ENFRAME | PHOTOGRAPHY

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τον Ήλιο

 Ο Ήλιος είναι ο αστέρας του ηλιακού μας συστήματος και το λαμπρότερο σώμα του ουρανού. Είναι σχεδόν μια τέλεια σφαίρα με διάμετρο 1,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα (109 φορές περισσότερο από τη Γη), και η μάζα του (2×1030 κιλά) αποτελεί το 99.86% της μάζας του ηλιακού συστήματος. Η φωτεινότητά του είναι τέτοια, ώστε κατά την διάρκεια της ημέρας να μην επιτρέπει, λόγω της έντονης διάχυσης του φωτός, σε άλλα ουράνια σώματα να εμφανίζονται (με εξαίρεση τη Σελήνη και σπανιότερα την Αφροδίτη).

Η σημασία του Ήλιου στην εξέλιξη και την διατήρηση της ζωής στη Γη είναι καίρια, καθώς με τη θεμελιώδη διαδικασία της φωτοσύνθεσης προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια για την ανάπτυξη των ζωντανών οργανισμών, και διατηρεί την επιφανειακή θερμοκρασία της Γης σε ανεκτά για τη ζωή επίπεδα, καθώς επίσης και προκαλεί τα μετεωρολογικά φαινόμενα. Η σημασία του ήταν γνωστή από τα προϊστορικά χρόνια, με αποτέλεσμα ο Ήλιος να λατρεύεται ως θεότητα. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ατά τον Όμηρο και τον Ησίοδο, ήταν γιος του Τιτάνα Υπερίωνα. Φοίβος, φωτοβόλος δηλαδή, ήταν η προσωνυμία του Ηλίου, η ίδια με του θεού Απόλλωνα. Κατά την εξέλιξη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, οι ηλιακές ιδιότητες αποδόθηκαν στον θεό Απόλλωνα.

Διαβάστε παρακάτω μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία και πληροφορίες για τον Ήλιο που πιθανότατα δεν γνωρίζατε.

 • Η ενέργεια που απαιτείται για να σταματήσει η Γη να γυρνάει σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο είναι περίπου 2,6478 × 10 ^ 33 joules ή 6,3285 * 10 ^ 17 μεγάτονοι ΤΝΤ. Για την αναφορά, η μεγαλύτερη πυρηνική βόμβα που πυροδοτήθηκε ποτέ (η Tsar Bomba από τη Σοβιετική Ένωση) παρήγαγε «μόνο» 50 μεγατόνους TNT σε αξία ενέργειας. Έτσι, θα χρειαστούν περίπου 12.657.000.000.000.000 τέτοιες βόμβες να εκραγούν στο σωστό σημείο για να σταματήσει η τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο.
 • Ο Ήλιος είναι λευκός, όχι κίτρινος. Για εσάς τους γραφίστες ή τους web developers, το ακριβές του χρώμα του Ήλιο είναι #fff52f. Ο λόγος που ο Ήλιος φαίνεται να είναι κίτρινος σε εμάς στη Γη είναι ότι η ατμόσφαιρα διαχέει το φως του. Έτσι το χρώμα αλλάζει φαινομενικά. Αυτό το ίδιο αποτέλεσμα σκέδασης είναι και ο λόγος που ο ουρανός φαίνεται μπλε την ημέρα αντί για μαύρος όπως τη νύχτα.
 • Ο Ήλιος θεωρείται πλέον από τους αστρονόμους ότι είναι πιο φωτεινός από το 85% των άστρων του Γαλαξία μας.
 • Το φως ταξιδεύει από τον Ήλιο στη Γη σε περίπου 8 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα. Αν και χρειάζεται μόνο 8 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα για να φτάσει το φως από την επιφάνεια του Ήλιο σε εμάς, στην πραγματικότητα χρειάζονται 10.000-170.000 χρόνια για να ταξιδέψει ένα φωτόνιο από τον πυρήνα του Ήλιο στην επιφάνεια του.
 • Ο Ήλιος δεν έχει αρκετή μάζα για να γίνει supernova και να εκραγεί. Ωστόσο, σε περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια θα εισέλθει σε μια φάση ερυθρού γίγαντα και θα επεκτείνεται σταθερά μέχρι να καταβροχθίσει τη Γη. Αλλά μην φοβάστε, η Γη θα είναι ήδη νεκρή σε περίπου 1 δισεκατομμύριο χρόνια εξαιτίας του γεγονότος ότι ο Ήλιος γίνεται περίπου 10% φωτεινότερος κάθε 1 δισεκατομμύριο χρόνια. Έτσι η θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης θα είναι τόση ώστε δεν θα μπορεί να υπάρχει καθόλου υγρό νερό.
 • Χρειάζονται περίπου 225 εκατομμύρια γήινα χρόνια για το ηλιακό μας σύστημα να κάνει ένα ταξίδι γύρω από τον Γαλαξία μας.
 • Κάθε δευτερόλεπτο περίπου τέσσερα εκατομμύρια τόνοι ύλης μετατρέπονται σε ενέργεια μέσα στον πυρήνα του Ήλιου. Αυτό δίνει στον Ήλιο μια διάρκεια ζωής ως αστέρα περίπου 10 δισεκατομμύρια χρόνια, με άλλα 5 να του απομένουν.
 • Η θερμοκρασία στην επιφάνεια του Ήλιου είναι περίπου 5.500 βαθμοί Κελσίου. Η θερμοκρασία στον πυρήνα είναι πολύ μεγαλύτερη, γύρω στα 14 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου!
 • Η πυρηνική σύντηξη είναι αυτό-ρυθμιζόμενη. Αν η διάμετρος του ήλιου γίνει μικρότερη ενώ ταυτόχρονα διατηρεί την ίδια μάζα, η πίεση στον πυρήνα αυξάνεται δημιουργώντας μεγαλύτερη πυρηνική σύντηξη η οποία με την σειρά της προκαλεί την επέκταση της διαμέτρου του. Αν επεκταθεί διατηρώντας την ίδια μάζα, μειώνεται η πίεση στον πυρήνα με αποτέλεσμα να υπάρχει μικρότερη πυρηνική σύντηξη. Έτσι, μια φυσική ισορροπία έχει οδηγήσει σε αυτή την διαδικασία.
 • Στον πυρήνα του Ήλιου, η πυρηνική ενέργεια που παράγεται κατά τη σύντηξη υπολογίζεται σε περίπου 276,5 W / m ^ 3. Το ενδιαφέρον είναι ότι η παραγωγή αυτής της ενέργειας είναι ισοδύναμη με την ενέργεια της μεταβολής της θερμοκρασίας ενός ερπετού αντί για μια πυρηνική βόμβα.
 • Το ποσό της ενέργειας που εναποτίθεται στην επιφάνεια της Γης από τον Ήλιο είναι περίπου 1368 W / m ^ 2.
 • Ο Ήλιος είναι περίπου 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, αυτό αντιστοιχεί εξ’ ορισμού σε μια αστρονομική μονάδα (AU).

 

Check Also

Ποιες ξένες γλώσσες μιλούν σε άλλες χώρες;

«Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αναπόδραστο κατάλοιπο από της αποικιοκρατίας και της αυτοκρατορίας. Η ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *