ENFRAME | PHOTOGRAPHY

Socotra: το πιο παράξενο νησί στον κόσμο

Αν ψάχνετε ένα νησί σαν αυτό που είδατε στην ταινία «Παραλία» με τον Di Caprio, μάλλον θα πρέπει να ταξιδέψετε στο νησί Socotra. Για να είμαι πιο ακριβής αποτελείται από 4 νήσους και ανήκουν στα μέρη του «χαμένου κόσμου». Είναι απομονωμένη γεωγραφικά από την Αφρικανική Ήπειρο και ανακαλύφθηκε πριν από 6.000.000 χρόνια.

Βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό, 250 χιλιόμετρα από την Σομαλία και 350 χιλιόμετρα από την Υεμένη. Το όνομα Socotra προφανώς δεν είναι τυχαίο προέρχεται από τα Σανσκριτικά και σημαίνει ευδαιμονία.

 

Socotra-to-pio-parakseno-nisi-ston-kosmo (15)

 

Όμως, το νησί αυτό αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο. Διαθέτει πλατιές αμμώδεις παραλίες που υψώνονται γεμάτες από σπηλιές (μέχρι και 7 χλμ. μήκος!) και βουνά 1525 μέτρων. Είναι το δέκατο νησί στον κόσμο σε ενδημικά φυτά και λόγω της απομόνωσης του διαθέτει μεγάλο φυσικό πλούτο. Να και ένα καλό που υπάρχει στο να είσαι μακριά από τον πολιτισμό.

 

Socotra-to-pio-parakseno-nisi-ston-kosmo (3)

 

Μέσα στα 700 διαφορετικά είδη σπάνιας πανίδας και χλωρίδας, το 1/3 από αυτά δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο και το πιο περίεργο είναι το κλίμα που είναι ζεστό και ξηρό και αυτά επιβιώνουν παρά τις πιο αντίξοες συνθήκες. Το «Αίμα του Δράκου» είναι από τα πιο εντυπωσιακά φυτά που υπάρχουν. Από απόσταση φαίνεται σαν μανιτάρι που πάνω του βρίσκονται ιπτάμενοι δίσκοι. Επιπλέον, είναι πολύ γνωστό για τις ευεργετικές του ικανότητες, χρησιμοποιείται ως συστατικό φαρμάκων για όλες τις ασθένειες και φαρμάκων.

Ένα εξίσου περίεργο φυτό, είναι το «Ανθος της Ερήμου» που μοιάζει με πόδι ελέφαντα και δεν χρειάζεται χώμα, αφού οι ρίζες του περνάνε στον βράχο κατευθείαν. Εν ολίγοις σε αυτό το νησί όλα είναι κάπως περίεργα…!

 

Socotra-to-pio-parakseno-nisi-ston-kosmo (1)

 

Επομένως, οι περισσότεροι τουρίστες που το επισκέπτονται κάθε χρόνο, πρόκειται για άτομα που ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν το φυσικό πλούτο. Βέβαια, αν και υπάρχουν 40.000 κάτοικοι είναι μάλλον «διακοσμητικοί», καθώς μόνο τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν δρόμοι (μη φανταστείτε άσφαλτο και τέτοια, αναφερόμαστε σε χωματόδρομους…) και αυτό γιατί ενδιαφέρθηκε η κυβέρνηση της Υεμένης που έχει το νησί υπό την κατοχή της. Έτσι, για να τελειώνουμε με την αναφορά στο φυσικό κομμάτι της περιοχής, η UNESCO ανακήρυξε το νησί ως Παγκόσμια Φυσική Κληρονομιά.

 

Socotra-to-pio-parakseno-nisi-ston-kosmo (14)

Socotra-to-pio-parakseno-nisi-ston-kosmo (9)

Socotra-to-pio-parakseno-nisi-ston-kosmo (8)

Socotra-to-pio-parakseno-nisi-ston-kosmo (11)

Socotra-to-pio-parakseno-nisi-ston-kosmo (13)

Socotra-to-pio-parakseno-nisi-ston-kosmo (7)

 

Όμως, όπως είναι ευρέως γνωστό, τίποτα δεν είναι τέλειο και στην περίπτωση μας το μελανό σημείο σε αυτό τον επίγειο παράδεισο είναι οι πειρατές! Μην φανταστείτε ότι ο αρχηγός τους είναι ο Johnny Depp, γιατί ο τουρισμός θα είχε ανέβει κατακόρυφα στην περιοχή και θα γινόταν ένα από το πιο πλούσια μέρη του κόσμου. Για την ιστορία, αναφορές γινόταν από την εποχή του Μάρκο Πόλο για την ύπαρξη πειρατών στο νησί. Εννοείται πως δεν έμεναν εκεί, αλλά το είχαν ως καταφύγιο για να παίρνουν ή μάλλον για να κλέβουν ως προμήθειες τα εμπορεύματα που έφταναν στο νησί για τους κατοίκους.

 

Socotra-to-pio-parakseno-nisi-ston-kosmo (12)

Socotra-to-pio-parakseno-nisi-ston-kosmo (10)

 

Αυτό βέβαια, συμβαίνει και σήμερα, έχουν ακουστεί πρόσφατα περιστατικά για ομηρία του προσωπικού των πλοίων. Μάλιστα αυτό συμβαίνει στα καράβια που έρχονται από Ινδία και Υεμένη που έχουν περισσότερες συναλλαγές με το νησί. Παρόλα αυτά, οι πειρατές έχουν καλή σχέση με τους ντόπιους σε γενικές γραμμές.

 

Socotra-to-pio-parakseno-nisi-ston-kosmo (6)

Socotra-to-pio-parakseno-nisi-ston-kosmo (2)  Socotra-to-pio-parakseno-nisi-ston-kosmo (4) Socotra-to-pio-parakseno-nisi-ston-kosmo (5)

Πηγή: o-klooun.com

Check Also

H “απαγορευμένη” λευκή παραλία

Η εκθαμβωτική λευκή άμμος της “Spiagge Bianche» (σ.σ. “λευκή παραλία”), στην πόλη της Rosignano Solvay, ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *