ENFRAME | PHOTOGRAPHY

10 ενδιαφέροντα στοιχεία για την κλωστική και βιομηχανική κάνναβη

Η κάνναβη ήταν πάντα ένα ενδιαφέρον θέμα να δεις γιατί πραγματικά σε κάνει να αναρωτηθείς το προφανές: «Γιατί δεν χρησιμοποιούμε αυτό το πράγμα λίγο πολύ οτιδήποτε κάνουμε;» Λοιπόν, η απάντηση σε αυτό είναι αρκετά απλή, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα του παρόντος άρθρου, έτσι το αφήνουμε για μια άλλη φορά. Αυτό που έχουμε εδώ είναι μια λίστα με 10 ενδιαφέροντα στοιχεία για την κλωστική και βιομηχανική κάνναβη. Για μια ακόμα φορά, διευκρίνιση: δεν μιλάμε για το ναρκωτικό αλλά για την βιομηχανική και κλωστική κάνναβη.

Η κάνναβη (hemp αγγλιστί) προέρχεται από το φυτό Cannabis sativa L. Ναι, στην ίδια οικογένεια ανήκει και η μαριχουάνα και το χασίς. Δεν περιέχουν όμως όλες οι ποικιλίες κάνναβης ψυχότροπες ουσίες.

Στην Ελλάδα, μέχρι την δεκαετία του 1980 υπήρχαν κανναβουργεία, στην Έδεσσα, την Κέρκυρα και αλλού. Επεξεργάζονταν την κλωστική κάνναβη, της οποίας οι ίνες είναι εξαιρετικά ανθεκτικές και έφτιαχναν σκοινιά, καραβόπανα, τσουβάλια κ.ο.κ.

Ορίστε λοιπόν 10 ενδιαφέροντα στοιχεία και πληροφορίες για την βιομηχανική και κλωστική κάνναβη:

1. 80% του συνόλου των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, υφασμάτων, ρούχων, σεντονιών, κουρτινών, λινών, κλπ. φτιάχνονταν από κάνναβη μέχρι το 1829, με την εισαγωγή του βαμβακιού. Όλα τα σχολικά βιβλία ήταν φτιαγμένα από κάνναβη ή χαρτί λιναριού μέχρι και το 1880.

2. Στον Benjamin Franklin άνηκε μια από τις πρώτες χαρτοβιομηχανίες στην Αμερική, και επεξεργάζονταν κάνναβη. Επίσης, ο πόλεμος του 1812 έγινε για την κάνναβη. Ο Ναπολέων ήθελε να διακόψει την εξαγωγή κάνναβης της Μόσχας στην Αγγλία.

3. Η πρώτη έκδοση του Model-T, το πρώτο αμάξι του Henry Ford, ήταν σχεδιασμένο να λειτουργεί με βενζίνη κάνναβης και το ίδιο το αυτοκίνητο ήταν κατασκευασμένο από κάνναβη! Στο μεγάλο του κτήμα, ο Ford είχε φωτογραφηθεί ανάμεσα στους αγρούς του από κάνναβη. Το αυτοκίνητο, «που προέρχονταν από το έδαφος», είχε πλαστικά πάνελ φτιαγμένα από κάνναβη των οποίων η αντοχή στη σύγκρουση ήταν 10 φορές πιο δυνατή από το ατσάλι. (Popular Mechanics, 1941)

4. Η άρνηση καλλιέργειας κάνναβης στην Αμερική κατά τον 17ο και 18ο αιώνα ήταν ενάντια στο νόμο! Από το 1763 μέχρι και το 1769 θα μπορούσες να φυλακιστείς στην Βιρτζίνια αν δε δεχόσουν να καλλιεργήσεις κάνναβη. Μπορούσες ακόμα και να πληρώνεις τους φόρους με κάνναβη στην Αμερική από το 1631 μέχρι και τις αρχές του 1800! (L.A. Time. 12 Αυγούστου 1981)

5. Τα ποιοτικά χρώματα και βερνίκια φτιάχνονταν με λάδι από σπόρους κάνναβης μέχρι και το 1937. 58.000  τόνοι σπόρων κάνναβης χρησιμοποιήθηκαν στην Αμερική για προϊόντα βαφής το 1935. (Μαρτυρία της εταιρείας Sherman Williams Paint Co. πριν την ψήφιση του 1937 Marijuana Tax Act.)

6. Για χιλιάδες χρόνια, το 90% όλων των πανιών και σχοινιών όλων των πλοίων φτιάχνονταν από κάνναβη. Η λέξη «καμβάς» (canvas) προέρχεται από τη Μέση Αγγλική λέξη “cavenas” που προέρχεται από την λατινική. (Webster’s New World Dictionary)

7. Το 1938, η κάνναβη ονομάζονταν “Billion Dollar Crop”. Ήταν η πρώτη φορά που το σύνολο των μετρητών μιας επιχείρησης ενδέχονταν να υπερβεί το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. (Popular Mechanics, Φεβρουάριος 1938)

8. Η πρώτη καλλιέργεια που αναπτύχθηκε σε πολλές πολιτείες της Αμερικής, ήταν η κάνναβη. Το 1850 ήταν ένα έτος αιχμής και μεγάλης ανάπτυξης για το Kentucky, το οποίο παρήγαγε 40.000 τόνους κάνναβης. Η κάνναβη απέφερε την μεγαλύτερη συγκομιδή μετρητών μέχρι και τον 20ο αιώνα.

9. Το 1916, η κυβέρνηση των Η.Π.Α. προέβλεψε ότι μέχρι το 1940 όλο το χαρτί θα προέρχεται από κάνναβη και ότι δεν θα χρειάζεται να κόβονται πλέον δέντρα. Μελέτης της κυβέρνησης αναφέρουν ότι 1 στρέμμα κάνναβης ισοδυναμεί με 4.1 στρέμματα δέντρων. Υπήρχαν σχέδια στα σκαριά για την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων (Αρχεία του Υπουργείου Γεωργίας των Η.Π.Α.)

10. Τα παλαιότερα γνωστά στοιχεία για την καλλιέργεια κάνναβης μας πάνε 5.000 χρόνια πίσω, στην Κίνα, αν και η εκβιομηχάνιση της κάνναβης πηγαίνει κατά πάσα πιθανότητα πίσω στην αρχαία Αίγυπτο.

Διαβάστε επίσης: Κάνναβη εναντίον Ασπιρίνης

Check Also

Ποιες ξένες γλώσσες μιλούν σε άλλες χώρες;

«Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αναπόδραστο κατάλοιπο από της αποικιοκρατίας και της αυτοκρατορίας. Η ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *