30 Ιουνίου 2024

    Άνοιγμα σχολείων: Οδηγίες για την επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών – Νέα μέτρα ασφάλειας για την επιστροφή στις τάξεις

    Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την εκδοθείσα εγκύκλιο σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων και τα νέα μέτρα προστασίας για τη μείωση της μετάδοσης λοιμώξεων του αναπνευστικού. Με βάση τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι οποίες δημοσιεύθηκαν στις 4 Ιανουαρίου 2024, η εγκύκλιος παρέχει οδηγίες για εκπαιδευτικούς, μαθητές και λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

    Αναλυτικά, τα νέα μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν τα εξής:

    1. Συχνό πλύσιμο των χεριών, χρησιμοποιώντας σαπούνι και νερό, πριν και μετά από την προετοιμασία ή χορήγηση γευμάτων, τη χρήση της τουαλέτας και γενικότερα, κατά τη διάρκεια της ημέρας στο σχολείο. Το στέγνωμα των χεριών θα γίνεται με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης, οι οποίες θα πρέπει να απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων. Ως εναλλακτική λύση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.

    2. Επαρκής αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας με τον ανοίγμα των παραθύρων τακτικά προκειμένου να βελτιωθεί ο αέρας που ανανεώνεται στον χώρο.

    3. Αποφυγή χρήσης ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων όπως διάδρομοι, σκάλες και ασανσέρ, όπου ο συνωστισμός ατόμων αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης λοιμώξεων.

    4. Διατήρηση φυσικών αποστάσεων και αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους.

    5. Αποφυγή αγγίγματος του προσώπου, της μύτης, των ματιών και του στόματος και επιμελής πλύση των χεριών πριν και μετά από κάθε αγγίγματα.

    6. Ανακάμψτε ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο, το οποίο θα πρέπει να πεταχτεί μετά από μία χρήση και να γίνει πλύση των χεριών.

    Επιπλέον, η εγκύκλιος προτείνει ότι οποιοσδήποτε μαθητής παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού ή έχει θετικό αποτέλεσμα σε εργαστηριακό έλεγχο για αναπνευστικό παθογόνο, πρέπει να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα. Η παραμονή στο σπίτι προτείνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και για 24 ώρες μετά την εξαφάνιση της πυρετώδους κατάστασης χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών φαρμάκων.

    Σε περίπτωση νοσηλείας ενός μαθητή σε νοσοκομείο λόγω νόσησης από κορωνοϊό, οι απουσίες του αναγράφονται αλλά δεν προσμετρώνται για όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του.

    Τέλος, το υπουργείο ενημέρωσε για τον τρόπο αναχώρησης μαθητών που νοσούν από κορωνοϊό και τον αριθμό των απουσιών τους. Σύμφωνα με την απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων των σχολικών μονάδων, οι απουσίες από τα μαθήματα λόγω νόσησης από κορωνοϊό δεν προσμετρώνται για έως πέντε εργάσιμες ημέρες για το σχολικό έτος 2023-2024. Αυτή η απόφαση εκδίδεται με βάση αίτημα των γονέων/κηδεμόνων ή των ίδιων των μαθητών/τριών και με παράδοση σχετικής επιστολής επιβεβαίωσης θετικού ελέγχου για την COVID-19.

    Αυτά είναι τα νέα μέτρα που έχουν θεσπιστεί για να εξασφαλίσουμε την ασφαλή επιστροφή των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία μας. Είναι απαραίτητο να τηρούμε αυστηρά αυτά τα μέτρα προστασίας προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία και την ασφάλεια όλων μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα