7 Ιουλίου 2024

    Έλεγχος της Χοληστερόλης: Προστατευτείτε από το εγκεφαλικό επεισόδιο!

    Στην Ελλάδα, ο αριθμός των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι ανησυχητικά υψηλός, φθάνοντας τα 30.000 περιστατικά ετησίως. Ένας από τους παράγοντες κινδύνου που προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η υψηλή χοληστερόλη, καθώς αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης αθηροσκλήρωσης. Η αθηροσκλήρωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα λιπίδια επικαθίζονται στις αρτηρίες, προκαλώντας στένωση ή ακόμα και απόφραξη αυτών. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή ή άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.

    Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, ο στόχος για τη χοληστερόλη LDL στους ασθενείς με πολύ υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο πρέπει να είναι κάτω από 55 mg/dL. Παρόλα αυτά, επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι το 80% των ασθενών με υψηλό και πολύ υψηλό κίνδυνο δεν καταφέρνουν να επιτύχουν αυτούς τους στόχους.

    Η νέα εκστρατεία της Novartis Hellas, με τίτλο “Καθοριστικός ρόλος της χοληστερόλης: Προστατευθείτε από το εγκεφαλικό επεισόδιο”, έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να το ενημερώσει για τη σημασία του ελέγχου της χοληστερόλης LDL. Η εκστρατεία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Πασχόντων από Καρδιοπάθειες και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ασθενών Και Φίλων Πασχόντων Από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία LDL Greece, ενώ υποστηρίζεται από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, την Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης, τον Ελληνικό Οργανισμό Εγκεφαλικών και την Ελληνική Εταιρεία Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων.

    Η εκστρατεία περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων, όπως:
    – Παραγωγή και έκθεση ενημερωτικών βίντεο και κειμένων
    – Διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων και σεμιναρίων
    – Παροχή υποστήριξης και συμβουλευτικής σε ασθενείς

    Η εκστρατεία “Καθοριστικός ρόλος της χοληστερόλης” αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, προτείνονται οι ακόλουθες ενέργειες για τον έλεγχο της χοληστερόλης LDL:
    – Υιοθέτηση διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, ολικά δημητριακά και απολιπαρωμένη πρωτεΐνη
    – Περιορισμός κατανάλωσης κορεσμένων και τρανς λιπαρών
    – Αποφυγή καπνίσματος
    – Σωστή διαχείριση του βάρους
    – Τακτική σωματική δραστηριότητα
    – Εφάπαξ λήψη φαρμακευτικής αγωγής, αν απαιτείται

    Επιπλέον, είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται τακτικά εξετάσεις για τον έλεγχο της χοληστερόλης και άλλων καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα