ENFRAME | PHOTOGRAPHY

Πως ξεκίνησε η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;

Ήταν μια τεράστια συνωμοσία που διαδόθηκε από κοινού από τις εταιρείες διαμαντιών και σοκολάτας σε όλο τον κόσμο… Εντάξει, στην πραγματικότητα όχι, αλλά σίγουρα τους έκατσε μια χαρά, έτσι δεν είναι;

Στην πραγματικότητα, όλα ξεκίνησαν με μια μικρή γιορτή που συνήθιζαν να πραγματοποιούν οι Ρωμαίοι κάθε χρόνο, την Lupercalia η οποία ήταν η γιορτή της γονιμότητας και ξεκίναγε στις 13 και τελείωνε στις 15 Φεβρουαρίου. Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια αυτού του φεστιβάλ, οι νεαρές γυναίκες έβαζαν τα ονόματα τους σε ένα δοχείο. Στην συνέχεια οι άντρες τράβαγαν από ένα όνομα. Όποιο όνομα τράβαγαν, θα ήταν η σύντροφος τους για ένα ημερολογιακό έτος. Αυτό το Φεστιβάλ γιορτάζονταν κάθε χρόνο για περίπου 800 έτη.

Τελικά όμως, οι Καθολικοί εμφανίστηκαν και αποφάσισαν ότι δεν τους άρεσε ένα Φεστιβάλ όπου νεαροί άνδρες επέλεγαν βασικά γυναίκες για να τις έχουν ως σεξουαλική σύντροφο για ένα χρόνο. Έτσι, αποφάσισαν να κάνουν ότι είχαν κάνει και με άλλα αρχαία έθιμα, προσπαθώντας να αντικαταστήσουν την γιορτή αυτή με μια καθολική παράδοση και να καταργήσουν σταδιακά την αρχαία αυτή «ειδωλολατρική» παράδοση.

 agiou-valentinou3

Έτσι, ο Πάπας Γελάσιος ο Πρώτος, το 496 μ.Χ., αποφάσισε να δοκιμάσει και να αντικαταστήσει το Φεστιβάλ με μια δική του δημιουργία. Πιο συγκεκριμένα, αντικατέστησε την κλήρωση με μια δικιά του κλήρωση την οποία και πραγματοποιούσε στις 14 Φεβρουαρίου. Πρότεινε ότι, αντί να τραβάνε ονόματα κοριτσιών από το δοχείο, τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια, θα τράβαγαν πλέον ονόματα αγίων και για ένα χρόνο θα προσπαθούσαν να είναι σαν αυτούς τους αγίους… Όπως φαντάζεστε, αυτό δεν κύλησε και τόσο καλά, καθώς ήταν λιγότερο διασκεδαστικό από το να επιλέγεις ένα όνομα συντρόφου για σεξουαλικούς σκοπούς. Έτσι, παρά την αλλαγή αυτή, οι άνθρωποι συνέχισαν να χρησιμοποιούν το Φεστιβάλ για να προσπαθήσουν να κερδίσουν την αγάπη του άλλου, συχνά με χειρόγραφες σημειώσεις. Τελικά, τον 16ο αιώνα, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αποφάσισε να «επιβάλλει» την «Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου».

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, προήρθε επίσης από τον Πάπα Γελάσιο τον Πρώτο. Πρότεινε να κάνουν τον Άγιο Βαλεντίνο τον προστάτη της νέας αυτής γιορτής που δημιούργησε για να αντικαταστήσει το Φεστιβάλ Lupercalia. Όμως, ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος; Λοιπόν, υπήρχαν παραπάνω από ένας «Άγιος Βαλεντίνος» εκείνη την εποχή. Στην πραγματικότητα, υπήρχαν τρεις και ακόμα και σήμερα, η Καθολική Εκκλησία, δεν είναι σίγουρη για το ποιόν είχε πρόθεση να τιμήσει ο Πάπας Γελάσιος.

Ωστόσο, γενικά πιστεύεται ότι ήθελε να τιμήσει τον ένα από αυτούς ο οποίος ήταν ιερές και ο οποίος τελικά μαρτύρησε την εποχή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κλαύδιου ΙΙ το 270 μ.Χ. και θάφτηκε στο Via Flaminia στις 14 Φεβρουαρίου. Δυστυχώς κανείς δεν γνωρίζει περισσότερα.

Μια δημοφιλής θεωρία για το πώς προκάλεσε αρχικά την δυσαρέσκια του Κλαύδιου ΙΙ είναι ότι, εκείνη την εποχή, ο Κλαύδιος ο 2ος, είχε πρόβλημα με το να στείλει τους στρατιώτες να πολεμήσουν σε μακρινές χώρες. Σκέφτηκε ότι αυτό οφείλονταν στο γεγονός ότι οι στρατιώτες δεν ήθελαν να αφήσουν τις γυναίκες και τις οικογένειες τους. Έτσι, αποφάσισε να απαγορεύσει στους νεαρούς άνδρες να παντρευτούν. Πιστεύεται ότι, ο Άγιος Βαλεντίνος, συνέχισε να εκτελεί μυστικούς γάμους για τα νεαρά ζευγάρια. Εξαιτίας αυτού κατέληξε στην φυλακή και τελικά μαρτύρησε για την άρνηση του να αποκυρήξει την θρησκεία του. Ωστόσο, επειδή η ιστορία του Αγίου Βαλεντίνου δεν είναι σίγουρο αν είναι αληθινή, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, το 1969, αφαίρεσε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από τις επίσημες γιορτές της.

agiou-valentinou4

Σε γενικές γραμμές, η γιορτή αυτή δεν ήταν και τόσο δημοφιλής για αρκετό καιρό μετά την δημιουργία της. Τελικά, στην Αγγλία του 18ου αιώνα, οι ανταλλαγές δώρων και χειροποίητων ευχετήριων καρτών αγάπης, έφεραν την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου στο προσκήνιο.

Αυτή η παράδοση της ανταλλαγής δώρων και καρτών αγάπης τελικά εξαπλώθηκε και στην Αμερική. Ο Esther A. Howland, του οποίου ο πατέρας είχε ένα τεράστιο βιβλιοπωλείο, έλαβε μια τέτοια κάρτα και αποφάσισε ότι αυτό θα ήταν ένας πολύ καλός τρόπος για να βγάλει χρήματα. Έτσι, εμπνεύστηκε να ξεκινήσει μια μαζική παραγωγή αυτών των καρτών, την δεκαετία του 1850.

Από τότε, η δημοτικότητα της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, άρχισε να αυξάνεται σταθερά και σήμερα πρόκειται για μια τεράστια μηχανή παραγωγής χρήματος και μάρκετινγκ. Σύμφωνα με την Ένωση Ευχετήριων Καρτών, περισσότερο από το 25% όλων των καρτών που στέλνονται ετησίως, αποτελούν κάρτες Αγίου Βαλεντίνου. Την δεκαετία του 1980, η βιομηχανία διαμαντιών αποφάσισε ότι ήθελε και αυτή μερίδιο από την πίτα και έτσι άρχισε μια εκστρατεία μάρκετινγκ προωθώντας την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως μια ημέρα για να δώσεις ένα κόσμημα και να δείξεις ότι «πραγματικά» αγαπάς κάποιον, αντί να στέλνεις απλά κάρτες και σοκολατάκια. Αυτό ήταν προφανώς μια πολύ επιτυχημένη καμπάνια.

agiou-valentinou2

Σήμερα, οι αρχικές χειρόγραφες σημειώσεις του 17ου αιώνα στην Αγγλία έχουν αντικατασταθεί με μια μαζική παραγωγή καρτών και ακριβών δώρων. Η Ημέρα των Ερωτευμένων είναι πλέον μια μηχανή παραγωγής χρήματος για τις εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Είναι μεταξύ των σημαντικότερων εορτών και δεύτερη μετά τα Χριστούγεννα όσον αφορά τα χρήματα του δαπανώνται από τους καταναλωτές, με τους άνδρες να ξοδεύουν κατά μέσο όρο τα διπλάσια από τις γυναίκες.

Check Also

Ποιες ξένες γλώσσες μιλούν σε άλλες χώρες;

«Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αναπόδραστο κατάλοιπο από της αποικιοκρατίας και της αυτοκρατορίας. Η ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *