7 Ιουλίου 2024

    Άνοια: Πώς μας «κλέβει» χρόνια ζωής ακόμα και όταν δεν πάσχουμε

    Ο ρόλος της άνοιας στην μείωση του προσδόκιμου ζωής είναι πολύ σημαντικός, ακόμη και για όσους δεν πάσχουν από αυτήν τη νόσο. Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές από τη Σουηδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρει ότι οι αδελφοί των ατόμων με άνοια έχουν μειωμένο προσδόκιμο ζωής, ακόμη κι αν δεν εμφανίζουν ποτέ τη νόσο.

    Η μελέτη περιλάμβανε 90 ζεύγη ομοζυγωτικών διδύμων και 288 ζεύγη ετεροζυγωτικών διδύμων, όλα από τη “Swedish Twin Registry”. Σε κάθε ζεύγος, ένας δίδυμος είχε διαγνωστεί με άνοια και ο άλλος όχι. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι διδύμοι με άνοια είχαν μειωμένο προσδόκιμο ζωής κατά περίπου επτά χρόνια.

    Μία διαπίστωση που προέκυψε από τη μελέτη είναι ότι ο τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει την πρόοδο της νόσου. Για παράδειγμα, αν και τα δύο αδέλφια ακολουθούν έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής από μικρά, μπορεί να αντιμετωπίσουν ίδιο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις αργότερα στη ζωή τους. Είναι γνωστό ότι η καρδιαγγειακή νόσος αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας και τα καρδιαγγειακά προβλήματα μπορεί να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής, ακόμη και αν δεν υπάρχει η νόσος.

    Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ο λόγος που άτομα με άνοια έχουν μειωμένο προσδόκιμο ζωής είναι ότι η νόσος προκαλεί άλλες ιατρικές καταστάσεις που σχετίζονται με τον πρόωρο θάνατο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η άνοια είναι η μοναδική αιτία, αλλά ο συνδυασμός πολλών παραγόντων.

    Η Margaret Gatz, καθηγήτρια ψυχολογίας, γεροντολογίας και προληπτικής ιατρικής και συγγραφέας της μελέτης, επισημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να προλαμβάνουν τον κίνδυνο άνοιας στα παιδιά τους με υγιεινή διατροφή, άσκηση και συμμετοχή σε σχολικές δραστηριότητες. Επιπλέον, οι επιλογές τρόπου ζωής, όπως η εκπαίδευση, η επαγγελματική ζωή και η οικογενειακή ζωή, μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη και την πορεία της άνοιας.

    Στο σύνολό του, το εύρημα αυτής της μελέτης μας υπενθυμίζει ότι η άνοια μπορεί να «κλέβει» χρόνια ζωής ακόμα και από αυτούς που δεν πάσχουν από αυτήν. Με την κατάλληλη πρόληψη και την υιοθέτηση υγιεινών τρόπων ζωής, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο άνοιας και να ζήσουμε μια μακρόβια και υγιή ζωή.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα