπανανιά είναι ένα ποώδες φυτό. Η ίδια η μπανάνα είναι ένα είδος μούρου.

3. Μύθος: Η αγγλική λέξη “Irregardless” δεν είναι λέξη: Μπορεί να μην σας αρέσει και ο καθηγητής των αγγλικών σας μπορεί να μην του αρέσει επίσης, λόγω του εγγενούς διπλού αρνητικού ενσωματωμένου στην λέξη, αλλά απλά μην στοιχηματίσετε ότι η λέξη αυτή δεν υπάρχει στο λεξικό. Η λέξη “Irregardless” υπάρχει περίπου από τον 18ο αιώνα και σήμερα θα την βρείτε στα περισσότερα λεξικά, περιλαμβανομένων των Merriam-Webster και Oxford English Dictionary.

4. Μύθος: Ο Αλεξανδρινός είναι δηλητηριώδες φυτό: Κακόμοιρε Αλεξανδρινέ, ο καθένας σε αποφεύγει. Ο μύθος ότι είναι δηλητηριώδης ξεκίνησε κάποια στιγμή τον 20ο αιώνα, λίγο μετά την εισαγωγή του από το Μεξικό. Το παιδί ενός αξιωματικού του στρατού φέρεται ότι έχασε τη ζωή του μετά από την κατανάλωση ενός φύλου από το φυτό αυτό. Ως αποτέλεσμα αυτής της ιστορίας, οι τοξικές ιδιότητες αυτού του φυτού είναι εξαιρετικά υπερβολικές. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Δηλητηριάσεων, ένα παιδί 50 κιλών θα πρέπει να φάει περίπου 500-600 από τα πικρά φύλλα Αλεξανδρινού πριν χρειαστεί να ληφθεί οποιαδήποτε ιατρική δράση.

5. Μύθος: Οι άνθρωποι έχουν μόνο 5 αισθήσεις: Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι είναι γνωστό ότι έχουν τουλάχιστον εννέα αισθήσεις και οι περισσότεροι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν παραπάνω από 21 αισθήσεις.

6. Μύθος: Οι νυχτερίδες είναι τυφλές: Μερικά είδη χρησιμοποιούν την αίσθηση της ακοής τους περισσότερο από τα μάτια τους σαν ένα θέμα της προσαρμογής τους σε ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής, αλλά τα μάτια τους εξακολουθούν να είναι λειτουργικά.

7. Μύθος: Οι χαμαιλέοντες αλλάζουν χρώμα για να ταιριάξουν με το περιβάλλον τους: Στην πραγματικότητα, οι κύριοι λόγοι που ένας χαμαιλέοντας αλλάζει χρώμα είναι για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του, ως αντανάκλαση της διάθεσης του, για επικοινωνία και λόγω της υγείας του.

8. Μύθος: Οι εποχές προκαλούνται από την απόσταση της Γης από τον Ήλιο: Οι τέσσερις εποχές προκαλούνται από την κλίση 23,45 βαθμών του άξονα της Γης. Αυτό σημαίνει ότι διαφορετικά μέρη της Γης είναι προσανατολισμένα προς τον Ήλιο σε διαφορετικούς χρόνους του έτους. Έτσι, οι εποχές έχουν σχέση με τη διάρκεια του απευθείας ηλιακού φωτός. Στην πραγματικότητα, η μέση θερμοκρασία της Γης είναι υψηλότερη όταν είναι μακρύτερα από τον Ήλιο απ’ ότι όταν είναι πιο κοντά του.

9. Μύθος: Τα χρυσόψαρα έχουν μνήμη τριών δευτερολέπτων: Η ιδέα ότι με κάθε βόλτα γύρω από τη γυάλα το χρυσόψαρο βιώνει τον κόσμο σαν να είναι η πρώτη φορά που τον βλέπει, είναι εντελώς λανθασμένη. Τα χρυσόψαρα έχουν πολύ καλή μνήμη για ψάρια. Στην πραγματικότητα, μπορούν να εκπαιδευτούν για να κάνουν διάφορα πράγματα και μπορούν να θυμηθούν πράγματα ακόμα και μετά από ένα χρόνο περίπου. Έχει μάλιστα αποδειχθεί ότι είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τους ιδιοκτήτες τους.

10. Μύθος: Πρέπει να πίνεις 8 ποτήρια νερό ημερησίως: Αν και αυτό είναι πιθανώς μια καλή συμβουλή για μερικούς ανθρώπους, ειδικά αν ζείτε σε ένα πολύ ξηρό περιβάλλον, δεν θα πρέπει να ακολουθείται κατά κανόνα και οχτώ ποτήρια είναι ίσως πολύ περισσότερο από ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται, ανάλογα με τη διατροφή, το κλίμα, την φυσική άσκηση, κλπ. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που τρώνε πολλά λαχανικά και φρούτα λαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος νερού μόνο από την κατανάλωση τους (π.χ. τα μήλα περιέχουν περίπου 85% νερό). Συμβουλή: Αν διψάτε πιείτε ένα ποτήρι νερό. Αν όχι, τότε μάλλον δεν το χρειάζεστε.

11. Μύθος: Το σούσι είναι ωμό ψάρι: Παρά το γεγονός ότι μερικές φορές σερβίρεται με ωμά ψάρια, το σούσι είναι στην πραγματικότητα κάθε πιάτο φαγητού που αποτελείται από ξιδάτο ρύζι και συνήθως σερβίρεται με κάποιες άλλες γαρνιτούρες, αλλά όχι πάντα. Για να είμαστε ακόμα πιο ακριβείς, το σούσι είναι «ξιδάτο ρύζι» ενώ το sashimi είναι ωμό ψάρι.

12. Μύθος: Ο Thomas Crapper επινόησε την τουαλέτα: Θα ήταν χωρίς αμφιβολία αστείο, αλλά να πεις ότι εφηύρε την τουαλέτα είναι υπερβολικό. Ήταν ένας διάσημος υδραυλικός στην εποχή του και έκανε διάφορες βελτιώσεις στην τουαλέτα, συμπεριλαμβανομένου και του ballcock, αλλά η τουαλέτα υπήρξε πολύ πριν υπάρξουν οι υδραυλικοί στη Γη.

13. Μύθος: Η πάπια δεν έχει αντίλαλο: Πηγαίνετε σε ένα φούρνο, αγοράστε ένα ψωμί, βρείτε μια λίμνη, πετάξτε λίγα ψίχουλα για δόλωμα, πιάστε μια πάπια και πηγαίνετε την κάτω από μια γέφυρα. Όλοι οι αντίλαλοι θα ακουστούν, ακόμα και αυτός της πάπιας, εκτός και εάν χρησιμοποιηθεί κάποια πολύ προηγμένη τεχνολογία ακύρωσης θορύβου, κάτι που οι πάπιες φυσικά δεν έχουν.

14. Μύθος: Αν ρίξεις ένα κέρμα από το Empire State Building θα σκοτώσει κάποιον αν τον πετύχει: Ένα κέρμα ζυγίζει περίπου ένα γραμμάριο και όπως πέφτει η αντίσταση του αέρα είναι σημαντική. Εάν το κέρμα φτάσει τη μέγιστη του ταχύτητα, θα πέφτει με περίπου 30-50 μίλια την ώρα, ταχύτητα που δεν είναι πιθανό να φτάσει σε αυτή την περίπτωση λόγω των ανοδικών ρευμάτων και του ανέμου γύρω από τα ψηλά κτίρια. Ακόμα και με ταχύτητα 50 μιλιών την ώρα, το κέρμα δεν πρόκειται να κάνει οποιαδήποτε βλάβη σε κανέναν.

15. Μύθος: Η ροή από το νερό που βγαίνει από το καζανάκι αλλάζει κατεύθυνση ανάλογα με το σε ποιο ημισφαίριο είναι: Αυτός είναι ένας από τους μύθους που έχουν καταρριφθεί περισσότερο και όμως ακόμα υποστηρίζεται ευρέως. Οι υποστηρικτές αποδίδουν αυτό το γεγονός στο Φαινόμενο Coriolis. Αν και αυτό το φαινόμενο έχει πραγματικά επίδραση σε πράγματα όπως οι τυφώνες, ο οποίοι είναι τεράστιοι και διαρκούν για πολλές ημέρες, έχει μια απίστευτα μικροσκοπική επίδραση στην κατεύθυνση την οποία στροβιλίζεται το νερό από το καζανάκι (μικρό και μικρή διάρκεια).

Check Also

Ποιες ξένες γλώσσες μιλούν σε άλλες χώρες;

«Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αναπόδραστο κατάλοιπο από της αποικιοκρατίας και της αυτοκρατορίας. Η ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *