9 Ιουλίου 2024

    Άνοδος στους δότες και στις μεταμοσχεύσεις οργάνων για δεύτερη συνεχή χρονιά – Νέες εξελίξεις στην Ελλάδα

    Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ο Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για την αύξηση του αριθμού των δοτών οργάνων και των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών αρχίζουν να φαίνονται, καθώς για δεύτερη συνεχή χρονιά παρατηρείται άνοδος στον αριθμό των δοτών και των μεταμοσχεύσεων.

    Κάθε χρόνο, στις 1η Νοεμβρίου, ο Ε.Ο.Μ. θεσπίζει την «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων», με στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να προάγει τη συζήτηση γύρω από τη σημαντική αυτή πράξη. Η Δωρεά Οργάνων αποτελεί ένα “δώρο ζωής” για όσους είναι στις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση. Αυτό το δώρο προέρχεται από τους πολίτες που έχουν εκφράσει τη συγκατάθεσή τους για τη δωρεά οργάνων και έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Δωρεάς Οργάνων και Ιστών.

    Την ίδια σημαντική συνεισφορά στη δωρεά και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων έχουν και οι οικογένειες των δοτών που, αντιμετωπίζοντας τον πόνο της απώλειας, βρίσκουν τη δύναμη να προσφέρουν τη συγκατάθεσή τους και να δωρίσουν τα όργανα των αγαπημένων τους σε άλλους πάσχοντες. Οι οικογένειες αυτές, μαζί με την υποστήριξη των ιατρικών και παραϊατρικών ομάδων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων, αποτελούν τον πρωταρχικό λόγο για την αύξηση των δωρεών οργάνων και των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας.

    Σημαντικό είναι το γεγονός ότι, ενώ στο παρελθόν ο αριθμός των δοτών ανέρχονταν σε περίπου 40-50 ετησίως, το 2022 καταγράφηκαν 69 δότες και μεταμοσχεύτηκαν πάνω από 170 οργανωμένα όργανα. Το 2023, πριν ακόμα τελειώσει, έχουμε ήδη καταγράψει 74 δότες οργάνων. Αυτή η αύξηση του αριθμού των δοτών για δεύτερη συνεχή χρονιά εμπνέει αισιοδοξία για τη σταθερότητα της βελτίωσης στον τομέα αυτόν.

    Το σημερινό τοπίο των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα αποτελείται από πολλές σημαντικές εξελίξεις. Έχει εγκριθεί και έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις, ενώ ο νέος νόμος για τις μεταμοσχεύσεις έχει ήδη τεθεί σε ισχύ. Επιπλέον, η λειτουργία του Τοπικού Συντονιστή Μεταμοσχεύσεων έχει ξεκινήσει με την ευγενική χορηγία του Ίδρυματος Ωνάση και αναμένεται να ενισχυθεί με προσλήψεις από το Υπουργείο Υγείας. Επιπλέον, ο Ε.Ο.Μ. πραγματοποιεί αρκετές δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας και την οργάνωση του χώρου των μεταμοσχεύσεων, καθώς και για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την προώθηση της κουλτούρας της δωρεάς οργάνων στην Ελλάδα μέσω συλλόγων ασθενών, επιστημονικών εταιρειών και δράσεων του Ιδρύματος Ωνάση.

    Όλα αυτά τα μέτρα και οι πρωτοβουλίες έχουν συντελέσει στην αύξηση του αριθμού των δοτών για δεύτερη συνεχή χρονιά, και μας δίνουν αισιοδοξία για τη συνέχιση της βελτίωσης στον τομέα της δωρεάς και των μεταμοσχεύσεων οργάνων. Με τη συνεχιζόμενη προσπάθεια του Ε.Ο.Μ., των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και όλων των Μεταμοσχευτικών Μονάδων, μαζί με τη στήριξη της κυβέρνησης, της επιστημονικής κοινότητας και της κοινωνίας, μπορούμε να επιτύχουμε ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση και να προσφέρουμε ευκαιρίες ζωής σε όλο και περισσότερους ασθενείς. Αυτός είναι ο δρόμος προς ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα