ENFRAME | PHOTOGRAPHY

Κάνε την τεμπελιά να δουλέψει για εσένα

Βαριέσαι υπερβολικά και κάθεσαι και διαβάζεις blogs, αντί να κάνεις τις δουλειές που έπρεπε να κάνεις. Αυτό είναι εντάξει, όλοι το κάνουμε έτσι και αλλιώς. Όλους μας πιάνουν στιγμές βαρεμάρας.

Αλλά ας δούμε πως μπορούμε να κάνουμε αυτή την τεμπελιά να δουλέψει προς όφελος μας και να κάνουμε κάτι παραγωγικό.

Συχνά βλέπουμε να μας υπερνικάει η βαρεμάρα που μας διακατέχει, αν και είναι κάτι το απολύτως φυσιολογικό που υπάρχει στο κάθε άνθρωπο. Ήρθε η ώρα να σταματήσεις την αυτοκριτική και να δεις πως μπορεί η τεμπελιά να ενεργήσει θετικά, άσχετα με το τι λέει η κοινωνία.

Μια παρατήρηση: Συχνά, τα πιο έξυπνα άτομα είναι και οι πιο τεμπέληδες. Συνέχεια αναζητούν τρόπους να αποφύγουν μια εργασία ή να την κάνουν πιο εύκολα. Έτσι γεννιούνται συνήθως οι πιο απίθανες και παραγωγικές εφευρέσεις. Ο υπολογιστής, ο φούρνος μικροκυμάτων, το αυτοκίνητο, η κλακέτα είναι μερικές από αυτές. Δεν ξέρω για εσένα, αλλά εμένα αυτή η τεμπελιά δεν μου φαίνεται και τόσο κακή, κοιτάζοντας την από αυτή την οπτική γωνία.

Ας δούμε λοιπόν πως η τεμπελιά μπορεί να είναι παραγωγική, αν την χρησιμοποιήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο.

Κάνε πιο δύσκολο το να μην το κάνεις. Σε εμάς τους τεμπέληδες δεν μας αρέσουν οι σκληρές εργασίες. Ας το χρησιμοποιήσουμε αυτό προς όφελος μας. Ας πούμε ότι έχω κάτι δύσκολο να κάνω. Και βέβαια, βαριέμαι να το κάνω. Αν βάλω εμπόδια που θα το καθιστούν πιο δύσκολο να μην το κάνω, τότε σίγουρα θα το κάνω γιατί θα βαριέμαι να περάσω τα εμπόδια αυτά.

Για παράδειγμα, αν συνηθίζω να βλέπω τηλεόραση αντί να δουλεύω και πετάξω το τηλεκοντρόλ στην σκεπή θα ήταν πιο δύσκολο να πάρω την σκάλα για το φτάσω. Και σαν κλασσικός τεμπέλης, μισώ να παρακολουθώ τηλεόραση χωρίς τηλεκοντρόλ. Έτσι, θα δουλέψω αντί να προσπαθώ να φτάσω το τηλεκοντρόλ.

Το ίδιο σκεπτικό θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για το internet. Βγάλε το καλώδιο και δώσε το σε κάποιον να το φυλάξει μέχρι το γεύμα. Ή πες ότι αν δεν τελειώσεις την εργασία που έχεις αναλάβει στο χρόνο της, θα τους πλύνεις τα αμάξια.

Να είσαι παραγωγικός για να αποφύγεις κάτι. Ας δούμε το σκεπτικό αυτό από την βάση του. Είναι μια ιδέα που ονομάζεται “Δομημένη Αναβλητικότητα” και έχει γραφτεί το 1949 από τον Robert Benchley, σε ένα φανταστικό άρθρο με τον τίτλο “Getting Things Done”. Η βασική ιδέα είναι, ότι για να αποφύγεις να κάνεις κάτι δύσκολο, θα κάνεις ένα σωρό άλλα πράγματα. Πολλά από αυτά τα πράγματα μπορεί να είναι επίσης σημαντικά. Έτσι γίνεσαι παραγωγικός επειδή είσαι πολύ τεμπέλης για να κάνεις το πιο σημαντικό πράγμα στην λίστα.

Για να το εφαρμόσεις, βάλε ένα πραγματικά δύσκολο πράγμα στην κορυφή της λίστας και από κάτω τα άλλα σημαντικά πράγματα που έχεις να κάνεις. Πες στον εαυτό σου, ότι πραγματικά πρέπει να κάνεις το πρώτο πράγμα στην λίστα αμέσως. Αν είσαι τεμπέλης, θα αρχίσεις να κάνεις τα άλλα πράγματα που είναι στην λίστα αντί για αυτό. Όταν κάνεις όλα τα άλλα, το πιο σημαντικό θα πάει στο τέλος και έτσι θα το κάνεις και αυτό.

Ανέθεσε. Οι τεμπέληδες θέλουν να γίνουν διευθυντές, έτσι ώστε να αναθέτουν πράγματα σε άλλους και να φαίνονται ταυτόχρονα παραγωγικοί. Ακόμα και αν δεν είσαι διευθυντής, μάθε πώς να αναθέτεις πράγματα σε συναδέλφους σου ή ακόμα και στο αφεντικό σου. Κοίτα την λίστα με αυτά που έχεις να κάνεις και δες αν μπορείς να αναθέσεις σε άλλους τα μισά από αυτά.

Έτσι, μπορείς να ξεμπερδέψεις με τα μισά πράγματα της λίστας σου χωρίς να έχεις κάνει τίποτα.

Αυτοματισμός. Αντί να κάνεις τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά, μπορείς να βρεις ένα τρόπο να αυτοματοποιήσεις την διαδικασία. Σε αυτό θα βοηθήσει και η δημιουργικότητα που έχουν οι τεμπέληδες. Μπορείς να βρεις τρόπους για την αυτοματοποίηση διαφόρων εργασιών που έχεις να κάνεις στον υπολογιστή σου ή να δώσεις την έγκριση σε άλλους να τα κάνουν, ακολουθώντας κάποιους κανόνες.

Ωραία. Σβήσε και άλλα πράγματα από την λίστα χωρίς να έχει χρειαστεί να κάνεις κάτι.

Εξάλειψη. Τώρα δες τα πράγματα που έχουν απομείνει στην λίστα (υποθέτω ότι δεν είσαι τόσο τεμπέλης ώστε να μην έχεις φτιάξει μια λίστα. Αν είσαι, κάντο ώστε να αποφύγεις να κάνεις κάτι δυσκολότερο). Πόσα από αυτά τα πράγματα είναι απολύτως απαραίτητα να γίνουν; Υπάρχει τρόπος να εξαλείψεις μερικά από αυτά; Ειδικά εκείνα που δεν θες με τίποτα να κάνεις. Μπορείς να ζητήσεις να εξαιρεθείς από μια εργασία για κάποιον λόγο ή να πεις ότι έχεις πολλές υποχρεώσεις και δεν μπορείς να την αναλάβεις.

Οκ. Ακόμα λιγότερα πράγματα στην λίστα σου.

Καθυστέρηση. Ένας άλλος τρόπος να σβήσεις πράγματα από την λίστα σου, είναι να μην τα κάνεις έως ότου να μην χρειάζεται να τα κάνεις πια. Το έχω κάνει πολλές φορές. Καθυστερώ να κάνω κάτι και κάνω άλλα πράγματα που έχω να κάνω. Έτσι, σε μια-δυο βδομάδες δεν χρειάζεται να το κάνω καθόλου. Από ότι φαίνεται, δεν ήταν και τόσο σημαντικό.

Απλοποίηση. Αν υπάρχει κάτι το οποίο είναι περίπλοκο και δύσκολο, βρες τρόπους να το κάνεις ευκολότερο και πιο απλό. Γράψε τα βήματα που χρειάζονται και σβήσε όποια από αυτά μπορούν να εξαλειφτούν. Ποια από αυτά τα βήματα μπορούν να ανατεθούν σε κάποιον άλλο; Ποιος είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να γίνουν αυτά που απομένουν;

Περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή. Μερικές φορές, όταν καθυστερείς να κάνεις κάτι, αποδεικνύεται ότι τελικά είναι κάτι σημαντικό που πρέπει να γίνει οπωσδήποτε. Αν είναι έτσι, θα βρεις μια επείγουσα κλήση και 10 email που θα σε ρωτάνε αν το έχεις τελειώσει. Εδώ είναι που η βιασύνη μπαίνει στο παιχνίδι και σου δίνει ένα επιπλέον κίνητρο. Θα κάνεις αυτό που έχεις να κάνεις. Απλά αυτή η βιασύνη δεν θα υπήρχε αν δεν είχες καθυστερήσει μια εβδομάδα να το κάνεις.

Άρα, το κόλπο είναι να περιμένεις μέχρι και το τελευταίο λεπτό, όπου και θα έχεις σούπερ κίνητρα να το κάνεις. Έτσι, μην προγραμματίζεις να κάνεις κάποια από τα πράγματα που έχεις να κάνεις μέχρι τη τελευταία στιγμή που μπορείς να τα ξεκινήσεις για να προλάβεις το χρονοδιάγραμμα.

Ανταμοιβή. Μου αρέσει να ανταμείβω τον εαυτό μου λέγοντας μου, ότι αν καταφέρω και τελειώσω την εργασία που έσω να κάνω, μετά θα μπορέσω να τεμπελιάσω. Αυτό θα μου δώσει ένα κίνητρο, γιατί μου αρέσει να τεμπελιάζω. Στην πραγματικότητα αν μπορέσω να τελειώσω αυτό το άρθρο στα επόμενα 5 λεπτά, θα προλάβω να δω το καινούργιο επεισόδιο του “Game of Thrones”.

Κάνε αυτό που σε συναρπάζει. Αν είσαι πολύ τεμπέλης να κάνεις κάτι, αυτό μάλλον συμβαίνει επειδή το θεωρείς πολύ βαρετό. Αν ισχύει αυτό, προχώρησε σε κάτι πιο συναρπαστικό. Φτιάξε μια λίστα με πράγματα που πρέπει να κάνεις τα οποία είναι σημαντικά, παραγωγικά και παράλληλα συναρπαστικά. Έτσι θα μπορέσεις να αποφύγεις κάτι βαρετό, αλλά θα έχεις κίνητρο για να κάνεις άλλα πιο συναρπαστικά πράγματα.

Τώρα, αν ακόμα χρειάζεται να κάνεις κάποια βαρετά πράγματα (τα οποία δεν μπορείς να καθυστερήσεις, εξαλείψεις, αναθέσεις ή αυτοματοποιήσεις), ψάξε ένα τρόπο να τα κάνεις πιο συναρπαστικά. Η ανταμοιβή με κάποιο γλύκισμα ή μερικές ώρες τεμπελιάς σίγουρα μπορούν να το κάνουν πιο συναρπαστικό.

Ή δοκίμασε αυτό: Αντί να σκέφτεσαι πόσο δύσκολο είναι να κάνεις κάτι, σκέψου τα οφέλη που θα έχεις από αυτό. Χρήμα, δόξα, γυναίκες, σνακ. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν δικά σου με την εκπλήρωση αυτού που έχεις να κάνεις.

Εντάξει. Τώρα μπορώ να πάω να παρακολουθήσω το νέο επεισόδιο του “Game of Thrones”…

Check Also

Ποιες ξένες γλώσσες μιλούν σε άλλες χώρες;

«Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αναπόδραστο κατάλοιπο από της αποικιοκρατίας και της αυτοκρατορίας. Η ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *