ENFRAME | PHOTOGRAPHY

Τρεις Εναλλακτικές Θρησκείες

Είναι μερικά πράγματα στη ζωή μου που τα θυμάμαι σαν χθες. Καλή ώρα, την πρώτη φορά που είπα στους δικούς μου ότι είμαι άθεος. Ήταν Πάσχα, ήμουν περίπου 16 χρονών και κάναμε μια συζήτηση στο οικογενειακό τραπέζι για τη θρησκεία και την εκκλησία, και κάπως έτσι το πέταξα. “Είμαι άθεος”, και το εννοούσα.

Δεν είναι ότι η οικογένειά μου έπαιξε κάποιο ρόλο για την επιλογή μου – οι ίδιοι πιστεύουν σε νορμάλ πλαίσια. Και δεν είναι ότι δεν ένιωθα την διαφορά μεταξύ θρησκείας και εκκλησίας. Με την εκκλησία είμαι «τσακωμένος», αλλά ο Jesus μου είναι συμπαθέστατος – τουλάχιστον όπως τον απέδωσε ο Franco Zeffirelli στον Ιησού από τη Ναζαρέτ. Όμως μεγαλώνοντας και βλέποντας παπάδες να κράζουν σαν «μεγαλοπαράγοντες» του καφενείου από τη νεολαία μέχρι την LGBT κοινότητα, να ζουν αρκετοί «άνθρωποι του Θεού» μέσα στη χλίδα και να σκάνε σκάνδαλα τύπου Βατοπέδι, δεν ήθελα και πολύ να πάρω την απόφαση να κρατήσω αποστάσεις από τα θεία.

Είμαι άθεος από πεποίθηση. Ωστόσο υπάρχουν μερικές στιγμές που σκέφτομαι ότι αν μετέφερα τις ευθύνες μου σε μια ανώτερη δύναμη, η συναισθηματική μου κατάσταση θα ήταν καλύτερη. Άλλωστε όπως έχει πει και ο Karl Marx «η θρησκεία είναι η αδυναμία του ανθρώπινου μυαλού να αντιμετωπίσει συμβάντα που δεν μπορεί να καταλάβει». Κάπως έτσι άρχισα να ψάχνω εναλλακτικές θρησκείες στις οποίες θα μπορούσα να πιστέψω. Ή έστω, θα μου άρεσε περισσότερο να πιστέψω από τον χριστιανισμό.

Το Hollywood είναι μια βιομηχανία που με εκνευρίζει πολύ. Αλλά ώρες-ώρες, και αυτό πρέπει να το παραδεχθώ, «γεννάει» μερικά μαγικά πράγματα. Και εκτός από ταινίες-διαμαντάκια και μερικές απίστευτες υπερπαραγωγές, κατάφερε τελικά να «γεννήσει» και θρησκείες. Και ειλικρινά γουστάρω περισσότερο τη Δύναμη του Star Wars πάρα τη Δευτέρα Παρουσία.

Να λοιπόν τρεις θρησκείες που δημιουργήθηκαν μέσα σε στούντιο και βασίζονται σε ταινίες.

May the force be with you

enallaktikes-thriskeies-an-varethikes-tis-klasikes-body-image-1431360370

Jediism: Μια θρησκεία που πιστεύει στις αρχές των Jedi του Star Wars. Βέβαια όπως λένε και στον Ναό του Τάγματος των Jedi «δεν είμαστε οπαδοί των ταινιών, αλλά των Jedi». Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο διαχωρισμός κάπως με μπερδεύει, αλλά ας είναι καλά η Δύναμη. Ναι, έχουν ναό, ακολουθούν τα «16 Μαθήματα» των Jedi από την κινηματογραφική σειρά και έχουν καταφέρει να προκαλέσουν αρκετή αναστάτωση – στις αρχές του 2015 μέχρι και σε πανεπιστήμιο της Τουρκίας ζήτησαν να φτιάξουν Jediism «εκκλησία».

The Day of the Dudeenallaktikes-thriskeies-an-varethikes-tis-klasikes-body-image-1431360380

Dudeism: Αν δεν ξέρεις για τον «Dude», ένα πράγμα έχω να σου πω: είσαι άσχετος από κινηματογράφο. Άλλωστε η ταινία Big Lebowski έχει καταφέρει να σώσει μέχρι και ζωές. Το ξεπερνάμε όμως αυτό και πάμε στα βασικά. Ο Dudeism υπάρχει από το 2005, συνδυάζει κάποιες ανατολικές θρησκείες με τις αρχές του φιλμ, ενώ στις 6 Μαρτίου γιορτάζουν οι πιστοί την Day of the Dude. Και όσο τρελό κι αν σου ακουστεί, υπάρχουν περισσότεροι από 220.000 ιερείς σήμερα. Ή τουλάχιστον αυτό λέει το επίσημο site της «θρησκείας».

Free your mindenallaktikes-thriskeies-an-varethikes-tis-klasikes-body-image-1431360390

Matrixism: Θα την πω την αλήθεια. Αν οι Wachowski δεν είχαν προσπαθήσει να κάνουν το Matrix τριλογία με το ζόρι, σίγουρα θα είχε περισσότερους οπαδούς η θρησκεία του. Αλλά ακόμα και οι μεγάλοι δημιουργοί κάνουν λάθη. Έτσι, ο Matrixism δεν θα φτάσει ποτέ στα επίπεδα του Dudeism και σταδιακά χάνει οπαδούς. Τα μέλη του Matrixism ακολουθούν τα Τέσσερα Δόγματα – με το 2ο δόγμα να έχει σχέση με τις ψυχεδελικές ουσίες. Ναι, λίγο μπερδεμένη ως «θρησκεία» είναι η αλήθεια, εκτός κι αν πιστεύουν ότι το κόκκινο χάπι που πήρε ο Neo στο πρώτο Matrix ήταν κάτι περισσότερο από το χάπι που θα του αποκάλυπτε την αλήθεια. Άβυσσος η ψυχή του Matrixism.
Πηγή: vice.com

Check Also

Ποιες ξένες γλώσσες μιλούν σε άλλες χώρες;

«Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αναπόδραστο κατάλοιπο από της αποικιοκρατίας και της αυτοκρατορίας. Η ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *