ENFRAME | PHOTOGRAPHY

10 εντυπωσιακά στοιχεία για τη Γη

Διαβάστε παρακάτω μια λίστα με 10 εντυπωσιακά και άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία και πληροφορίες για τη Γη, τον πλανήτη που μας φιλοξενεί.

1. Μαζί με την τροχιά της γύρω από τον  Ήλιο με 66.600 μίλια/ώρα, η Γη περιστρέφεται επίσης γύρω από τον άξονα της με περίπου 1.070 μίλια ανά ώρα. Έτσι, περιστρέφεσαι γύρω από τον Ήλιο με 66.600 μίλια/ώρα ενώ ταυτόχρονα κάθεσαι σε ένα βράχο που περιστρέφεται με 1.070 μίλια/ώρα. Και στην κορυφή αυτού, ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα περιφέρεται στο διάστημα γύρω από το κέντρο του Γαλαξία μας με περίπου 559.234 μίλια/ώρα. Επιπλέον, ο γαλαξίας μας περιφέρεται γύρω μέσα στο διάστημα με ταχύτητα 671.080 μίλια/ώρα, μαζί με τους γειτονικούς μας γαλαξίες. Και στην κορυφή όλων αυτών, από όσα γνωρίζουμε, ολόκληρο το Σύμπαν μας περιφέρεται μέσα σε κάποιο άγνωστο μέσο σε κάποια γελοία ταχύτητα.

2. Η ενέργεια που χρειάζεται για να σταματήσει η Γη την τροχιά της γύρω από τον Ήλιο, είναι περίπου 2.6478*1.022 Joules ή 6.3285*1.017 μεγάτονου TNT. Για την αναφορά, η μεγαλύτερη πυρηνική έκρηξη που πυροδοτήθηκε ποτέ (η Tsar Bomba από την Σοβιετική Ένωση) παρήγαγε “μόνο” 50 μεγάτονους ΤΝΤ. Έτσι, θα χρειαστούν περίπου 12.657.000.000.000.000 από αυτές τις πυρηνικές βόμβες να εκραγούν στη σωστή θέση για να σταματήσει η Γη να περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο.

3. Η Γη δεν έχει απόλυτα σφαιρικό σχήμα. Η βαρύτητα και οι φυγοκεντρικές δυνάμεις, σε συνδυασμό με τον κεκλιμένο άξονα της Γης οδήγησαν σε μια διόγκωση της μάζας της γύρω από τον Ισημερινό. Ως εκ τούτου, το σχήμα της Γης έχει καταχωρηθεί ως πεπλατυσμένο σφαιροειδές ή ελλειψοειδές. Η πολική διάμετρος της Γης είναι περίπου 43 χιλιόμετρα μικρότερη από ότι η Ισημερινή διάμετρος, προκαλώντας μια διαφορά της τάξης του 0.3%. Αυτό το ελάχιστα πεπλατυσμένο σχήμα επηρεάζει το βάρος ενός αντικείμενο, σύμφωνα με την θέση του στην επιφάνεια της Γης. Για παράδειγμα: Μια τσάντα γεμάτη 20 λίτρα άμμο θα ζύγιζε λιγότερο στον Ισημερινό από ότι στον Βόρειο Πόλο. Αυτό συμβαίνει γιατί, όσο περισσότερο απομακρύνεται ένα αντικείμενο από το κέντρο της Γης, τόσο λιγότερο ζυγίζει. Αν η Γη ήταν μια τέλεια σφαίρα, τότε θα αντικείμενα θα ζύγιζαν ακριβώς το ίδιο οπουδήποτε πάνω της.

4. Η Γη είναι πιο θερμή όταν είναι μακρύτερα από τον Ήλιο, όχι όταν είναι πιο κοντά. Κατά την διάρκεια της περιόδου που η Γη είναι μακρύτερα από τον Ήλιο (αφήλιο – τον Ιούλιο, όταν η Γη είναι περίπου 152.600.000 χιλιόμετρα μακριά από τον Ήλιο), η μέση θερμοκρασία ολόκληρου του πλανήτη είναι περίπου 2.3°C υψηλότερη από ότι είναι όταν είναι πιο κοντά στον Ήλιο (περιήλιο – τον Ιανουάριο, όταν βρισκόμαστε περίπου 146.600.000 χιλιόμετρα μακριά από τον Ήλιο). Κατά μέσο όρο, η ένταση του ηλιακού φωτός που πέφτει στην Γη κατά το αφήλιο είναι περίπου 7% λιγότερη από την ένταση του ηλιακού φωτός που πέφτει κατά το περιήλιο. Παρά το γεγονός αυτό, η Γη καταλήγει να είναι θερμότερη κατά τη διάρκεια της περιόδου που είναι πιο μακριά στον Ήλιο. Όπως θα έχετε καταλάβει ή ήδη γνωρίζατε, οι εποχές δεν προκαλούνται από την απόσταση της Γης από τον Ήλιο, αλλά μάλλον οφείλονται εξ ολοκλήρου στο γεγονός ότι η Γη έχει κλίση στον άξονα της κατά 23.5 μοίρες. Αυτός είναι ο λόγος που όταν είναι καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο, είναι χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο, και το αντίστροφο.

5. Η μέση θερμοκρασία της Γης ανά ένα έτος είναι περίπου 16.1 °C. Η μέση χαμηλότερη θερμοκρασία στη Γη, στην Ανταρκτική, είναι περίπου -51.1 °C και η μέση θερμοκρασία στο πιο θερμό μέρος της Γης, την έρημο Σαχάρα, είναι περίπου 54.4 °C. Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Γη είναι 57.77°C στο El Azizia της Λιβύης, στην άκρη της ερήμου Σαχάρα. Η δεύτερη υψηλότερη θερμοκρασία (56.6°C) καταγράφηκε το 1913 στην Κοιλάδα του Θανάτου της Καλιφόρνια, στην έρημο Mojave. Η χαμηλότερη θερμοκρασία της Γης καταγράφηκε στο Βόστοκ της Ανταρκτικής στις 31 Ιουλίου 1983 (-89.22°C).

6. Το φως ταξιδεύει από τον Ήλιο στη Γη σε περίπου 8 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα. Αν και χρειάζεται μόνο 8 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα να φτάσει το φως από την επιφάνεια του Ήλιου στη Γη, χρειάζεται 10.000-170.000 χρόνια για ένα φωτόνιο να ταξιδέψει από τον πυρήνα του Ήλιου στην επιφάνεια του.

7. Ο στερεός πυρήνας σιδήρου της Γης, περιβάλλεται από ένα θερμό, υγρό μέταλλο, που δημιουργεί ηλεκτρικά ρεύματα και συνεπώς δημιουργεί ένα μαγνητικό πεδίο. Ο μαγνητικός βόρειος πόλος, που πρωτοανακαλύφθηκε τον 19ο αιώνα, έχει μετακινηθεί περισσότερα από  1.100 χιλιόμετρα από τότε.

8. Περίπου 800.000 χρόνια πριν, αν βρισκόμασταν αντιμέτωποι με αυτό που αποκαλούμε Βορρά τώρα (με πυξίδα), στην πραγματικότητα θα κοιτάζαμε το Νότο. Η ευρέως αποδεκτή υπόθεση αναφέρει ότι υπήρχε κάποτε μια περίοδος 200.000-300.000 χρόνων που η πολικότητα του μαγνητικού πεδίου της Γης είχε αντιστραφεί. Κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς διαδικασίας, οι μαγνητικοί πόλοι άρχισαν σιγά-σιγά να μεταναστεύουν μακριά από τον άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται ο πλανήτης και τελικά αντιστράφηκαν. Αν και αυτή η αντιστροφή πιθανολογείται ότι έχει συμβεί αρκετές φορές στην ιστορία της Γης (περίπου κάθε 300.000 χρόνια), έχει πάνω από 600.000 χρόνια να εμφανιστεί, κάνοντας πολλούς να εκτιμούν ότι θα συμβεί μέσα στα επόμενα 2.000 χρόνια. Μια αντιστροφή σήμερα μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για τη ζωή στην επιφάνεια του πλανήτη, καθώς όπως υποθέτουν μερικοί το μαγνητικό πεδίο θα μειωθεί σχεδόν στο μηδέν για ένα διάστημα κατά τη διάρκεια αυτής της αλλαγής. Αν αυτό συμβεί, η ιονίζουσα ακτινοβολία από τον Ήλιο θα αποτελέσει ένα σημαντικό πρόβλημα για τους ανθρώπους και πολλές άλλες μορφές ζωής.

9. Όπως ειπώθηκε πιο πριν, η βαρύτητα της Γης δεν είναι ομοιόμορφη. Τον Μάρτιο το 2002, η αποστολή GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment) ξεκίνησε από τη NASA για να χαρτογραφηθούν με ακρίβεια οι παραλλαγές στο πεδίο βαρύτητας της Γης. Η αποστολή περιελάμβανε δυο πανομοιότυπα διαστημόπλοια που πέταγαν με περίπου 220  χιλιόμετρα σε μια πολική τροχιά 500 χιλιομέτρων από τη Γη. Σύμφωνα με τη NASA, οι μελέτες αυτής της αποστολής έδειξαν διαφορές βαρύτητας «λόγω της επιφάνειας και των βαθιών ρευμάτων στον ωκεανό, την απορροή και την επίγεια αποθήκευση νερού στις χερσαίες μάζες, των παγετώνων και των παραλλαγών της μάζας στο εσωτερικό της Γης».

10. Σύμφωνα με ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature”, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι σε κάποια περίοδο, η Γη μπορεί να είχε δύο φεγγάρια σε τροχιά γύρω της. Όπως περιέγραφαν στο έγγραφο που δημοσιεύτηκε, η Σελήνη δημιουργήθηκε περίπου 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, όταν ένα αντικείμενο στο μέγεθος του πλανήτη Άρη συγκρούστηκε με τη Γη. Ένα μικρότερο φεγγάρι σχηματίστηκε επίσης από τα συντρίμμια αυτά. Αυτό το μικρότερο φεγγάρι πιστεύεται ότι συγκρούστηκε τελικά με τη Σελήνη.

Check Also

Ποιες ξένες γλώσσες μιλούν σε άλλες χώρες;

«Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αναπόδραστο κατάλοιπο από της αποικιοκρατίας και της αυτοκρατορίας. Η ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *