ENFRAME | PHOTOGRAPHY

6 κανόνες για πιο αποτελεσματικό γράψιμο

Στην κοινωνία μας, η μελέτη της γλώσσας και η λογοτεχνία είναι το κύριος τομέας των ποιητών, των συγγραφέων και των κριτικών λογοτεχνίας. Η γλώσσα θεωρείται μια διακοσμητική τέχνη, κατάλληλη για την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό, αλλά πρακτικά άχρηστη σε σύγκριση με τις κύριες επιστήμες. Απλά ρίξε μια ματιά στην αξία ενός πτυχίου της Αγγλικής γλώσσας σε σχέση με ένα πτυχίο στην Επιστήμη των Υπολογιστών ή τα Οικονομικά.

Αλλά είναι αυτό μια ακριβής εκτίμηση της αξίας της;

Η γλώσσα είναι ο κύριος αγωγός μεταξύ του εγκεφάλου σου και του μυαλού του ακροατηρίου σου. Η αναποτελεσματική γλώσσα, αποδυναμώνει και διαστρεβλώνει τις ιδέες.

Αν θέλεις κάτι να γίνει κατανοητό, αν θέλεις οι ιδέες σου να εξαπλωθούν, η χρήση αποτελεσματικής γλώσσας πρέπει να είναι η ύψιστη προτεραιότητα σου. Στον σύγχρονο κόσμο των επιχειρήσεων και της πολιτικής, αυτό παίζει τεράστιο ρόλο. Σε πολλές περιπτώσεις, η ασαφής γλώσσα χρησιμοποιείται σκόπιμα για να αποφύγουν να λάβουν θέση και να προσβάλλουν διάφορα δημογραφικά στοιχεία. Δεν είναι περίεργο το γεγονός, ότι τα μισά και περισσότερα από αυτά που λένε οι πολιτικοί, δεν βγάζουν νόημα…

Αυτό δεν είναι ένα πρόσφατο πρόβλημα. Και όπως, ο George Orwell έγραψε στο δοκίμιο του το 1946, “Politics & English Language”, η κατάσταση είναι ιάσιμη. Ακολουθώντας τους 5 κανόνες του Orwell για αποτελεσματική γραφή, θα ξεχωρίσεις τον εαυτό σου από τους ανταγωνιστές και θα μεταδώσεις με σαφήνεια τις ιδέες σου.

george_orwell1

 

Ποτέ μην χρησιμοποιείς μια μεταφορά, παρομοίωση ή άλλο σχήμα λόγου που έχεις συνηθίσει να βλέπεις σε έντυπη μορφή.

Αυτό ακούγεται εύκολο, αλλά στην πράξη είναι εξαιρετικά δύσκολο. Φράσεις όπως ξεπέρασε τα όρια, το τα παίζει στα δάχτυλα, αχίλλειος φτέρνα, κύκνειο άσμα, έρχονται στο μυαλό γρήγορα και ακούγονται ωραία και μελωδικά.

Για αυτό ακριβώς τον λόγο πρέπει να αποφευχθούν. Οι συνήθεις φράσεις έχουν γίνει τόσο συνηθισμένες πια, που δεν προκαλούν καμία συναισθηματική αντίδραση. Πάρε χρόνο για να εφεύρεις νέες και πιο ισχυρές.

 

Ποτέ μην χρησιμοποιείς μια μεγάλη λέξη, εκεί που μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια μικρότερη.

Οι μεγάλες λέξεις δεν σε κάνουν να ακούγεσαι έξυπνος εκτός και αν χρησιμοποιηθούν με δεξιοτεχνία. Στην λάθος κατάσταση θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και θα σε κάνουν να ακούγεσαι εγωιστής και αλαζόνας. Επίσης, είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν κατανοητές και πιο δύσκολο να διαβαστούν.

Όταν ο Hemingway επικρίθηκε από τον Faukler για την περιορισμένη επιλογή λέξεων, απάντησε:

Ο κακόμοιρος Faukler. Αλήθεια πιστεύει ότι οι μεγάλες συγκινήσεις προέρχονται από μεγάλες λέξεις; Νομίζει ότι δεν ξέρω λέξεις μεγαλύτερης αξίας; Ξέρω. Υπάρχουν όμως παλιότερες, πιο απλές και καλύτερες λέξεις και αυτές επιλέγω να χρησιμοποιήσω.

 

Αν είναι δυνατόν να παραλείψεις μια λέξη, πάντα να το κάνεις.

“Η σπουδαία λογοτεχνία, είναι απλώς μια γλώσσα με αλλαγμένο το νόημα στο μέγιστο δυνατό βαθμό” – Ezra Pound. Κατά συνέπεια, όλες οι λέξεις που δεν συμβάλλουν στο νόημα μια πρότασης, απλά το αποδυναμώνουν. Όσο λιγότερα, τόσο καλύτερα.

 

Ποτέ μην χρησιμοποιείς παθητική φωνή, όταν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ενεργητική.

Αυτό δεν γίνεται συνήθως, πιθανόν επειδή πολύς κόσμος δεν ξέρει την διαφορά μεταξύ παθητικής και ενεργητικής φωνής. Ούτε εγώ ήξερα, μέχρι πριν μερικούς μήνες.

Ορίστε ένα παράδειγμα που το κάνει ευκολότερο να το καταλάβεις:

Ο άνδρας δαγκώθηκε από τον σκύλο. (Παθητική)

Ο σκύλος δάγκωσε τον άνδρα. (Ενεργητική)

Η Ενεργητική είναι καλύτερη επειδή είναι συντομότερη και πιο ισχυρή.

 

Ποτέ μην χρησιμοποιείς μια ξένη φράση, μια επιστημονική λέξη ή μια λέξη διαλέκτου, αν μπορείς να σκεφτείς μια καθημερινή ισοδύναμη λέξη.

Αυτό είναι λίγο δύσκολο, επειδή ένα μεγάλο μέρος της γραφής που δημοσιεύεται στο διαδίκτυο είναι ιδιαίτερα τεχνικό. Προσπάθησε όμως, να είναι όσο το δυνατόν πιο προσιτά στον μέσο αναγνώστη. Αν το ακροατήριο σου είναι πολύ εξειδικευμένο, τότε αυτό είναι στην κρίση σου. Δεν χρειάζεται να προσθέτεις περιττές εξηγήσεις, αλλά προσπάθησε να βοηθήσεις τους ανθρώπους να καταλάβουν για τι γράφεις. Θέλεις οι απόψεις σου να εξαπλωθούν, σωστά;

Σπάσε οποιονδήποτε από αυτούς τους κανόνες, πριν πεις κάτι ανάρμοστο.

Αυτός είναι ένας μπόνους κανόνας. Πάνω από όλα, βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς κοινή λογική. Αυτοί οι κανόνες είναι εύκολο να τους απομνημονεύσεις, αλλά δύσκολο να τους εφαρμόσεις. Αν και έχω επεξεργαστεί το άρθρο αυτό δεκάδες φορές, είμαι σίγουρος ότι περιέχει ατέλειες. Αλλά πίστεψε με, είναι πολύ καλύτερο από ότι ήταν αρχικά. Το κλειδί είναι η προσπάθεια. Το καλό γράψιμο έχει μεγάλη σημασία, πιθανών μεγαλύτερη από όσο νομίζεις.

Ελπίζω να βρεις αυτούς τους κανόνες χρήσιμους και μέσω της εφαρμογής τους είμαστε σε θέση να καταλαβαίνουμε λίγο καλύτερα ο ένας τον άλλο. Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο, βεβαιώσου ότι θα διαβάσεις το αρχικό δοκίμιο του Orwell. Περιέχει πολλά χρήσιμα παραδείγματα και αποτελεί, φυσικά, μια ευχαρίστηση να το διαβάζεις.

Check Also

Ποιες ξένες γλώσσες μιλούν σε άλλες χώρες;

«Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αναπόδραστο κατάλοιπο από της αποικιοκρατίας και της αυτοκρατορίας. Η ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *