ENFRAME | PHOTOGRAPHY

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τους τυφώνες

Πριν λίγο διάστημα είχαμε την εμφάνιση του καταστροφικού τυφώνα Sandy στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ορίστε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία και πληροφορίες για τους τυφώνες που πιθανότατα δεν γνωρίζατε.

 • Οι τυφώνες συνήθως «πεθαίνουν» πολύ γρήγορα αφού ακουμπήσουν στην γη επειδή χρειάζονται ζεστό νερό για να συνεχίσουν να τροφοδοτούνται. Είναι στην πραγματικότητα γιγάντιες μηχανές θερμότητας. Τροφοδοτούνται από τόση θερμότητα που μπορεί να απελευθερώσει 50-200 exajoules θερμικής ενέργειας ανά ημέρα. Πρόκειται για το ίδιο περίπου ποσό ενέργειας που απελευθερώνεται από την έκρηξη 45.000 πυρηνικών βομβών ανά ημέρα, εκρηκτικής ικανότητας (η κάθε μία) όσο το “Little Boy”, η βόμβα που έπεσε στην Χιροσίμα. Για να το θέσουμε αλλιώς, πρόκειται για 300 φορές περισσότερη ενέργεια από ότι, τα ανθρώπινα όντα, έχουν σήμερα τη δυνατότητα να παράγουν, εάν κάθε μονάδα παραγωγής ενέργειας στη γη δούλευε στο 100%  ολόκληρη την ημέρα.
 • Η κυβέρνηση των Η.Π.Α. προσπάθησε κάποτε να αναπτύξει έναν τρόπο για να σταματάει τους τυφώνες πριν δημιουργηθούν ή τουλάχιστον να τους αποδυναμώνει. Η προσπάθεια είναι γνωστή ως “Project Stormfury”, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην τοποθέτηση ιωδιούχου αργύρου στις καταιγίδες, ο οποίος πάγωνε το νερό στις απόκεντρες ζώνες της βροχής, ελπίζοντας να καταρρεύσει το εσωτερικό τοίχωμα του ματιού του τυφώνα και βασικά να σταματήσει τη θερμική μηχανή ή τουλάχιστον να μειώσει την ισχύ του. Αν και έδειχνε ότι δούλευε αρχικά, εκ των υστέρων, πιστεύεται ότι οι προσπάθειες τους δεν είχαν σχεδόν καμία επίδραση. Ένας τυφώνας στον οποίο πραγματοποιήθηκε το πείραμα, ο τυφώνας Debbie, ενώ αρχικά μειώθηκε η ένταση του κατά 30%, επανήλθε γρήγορα ισχυρότερος από ποτέ, ακόμα και μετά από μια δεύτερη προσπάθεια εφαρμογής του πειράματος. Περιττό να πούμε ότι η σπορά με ιωδιούχο άργυρο δεν είναι κάτι που εφαρμόζεται πλέον. Πολυάριθμες άλλες ιδέες έχουν προταθεί για την ψύξη του ματιού του τυφώνα, αλλά το απλό γεγονός είναι ότι η ποσότητα θερμικής ενέργειας που χρησιμοποιείται είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να εφαρμοστεί καμία πρακτική λύση.

 • Επίσης, θα ήταν κακή ιδέα να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τους τυφώνες, ακόμα και αν μπορούσαμε. Ενώ οι τροπικές καταιγίδες και οι τυφώνες προκαλούν πολλές ζημιές στους οικισμούς, είναι στην πραγματικότητα ένα κρίσιμο και αναγκαίο μέρος του ατμοσφαιρικού συστήματος κυκλοφορίας του πλανήτη, μεταφέροντας την θερμότητα από τα τροπικά μέρη σε ψυχρότερα γεωγραφικά πλάτη, ψύχοντας ταυτόχρονα τα ανώτερα στρώματα του ωκεανού από όπου περνάει η καταιγίδα και αναμειγνύοντας τα με τα κατώτερα και ψυχρότερα στρώματα. Μπορούν επίσης να μεταφέρουν  τεράστιες ποσότητες νερού στην ενδοχώρα για να ανακουφίσει το χώμα από την ξηρασία. Εκτός από τις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές, θεωρείται ότι αν σταματούσαμε τους τυφώνες, τα νερά γύρω από τον ισημερινό θα συνέχιζαν να συλλέγουν θερμότητα δημιουργώντας ακόμα πιο μαζικούς τυφώνες, οι οποίοι θα αυξάνονταν και θα ήταν ακόμα πιο δύσκολο να τους σταματήσουν, δημιουργώντας πιθανώς ακόμα και ένα κατακλυσμικό τυφώνα.
 • Θεωρείται από ορισμένους ερευνητές, όπως ο καθηγητής μετεωρολογίας του MIT Κerry Emanuel, ότι ένας τέτοιος κατακλυσμικός τυφώνας μπορεί να είναι η αιτία που αφανίστηκαν οι δεινόσαυροι. Η θεωρία λέει ότι ένα χτύπημα κομήτη θα μπορούσε να θερμάνει μέρη του ωκεανού τόσο πολύ όσο 50 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές θερμοκρασίες. Αυτή η επιπλέον θερμική ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπέρ-τυφώνες που όμοιους τους δεν έχει δει ποτέ άνθρωπος, κινούμενους με ταχύτητες ανέμου μεγαλύτερες από 1.130 χλμ/ώρα. Δεν θα ήταν μόνο οι ταχύτητες του ανέμου που θα προκαλούσαν το θάνατο των δεινοσαύρων, αλλά επίσης και το γεγονός ότι αυτό θα επέτρεπε στους υδρατμούς να μεταφερθούν στην στρατόσφαιρα της γης, προκαλώντας καταστροφικές κλιματικές αλλαγές. Ακόμα και χωρίς έναν τέτοιο υπέρ-τυφώνα, θεωρείται ότι «μικρότεροι» υπέρ-τυφώνες ήταν συχνό φαινόμενο πριν από 1.000-3.000 χρόνια πριν. Αυτό βασίζεται σε δείγματα πυρήνα που ελήφθησαν από την ενδοχώρα του Κόλπου του Μεξικό, τα οποία δείχνουν ότι άμμος από τον ωκεανό μεταφέρονταν πολύ συχνότερα στην ενδοχώρα από ότι οι τυφώνες σήμερα και με μεγαλύτερη συχνότητα (περίπου 3-5 φορές περισσότεροι τυφώνες το χρόνο από το μέσο όρο σήμερα).

 • Η λέξη “Hurricane” (τυφώνας) πιστεύεται ότι προέρχεται από το όνομα του θεού των καταιγίδων “Hurukan”, των Μάγια.
 • Ένας τροπικός κυκλώνας ονομάζεται τροπική καταιγίδα αν έχει ταχύτητες ανέμου μέσα στα όρια 34-63 κόμβους. Πάνω από αυτό το όριο, ονομάζεται τυφώνας. Οτιδήποτε πάνω από 96 κόμβους είναι γνωστό ως Major Hurricane. Όταν μια θύελλα ξεκινά δείχνοντας ταχύτητες ανέμου 38 μιλίων ονομάζεται “tropical depression”. Οι τυφώνες ταξινομούνται διαφορετικά, ανάλογα με την χώρα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποιείται η κλίμακα Saffir-Simpson Hurricane Scale Wind, ταξινομώντας τους τυφώνες από την κατηγορία 1 έως την 5, με βάση την σταθερή ταχύτητα του ανέμου τους.
 • Παρά τον κάπως λιγότερο εκφοβιστικό ήχο του ονόματος «τροπική καταιγίδα», αυτή μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ζημιές και να οδηγήσει σε πολλούς θανάτους, συχνά λόγω των πλημμύρων. Για παράδειγμα, η τροπική καταιγίδα Allison είχε ταχύτητες ανέμου μόλις 60 μίλα/ώρα στο αποκορύφωμα της, αλλά κατάφερε να κάνει πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια ζημιές και να σκοτώσει 41 ανθρώπους, καταστρέφοντας περίπου 3.000 σπίτια και προκαλώντας ζημιές σε άλλα 70.000.

 • Οι τυφώνες μπορούν να ρίξουν έως και 2.4 τρισεκατομμύρια γαλόνια βροχής ανά ημέρα!
 • Τις τελευταίες 3 δεκαετίες, κατά μέσο όρο, υπήρχαν περίπου 6 τυφώνες ανά έτος από τον Ατλαντικό Ωκεανό, με 5 επιπλέον τροπικές καταιγίδες. Μόνο 3 τυφώνες κάθε 2 χρόνια θα χτυπήσουν πραγματικά την ακτή των Η.Π.Α. και συνήθως μόνο ένας από τους τρεις θα θεωρηθεί σημαντικός τυφώνας. Συνολικά σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν περίπου 100 τροπικοί κυκλώνες ανά έτος.
 • Ακόμα και αν οι τυφώνες δεν χτυπήσουν πουθενά κοντά στο έδαφος, μπορούν να προκαλέσουν θανάτους ανθρώπων που κολυμπούν στην ακτή. Για παράδειγμα, ο τυφώνας Bertha περίπου 1.000 μίλια από την ακτή κατάφερε να σκοτώσει 3 άτομα στο New Jersey με τη δημιουργία παλίρροιας. Επιπλέον 1.500 άτομα έπρεπε να σωθούν στο Maryland από τις ομάδες διάσωσης, εξαιτίας του ίδιου τυφώνα.

 • Η εποχή των τυφώνων στον Ατλαντικό, την Καραϊβική και τον Κεντρικό Ειρηνικό είναι μεταξύ της 1ης Ιουνίου και 30ης Νοεμβρίου. Στον Ανατολικό Ειρηνικό, διαρκεί από τις 15 Μαΐου έως τις 30 Νοεμβρίου. Τέλος, στον Βόρειο Ειρηνικό, δεν υπάρχει σεζόν. Μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή.
 • Το μάτι του τυφώνα έχει συνήθως 32-48 χιλιόμετρα πλάτος, αν και έχουν καταγραφεί τυφώνες με πλάτος ματιού μέχρι και 270 χιλιόμετρα. Ενώ το μάτι του τυφώνα τείνει να είναι αρκετά ήρεμο (εκτός από την θάλασσα, όπου το νερό μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από ήρεμο στο μάτι του κυκλώνα), γύρω από αυτό είναι η περιοχή όπου εμφανίζονται οι εντονότερες βροχοπτώσεις και άνεμοι που μπορούν να βρεθούν σε ένα τυφώνα. Το μάτι είναι επίσης το θερμότερο σημείο του τυφώνα και είναι γνωστό και ως “warm core” (θερμός πυρήνας). Επίσης στο κέντρο αυτής της γιγάντιας μηχανής θερμότητας, θα βρείτε επίσης και μερικές από τις χαμηλότερες ατμοσφαιρικές πιέσεις που μπορούν να βρεθούν οπουδήποτε στη γη στο επίπεδο της θάλασσας.

Check Also

Ποιες ξένες γλώσσες μιλούν σε άλλες χώρες;

«Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αναπόδραστο κατάλοιπο από της αποικιοκρατίας και της αυτοκρατορίας. Η ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *