ENFRAME | PHOTOGRAPHY

Οι 10 πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο

Η διαφθορά σε αυτή την περίπτωση μπορεί να οριστεί ως η χρήση εξουσίας από την δημόσια διοίκηση με σκοπό την απόκτηση παράνομου ιδιωτικού οφέλους και μπορεί να έχει διάφορες μορφές. Ανεξάρτητα από την τοπική και διεθνή νομοθεσία, ορισμένες μορφές διαφθοράς, όπως ο νεποτισμός, η δωροδοκία, ο εκβιασμός, το πατρονάρισμα παραμένουν ίδιες σε όλες τις χώρες.

Σε ορισμένα μέρη της Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, η πολιτική και θεσμική διαφθορά είναι παρακινδυνευμένες και τιμωρούνται από το νόμο, όταν γίνονται αντιληπτά ότι αποτελούν μέσα για την παρεμπόδιση της ανάπτυξης της χώρας σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων (οικονομικό, κοινωνικό, υγείας, δημόσιας ασφάλειας, εκπαίδευσης, συνδικάτα, πολιτικά δικαιώματα, κ.λπ.). Τώρα που καταλαβαίνουμε τις επιπτώσεις της διαφθοράς σε μια χώρα, ας δούμε μια λίστα με τις 10 πιο διεφθαρμένες χώρες σε όλο τον κόσμο.

1. Σομαλία

somalia

Ταλαιπωρημένη από τον εμφύλιο πόλεμο και συγκλονισμένη από την πείνα εδώ και πολλά χρόνια, η διαφθορά στην Σομαλία ξεπερνά κάθε προσδοκία. Στην πραγματικότητα, όπως δήλωσε και ένας ανταποκριτής του ΟΗΕ, η καλύτερη φράση για να χαρακτηρίσει τους υπαλλήλους στην Σομαλία είναι: «Λοιπόν, εγώ τι θα κερδίσω;». Από τους πειρατές που επιτίθενται σε πλοία και παίρνουν ομήρους μέχρι τις ανεξέλεγκτες κλοπές στα δημόσια κονδύλια και τις διεθνείς δωρεές, η σημερινή κυβέρνηση της Σομαλίας άφησε σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της να εξαρτάται αποκλειστικά από τις διεθνείς ενισχύσεις και δωρεές τροφίμων.

2. Μιανμάρ

myanmar

Οι δεκαετίες στρατιωτικής δικτατορίας, η συστηματική καταστολή της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και η αδιανόητη πολιτική βία έχει επισκιάσει όλες τις τυχόν δυνατότητες ανάπτυξης που θα μπορούσε να έχει η Μιανμάρ ως ανεξάρτητη χώρα. Η χώρα αυτή είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους και έχει την ικανότητα να ανακάμψει οικονομικά. Ωστόσο, είναι αυτοί οι φυσικοί πόροι που είναι υπεύθυνοι για την διοικητική και κυβερνητική διαφθορά που βιώνει η Μιανμάρ αυτές τις μέρες. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι η συνεχής παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έριξε την χώρα σε πολιτική απομόνωση.

3. Αϊτή

haiti

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μια φυσική καταστροφή για να αποκαλύψει τη διαφθορά μιας χώρας. Μετά τον λυπητερό σεισμό που έπληξε την Αϊτή το 2010, αρκετά ενοχλητικές αλήθειες ήρθαν στο φως και έδειξαν ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για το δικό της συμφέρον. Τα ακατάλληλα κτίρια είναι ένα πράγμα, αλλά οι κλοπές που πραγματοποιήθηκαν από την κυβέρνηση στις ενισχύσεις που στάλθηκαν μετά τον σεισμό συγκλόνισαν όλο τον κόσμο.

4. Αφγανιστάν

afghanistan

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η φτώχεια πάει χέρι-χέρι με τη διαφθορά, δεν αποτελεί έκπληξη ότι το Αφγανιστάνη φτωχότερη χώρα στον κόσμο – αντιμετωπίζει επί του παρόντος αυτό το πρόβλημα. Το καταπιεστικό και αυταρχικό καθεστώς των Ταλιμπάν και οι αστικές εξεγέρσεις των τελευταίων δεκαετιών έχουν επηρεάσει σοβαρά την γεωργία και φυσικά, άνοιξαν το δρόμο για τη διαφθορά. Τώρα που οι Η.Π.Α. έχουν αποφασίσει να τραβήξουν τα στρατεύματα από το Αφγανιστάν κατά τα επόμενα έτη, μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα συμβεί στους ανθρώπους που θα μείνουν στο έλεος μιας τέτοιας διεφθαρμένης κυβέρνησης.

5. Ιράκ

iraq

Η ανατροπή και εκτέλεση του πρώην δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν αντιπροσώπευε μια μεγάλη ευκαιρία για το Ιράκ να σταθεί πάλι στα πόδια του και αν αναπτυχθεί σε μια πλήρως ανταγωνιστική χώρα στην παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, ακόμη και αν τα ηνία της χώρας μεταφέρθηκαν σε μια δημοκρατική κυβέρνηση, τίποτα δεν έχει αλλάξει στην πραγματικότητα. Η σημερινή «δημοκρατική» κυβέρνηση είναι τόσο διεφθαρμένη που απειλεί και εκφοβίζει όποιον δεν συμφωνεί μαζί της. Φημολογείται ότι η νέα κυβέρνηση δεν μπήκε καν στον κόπο να ανοικοδομήσει τις υποδομές της χώρας, οι οποίες καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου για τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν.

6. Ουζμπεκιστάν

uzbekistan

Καθώς τα πρόσφατα σκάνδαλα κάνουν την εμφάνιση τους στην Ανατολική Ευρώπη, οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στοιχειώνονται από κομμουνιστικές σκιές που κάνουν ότι μπορούν για να ελέγξουν τη δικαιοσύνη, τα μέσα ενημέρωσης, τη νομοθεσία και να εκλεγούν με διάφορους άνομους τρόπους. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στο Ουζμπεκιστάν: παρά το γεγονός ότι είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα στην περιοχή της και στηρίζεται σε μια ισχυρή οικονομία που βασίζεται στην παραγωγή βαμβακιού, τον χρυσό, το ουράνιο, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ο ανεξάρτητος τομέας είναι σχεδόν ανύπαρκτος ή ελεγχόμενος από μια αυστηρή και διεφθαρμένη κυβέρνηση.

7. Τουρκμενιστάν

turkmenistan

Παρά το γεγονός ότι το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν θεωρούνται οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες της Κεντρικής Ασίας, καταλαμβάνουν επίσης τις πρώτες θέσεις της διαφθοράς σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό το σημείο, το Τουρκμενιστάν είναι η πιο καταπιεστική χώρα στη Γη, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του Τύπου. Επιπλέον, όπως και σε άλλα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρές τιμωρίες και υπάρχουν πολλοί ανεξήγητοι περιορισμοί κάθε φορά που κάποιος προσπαθεί να φύγει από την χώρα. Όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι το Τουρκμενιστάν έχει κάνει μια προσπάθεια να ανοίξουν τα σύνορα από το 2006.

8. Βόρεια Κορέα

north-korea

Όπως και με κάθε κομμουνιστική χώρα, στην Βόρεια Κορέα, το τελευταίο πράγμα που μπορείς να περιμένεις είναι η διαφάνεια. Ουσιαστικά, ο μόνος τρόπος για να καταφέρεις να ζήσεις κάπως ήσυχα και ανενόχλητα σε αυτή την χώρα είναι να έχεις αρκετά χρήματα για δωροδοκίες διαφόρων υπαλλήλων. Από άδειες οδήγησης, άδειες για να βγεις από την πόλη σου, μέχρι άδεια για παράνομες πωλήσεις όπλωνς και πλαστών χαρτονομισμάτων, τα πάντα έχουν να κάνουν με τα χρήματα στην Βόρεια Κορέα.

9. Συρία

syria

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία αποκάλυψε μια συγκλονιστική αλήθεια: δεν υπάρχει γκρίζα ζώνη εκεί, αν δε συμφωνείς με το σημερινό πολιτικό σύστημα, τότε αυτό σημαίνει ότι είσαι εναντίων της κυβέρνησης. Αυτό που έχει ενδιαφέρον στην περίπτωση της Συρίας είναι το πώς το καθεστώς αυτό κατάφερε να επιβιώσει 40 χρόνια και να διατηρεί την εξουσία: οι άνθρωποι θυσίαζαν πρόθυμα τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους, προκειμένου να προστατευτεί η χώρα από τον πραγματικό «εξωτερικό» κίνδυνο.

10. Σουδάν

sudan

Το Σουδάν είναι ίσως η πιο άτυχη χώρα στον πλανήτη: χωρίς φυσικούς πόρους και καθόλου υποδομή, η χώρα όχι μόνο είναι μεταξύ των φτωχότερων κρατών του κόσμου, αλλά διέπεται επίσης από την διαφθορά. Παραβλέποντας το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος της έχει καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία, οι σημερινοί ηγέτες του Σουδάν είχαν μεγάλο πρόβλημα στο να εξηγήσουν την χρήση (και προφανώς εξαφάνιση) του δημόσιου χρήματος.

Check Also

Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί για το 2017

Ποιους προορισμούς να διαλέξουμε και τι πρέπει να επισκεφτούμε πριν φύγουμε από εκεί; Το 2017 ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *