21 Μαΐου 2024

    Έκκληση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων για τη συμμετοχή τους στη διαχείριση της ιλαράς

    Αντιδράσεις προκαλεί η αποκλειστική συμμετοχή του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ στην Ομάδα Εργασίας για την Ιλαρά, αφήνοντας έξω τους παιδίατρους, σύμφωνα με τη Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων. Με μια επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου και του Οργανισμού, οι εκπρόσωποι των παιδιάτρων ζητούν εξηγήσεις για τον αποκλεισμό τους, ενώ δηλώνουν έτοιμοι να συμμετέχουν στη συζήτηση για την εφαρμογή μακρόπνοου προγράμματος αντιμετώπισης της ιλαράς.
    Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι ελευθεροεπαγγελματίες παιδίατροι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πρόληψης και προαγωγής της υγείας των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης και της εμβολιαστικής κάλυψης. Επίσης, υπογραμμίζουν την ανάγκη για μακροπρόθεσμο σχέδιο πρόληψης της ιλαράς και άλλων μεταδοτικών ασθενειών, καθώς καταδεικνύεται η μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης και η επανεμφάνιση νόσων που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό.
    Οι παιδίατροι προτείνουν τη δυνατότητα ενημέρωσης και εμβολιασμού των ενηλίκων που εισέρχονται στα ιατρεία τους, με στόχο να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη, καθώς περισσότεροι από τους τρεις στους τέσσερις Έλληνες γονείς εμπιστεύονται τον παιδίατρο για τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Επίσης, επισημαίνουν την αναγκαιότητα μακροπρόθεσμου σχεδίου πρόληψης για όλες τις ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων και των πληθυσμών με ιδιαίτερα κοινωνικοπολιτικό υπόβαθρο.
    Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, οι παιδίατροι αποτελούν το ακρογωνιαίο λίθο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ιλαράς και άλλων μεταδοτικών ασθενειών. Σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε απειλή επανεμφάνισης επιδημιών, ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας, και ειδικότερα των παιδιάτρων, είναι απολύτως απαραίτητος για την προστασία της δημόσιας υγείας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα