7 Ιουλίου 2024

    Ένας υγιής τρόπος ζωής για να προστατεύσουμε τη μνήμη μας

    Γνωρίζουμε όλοι μας ότι η μνήμη είναι μια σημαντική λειτουργία του εγκεφάλου μας, η οποία μπορεί να μειωθεί με τα χρόνια και να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής μας. Αν και κάποιες επιπτώσεις του γήρατος δεν μπορούν να αποφευχθούν, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να επιβραδύνουμε αυτή τη διαδικασία και να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, όπως η άνοια. Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει τα 6 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τη μνήμη μας.

    Σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήγαγαν οι ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Νευρολογικών Διαταραχών στο Πεκίνο, ένας συνδυασμός θετικών υγιεινών συνηθειών σχετίζεται με βραδύτερη μείωση της μνήμης. Η μελέτη περιλάμβανε 29.000 ενήλικες άνω των 60 ετών χωρίς προβλήματα γνωστικής λειτουργίας. Αρχικά, μετρήθηκε η λειτουργία της μνήμης τους μέσω τεστ και έγινε έλεγχος για το γονίδιο APOE, που σχετίζεται με τη νόσο του Alzheimer. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια και αξιολογήθηκαν σε σχέση με τις υγιείς συνήθειες που ακολουθούσαν.

    Οι επιστήμονες συνέκριναν τους συμμετέχοντες που είχαν υιοθετήσει από 4 έως 6 υγιείς συνήθειες, με εκείνους που ακολουθούσαν 2 έως 3 και εκείνους που δεν είχαν καμία από αυτές. Βρέθηκε ότι οι πρώτοι είχαν σχεδόν 90% λιγότερη πιθανότητα να αναπτύξουν άνοια ή ήπια γνωστική εξασθένηση σε σχέση με τους τελευταίους.

    Συγκεκριμένα, η υγιεινή διατροφή είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στην επιβράδυνση των προβλημάτων μνήμης, ακολουθούμενη από τις δραστηριότητες εξάσκησης της γνωστικής λειτουργίας και την άσκηση. Επιπλέον, τα άτομα με το γονίδιο APOE που ακολουθούσαν υγιείς συνηθειες είχαν χαμηλότερο ρυθμό μείωσης της μνήμης σε σχέση με αυτά που δεν κάναν υγιείς επιλογές. Συνολικά, τα άτομα με 4 έως 6 υγιείς συνηθειες είχαν σχεδόν 90% λιγότερη πιθανότητα να αναπτύξουν άνοια σε σχέση με εκείνα που ήταν λιγότερο υγιή.

    Η μελέτη αυτή προσθέτει σημαντικές πληροφορίες στη γνώση μας ότι ένας υγιής τρόπος ζωής μπορεί να συμβάλει στην προστασία της μνήμης μας, η οποία τείνει να εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου. Η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση, το διάβασμα και η κοινωνικοποίηση αποτελούν καίριους παράγοντες για να επιβραδύνουμε τη μείωση της μνήμης και τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Όσο περισσότερες υγιείς συνήθειες υιοθετούμε, τόσο το καλύτερο για τη μνήμη μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα