ENFRAME | PHOTOGRAPHY

Τρόποι για να αξιοποιήσεις τον ελεύθερο σου χρόνο

Αν έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο στην διάθεση σου μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις είτε κάνοντας κάτι διασκεδαστικό, είτε να χαλαρώσεις μετά από μια κουραστική αγχωτική μέρα ή να περάσεις τον χρόνο αυτό με κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο.

Αν όμως, ο ελεύθερος αυτός χρόνος είναι της τάξεως των 5 ή 10 λεπτών, δεν προλαβαίνεις να κάνεις κάτι από τα παραπάνω. Κάνε μια πιο παραγωγική αξιοποίηση αυτών των μικρών στιγμών ελεύθερου χρόνου που έχεις.

Ο καθένας λειτουργεί διαφορετικά, οπότε η καλύτερη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου σου εξαρτάται από εσένα, το στυλ σου και το τι έχεις στην λίστα σου να κάνεις. Αλλά είναι πιο βολικό να έχεις μια λίστα σαν την παρακάτω, ώστε να μπορείς να βρεις γρήγορα ένα τρόπο να βάλεις σε μια οργάνωση τον λιγοστό χρόνο που έχεις, χωρίς πολλή σκέψη.

Χρησιμοποίησε στην ακόλουθη λίστα σαν ένα τρόπο για να μπορέσεις να πάρεις μερικές ιδέες για το τι μπορεί να κάνεις σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

 • Ανάγνωση Άρθρων. Κράτησε άρθρα περιοδικών ή τύπωσε ενδιαφέροντα άρθρα ή κείμενα και αποθήκευσε τα σε ένα φάκελο με το όνομα «Άρθρα για Διάβασμα». Παίρνε αυτόν τον φάκελο μαζί σου, όπου και αν πας και κάθε φορά που έχεις λίγο ελεύθερο χρόνο διαθέσιμο ρίξε μια ματιά σε κάποιο άρθρο.

Κράτησε έναν τέτοιο φάκελο και στον υπολογιστή σου (ή στα αγαπημένα του Firefox) για όταν βρίσκεσαι στο γραφείο ή στο laptop για όταν είσαι στον δρόμο.

 • Καθάρισε την εισερχόμενη αλληλογραφία σου. Έχεις meeting σε 5 λεπτά; Προλαβαίνεις να καθαρίσεις την εισερχόμενη αλληλογραφία σου. Εάν έχεις πολλά μηνύματα, θα πρέπει να δουλέψεις γρήγορα και ίσως να μην προλάβεις να τα καθαρίσεις όλα, αλλά η μείωση τους μπορεί να είναι μεγάλη βοήθεια. Το να έχεις ένα καθαρό και τακτοποιημένο αρχείο εισερχόμενης αλληλογραφίας είναι μεγάλη ευχαρίστηση.

 • Τηλεφωνικές κλήσεις  Κράτησε ένα αρχείο με τα τηλεφωνήματα που πρέπει να κάνεις και έχε το μαζί σου. Είτε είσαι στο γραφείο σου ή στον δρόμο, μπορείς να κάνεις μερικές κλήσεις από τα τηλέφωνα στην λίστα σου.

 • Κέρδισε χρήματα. Αυτή είναι η αγαπημένη μου αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Έχω μια λίστα άρθρων που πρέπει να γράψω και όταν έσω κάποια επιπλέον λεπτά, γράφω μερικές σειρές στα γρήγορα. Εάν έχεις 5-10 στιγμές ελεύθερου χρόνου την μέρα, μπορείς να βγάλεις ένα αξιοπρεπές έξτρα εισόδημα. Βρες ένα τρόπο να αξιοποιήσεις τις δεξιότητες σου σαν ελεύθερος επαγγελματίας. Φτιάξε ένα διάγραμμα για το πώς μπορείς να σπάσεις αυτά που πρέπει να κάνεις σε μικρά κομμάτια, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν σε σύντομο χρόνο.

 • Αρχειοθέτησε.   Σε κανέναν δεν αρέσει να κάνει αρχειοθέτηση. Εάν αρχειοθετείς αμέσως κάθε έγγραφο τότε δεν θα έχεις πρόβλημα. Αν όμως το αμελείς ή δεν προλαβαίνεις, τότε σε λίγο καιρό θα έχει συσσωρευτεί μια στοίβα από αρχεία. Χώρισε αυτή τη στοίβα σε μικρότερα κομμάτια και όταν έχεις χρόνο αρχειοθέτησε κάποια από αυτά.

 • Δίκτυο.   Έχεις μόνο δυο λεπτά ελεύθερο χρόνο; Στείλε ένα σύντομο email σε κάποιον συνάδελφο. Ακόμα και ένα απλό email, μπορεί να κάνει θαύματα στις εργασιακές σου σχέσεις.

 • Καθάρισε τα feeds σου. Αν ο φάκελος της εισερχόμενης αλληλογραφίας είναι άδειος και έχω λίγο ελεύθερο χρόνο, μου αρέσει να καθαρίζω τα εισερχόμενα feeds μου από το Google Reader.

 • Σκέψου τους στόχους σου. Διέθεσε 10 λεπτά από τον χρόνο σου για να σκεφτείς για τους στόχους που θέλεις να πραγματοποιήσεις, επαγγελματικά και προσωπικά. Αν δεν έχεις μια λίστα με στόχους, φτιάξε μια. Αν έχεις, τσέκαρε την. Φτιάξε μια λίστα με τα βήματα δράσης που μπορείς να κάνεις τις επόμενες δυο εβδομάδες για να γίνουν αυτοί οι στόχοι πραγματικότητα. Τι βήματα μπορείς να κάνεις σήμερα; Όσο πιο πολύ συγκεντρώνεσαι σε αυτούς τους στόχους και στην «αναθεώρηση» τους, τόσο το πιθανότερο να πραγματοποιηθούν.

 • Ενημέρωση των οικονομικών σου. Πολλοί άνθρωποι μένουν πίσω με τα οικονομικά τους, είτε στην πληρωμή των λογαριασμών τους (δεν προλαβαίνουν), είτε στην ενημέρωση των επιταγών τους, είτε στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι 5-10 λεπτά κάθε τόσο.

 • Καινοτόμες ιδέες. Μια άλλη αγαπημένη μου ασχολία, αν έχω μόνο 5 λεπτά. Θα βγάλω το σημειωματάριο μου και θα κάνω μια λίστα από πρωτότυπα σχέδια ή άρθρα που μου έρχονται στο μυαλό. Οτιδήποτε ιδέα έχεις, μπορεί να είναι η αρχή για κάτι πρωτότυπο.

 • Τακτοποίησε το γραφείο σου. Παρόμοιο με την συμβουλή για καθάρισμα της αλληλογραφίας, αλλά αυτό αφορά όλα τα σκουπίδια που βρίσκονται στο γραφείο σου. Έχεις σκουπίδια και άχρηστα πράγματα παντού πεταμένα στο γραφείο σου; Πέταξε τα ή τοποθέτησε τα στην θέση τους. Ένα καθαρό γραφείο σε κάνει πιο παραγωγικό και σου προσφέρει ικανοποίηση.

 • Ασκήσου. Δεν έχεις χρόνο για άσκηση; 10 λεπτά είναι αρκετά για μερικές κάμψεις και μερικούς κοιλιακούς. Κάνε αυτό 2-3 φορές την μέρα και θα δεις την διαφορά σύντομα.

 • Κάνε μια βόλτα. Αυτό είναι άλλη μια μορφή άσκησης που δεν παίρνει πολύ χρόνο και μπορείς να το κάνεις παντού. Και το πιο σημαντικό: Είναι ένας τρόπος να τεντώσεις λίγο τα πόδια σου από το να κάθεσαι για πολλή ώρα στο γραφείο και να ανανεωθείς λίγο. Αν έχεις στερέψει από ιδέες, μια βόλτα είναι ένας καλός τρόπος να ξεκολλήσεις.

 • Πράγματα που έχεις να κάνεις.   Κράτα μια λίστα για το τι έχεις να κάνεις. Κλήσεις, email, υπομνήματα. Οτιδήποτε κάποιος σου οφείλει περιέλαβε το στην λίστα. Έτσι, όταν έχεις 10 λεπτά ελεύθερο χρόνο πραγματοποίησε κάποιες από τις κλήσεις ή στείλε κάποια από τα μηνύματα.

 • Διαλογισμός.   Δεν χρειάζεσαι χαλάκι του γιόγκα για να το κάνεις αυτό. Απλά κάνε το στο γραφείο σου. Συγκεντρώσου στην αναπνοή σου. 5-10 λεπτά διαλογισμού (ή ενός υπνάκου…) μπορεί να είναι πολύ αναζωογονητικό.

 • Έρευνα. Αυτό είναι ένα δύσκολο έργο για μένα. Αν έχεις μόνο λίγα λεπτά, κάνε μια έρευνα για ένα θέμα που έχεις και κράτα σημειώσεις.

 • Προσχέδιο. Παρόμοιο με τις Καινοτόμες ιδέες, αλλά πιο επίσημο. Κάνε ένα προσχέδιο για κάποιο άρθρο ή σχέδιο που έχεις. Αυτό θα βοηθήσει πολύ και θα μειώσει τον χρόνο που χρειάζεται. Και θέλει μόνο λίγα λεπτά για να ετοιμάσεις ένα προσχέδιο.

 • Προετοιμάσου.   Το προσχέδιο είναι ένας τρόπος να προετοιμαστείς για μια μεγαλύτερη εργασία, αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείς να προετοιμαστείς για την επόμενη εργασία στην λίστα σου. Μπορεί να μην έχεις χρόνο να ξεκινήσεις την εργασία σου τώρα, αλλά μόλις γυρίσεις από το γεύμα ή το meeting θα είσαι προετοιμασμένος και έτοιμος να ξεκινήσεις.

 • Εμφανίσου νωρίς. Έχεις λίγο ελεύθερο χρόνο πριν από μια συνεδρίαση; Εμφανίσου νωρίτερα. Μπορεί να είσαι μόνος σου, αλλά στην πραγματικότητα οι άνθρωποι σέβονται περισσότερο αυτούς που εμφανίζονται στην ώρα τους ή νωρίτερα. Είναι καλύτερα από το να είσαι αργοπορημένος.

 • Ημερολόγιο.   Αν κρατάς κάποιο ημερολόγιο, λίγα λεπτά από τον ελεύθερο χρόνο σου είναι η τέλεια στιγμή για να το ενημερώσεις. Στην πραγματικότητα, η κατάλληλη στιγμή είναι αμέσως μετά από την δραστηριότητα. Αλλά αν δεν προλαβαίνεις, το 5λεπτο διάλειμμα είναι ότι πρέπει για να το κάνεις.

 

Έχεις να προτείνεις κάποια άλλη δικιά σου συμβουλή; Μοιράσου την μαζί μας στα σχόλια.

Check Also

Ποιες ξένες γλώσσες μιλούν σε άλλες χώρες;

«Η γλώσσα είναι πολλές φορές ένα αναπόδραστο κατάλοιπο από της αποικιοκρατίας και της αυτοκρατορίας. Η ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *