ENFRAME | PHOTOGRAPHY

Εναλλακτικοί κύκλοι ύπνου – Δεν χρειάζεστε πραγματικά 6-8 ώρες!

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να κοιμηθείς! Πέφτεις για ύπνο τη νύχτα για 6-8 ώρες, ξυπνάς το πρωί, μένεις ξύπνιος για 16-18 ώρες και στην συνέχεια επαναλαμβάνεις. Στην πραγματικότητα, αυτό ονομάζεται μονοφασικός κύκλος ύπνου (monophasic sleep cycle), ο οποίος είναι μόνο ένας από τους πέντε μεγάλους κύκλους ύπνου που έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε όλη την ιστορία. Οι άλλοι 4 θεωρούνται πολυφασικοί κύκλοι ύπνου λόγω των πολλαπλών φορών που πρέπει να κοιμηθείς κάθε μέρα. Πως είναι αυτό δυνατόν; Πως είναι αυτό υγιές; Λοιπόν, το πιο σημαντικό στάδιο του κάθε κύκλου ύπνου είναι το Στάδιο 4 (ύπνος REM), το οποίο έχει αποδειχθεί ότι παρέχει τα μεγαλύτερα οφέλη στον εγκέφαλο από όλα τα άλλα στάδια του ύπνου. Κατά την αλλαγή σε ένα πολυφασικό κύκλο, η έλλειψη ύπνου ξεγελά το σώμα στο να μπει στο Στάδιο 4 (REM ύπνος) αμέσως αντί για μετά από 45-75 λεπτά ύπνου, όπως συμβαίνει στον μονοφασικό ύπνο. Με αυτό τον τρόπο, μπορείς ακόμα να πάρεις τα οφέλη ενός ύπνου 8 ωρών, χωρίς όμως να σπαταλήσεις τον χρόνο που χρειάζεται μέχρι να φτάσεις στο Στάδιο 4 (REM ύπνος), με αποτέλεσμα έναν πιο αποτελεσματικό κύκλο ύπνου.

Ορίστε οι 4 πολυφασικοί κύκλοι ύπνου:

Κύκλος Ύπνου Uberman:

uberman

20-30 λεπτά ύπνος κάθε 4 ώρες, με αποτέλεσμα 6 υπνάκους κάθε ημέρα. Ο κύκλος ύπνου Uberman είναι εξαιρετικά αποδοτικός και συνήθως οδηγεί σε ένα υγιές αίσθημα ανανέωσης μετά την αφύπνιση και σε πολύ έντονα όνειρα. Πολλοί χρήστες αυτής της μεθόδου ύπνου αναφέρουν επίσης μια αυξημένη ικανότητα για συνειδητά όνειρα (lucid dreaming). Ωστόσο, το αυστηρό του πρόγραμμα το καθιστά σχεδόν αδύνατο να χάσεις κάποιον κύκλο ύπνου χωρίς να αισθανθείς φρικτά κουρασμένος.

Κύκλος Ύπνου Everyman:

everyman

Ένας μεγαλύτερος κύκλος ύπνου που συμπληρώνεται με αρκετούς υπνάκους των 20-30 λεπτών. Οι πιο επιτυχημένες παραλλαγές που έχω διαβάσει είναι είτε 3 ώρες ύπνου και 3 20-λεπτοι κύκλοι ύπνου ή ένας ύπνος 1.5 ώρας και 4-5 κύκλοι ύπνου των 20 λεπτών. Αυτός ο κύκλος είναι πιο εύκολος να προσαρμοστείς από τον Uberman και επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στους χρόνους ύπνου. Επίσης, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός σε σύγκριση με τον μονοφασικό κύκλο ύπνου, με μόνο 3-4 ώρες ύπνου κάθε μέρα. Αρκετοί έχουν δοκιμάσει αυτό τον κύκλο ύπνου και ανέφεραν ότι δεν υπήρχαν αρνητικές παρενέργειες.

Κύκλος Ύπνου Dymaxion:

dymaxion

Ο Bucky Fuller εφηύρε τον κύκλο αυτό βασιζόμενος στην πεποίθηση ότι έχουμε δύο δεξαμενές ενέργειας, η πρώτη είναι εύκολο να αναπληρωθεί, ενώ η δεύτερη δεξαμενή (second wind) είναι πολύ πιο δύσκολο να αναπληρωθεί. Έτσι, ο Bucky άρχισε να κοιμάται για 30 λεπτά κάθε 6 ώρες. Αυτό είναι 2 ώρες ύπνου την ημέρα! Ανέφερε ότι αισθάνονταν, «στην πιο έντονη και καλή κατάσταση που είχε ποτέ απολαύσει». Οι γιατροί που τον εξέτασαν μετά από αρκετά χρόνια χρήσης αυτού του κύκλου τον βρήκαν απόλυτα υγιή. Στην πραγματικότητα, ο Fuller σταμάτησε την χρήση αυτού του κύκλου μόνο επειδή οι συνεργάτες του ήταν κολλημένοι ακόμα σε μονοφασικούς κύκλους. Αυτός είναι ο πιο ακραίος από τους 4 εναλλασσόμενους κύκλους, αλλά επίσης και ο πιο αποτελεσματικός.

Κύκλος Ύπνου Biphasic/Siesta:

Αυτός ο κύκλος δεν είναι καν άξιος διαγράμματος. Ο κύκλος ύπνου Biphasic είναι στην πραγματικότητα αυτός που ακολουθεί ο κάθε φοιτητής. Αποτελείται από έναν κύκλο ύπνου για 4-4.5 ώρες τη νύχτα και στη συνέχεια έναν υπνάκο 1.5 ώρα το μεσημέρι. Έτσι, δεν διαφέρει και πολύ από τον μονοφασικό κύκλο ύπνου, αλλά είναι λίγο περισσότερο αποτελεσματικός.

Ποιος κύκλος ύπνου είναι σωστός για εσένα;

Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τον τρόπο ζωής σου. Λάβε υπόψη ότι αν αποφασίσεις να μεταβείς είτε στον κύκλο ύπνου Dymaxion ή Uberman, θα είσαι ένα ζόμπι από την 3η μέχρι την 10η ημέρα, έως ότου το σώμα σου προσαρμοστεί πλήρως στον κύκλο αυτό. Ορίστε μερικές συμβουλές που συγκέντρωσα από άλλους ανθρώπους που άλλαξαν από τον μονοφασικό κύκλο ύπνου σε κάποιον πολυφασικό:

– Να τρως υγιεινά, απέφυγε τα λιπαρά τρόφιμα και τη προσαρμογή θα είναι πολύ ευκολότερη.

– Βεβαιώσου ότι έχεις κάτι να ασχοληθείς κατά την διάρκεια όσων ωρών θα είσαι ξύπνιος. Θα κάνει τον χρόνο να περάσει πιο γρήγορα.

– Επίσης, βεβαιώσου ότι θα είσαι ελεύθερος 2-3 εβδομάδες ώστε να προσαρμοστείς στον κύκλο, έτσι ώστε να μην πηγαίνεις στο σχολείο ή την δουλειά εντελώς «πτώμα» από την στέρηση ύπνου.

– Άντεξε. Κάθε ένας από αυτούς τους κύκλους ύπνου θα γίνει εκθετικά ευκολότερος μετά τις 2 πρώτες εβδομάδες. Απλά χρειάζεται υπομονή και επιμέλεια! Μην παραλείπεις κύκλους ύπνου ή αλλάζεις τα ωράρια, αλλιώς θα πρέπει να ξεκινήσεις την περίοδο προσαρμογής ξανά από την αρχή.

– Χρησιμοποίησε φυσικά ερεθίσματα για να ξυπνάς, όπως το φως του ήλιου και η δυνατή μουσική, ενώ χρησιμοποιείς το σκοτάδι και την ησυχία για να κοιμηθείς (προφανώς).

Check Also

Ποιες ξένες γλώσσες μιλούν σε άλλες χώρες;

«Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αναπόδραστο κατάλοιπο από της αποικιοκρατίας και της αυτοκρατορίας. Η ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *