7 Ιουλίου 2024

    Έξαρση ιώσεων: Ποια λοιμώξεις θα μάχουν τη χειμερινή περίοδο

    Συνεντευξη: Ελευθέριος Αζάς, Παθολόγος Αναπληρωτής Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ
    Νίκος Σπυρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ

    Άσχημα νέα προανήγγειλαν οι ειδικοί για τον χειμώνα που έρχεται. Η έξαρση ιώσεων αναμένεται να ταλαιπωρήσει την Ελλάδα, με κύριους προταγωνιστές τους ιούς της γρίπης, του κοινού κρυολογήματος και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Παράλληλα, η πανδημία του κορωνοϊού, οι λοιμώξεις από πνευμονιόκοκκο και στρεπτόκοκκο αναμένεται να συνεχίσουν να δημιουργούν προβλήματα. Οι ειδικοί εξηγούν πως η αντιμετώπιση των ιώσεων είναι συμπτωματική και περιλαμβάνει αντιπυρετικά, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και αποσυμφορητικά, καθώς και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα και πολλή πολλή υγρασία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, χορηγούνται ειδικά αντι-ιικά φάρμακα που μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια της ασθένειας και τον κίνδυνο επιπλοκών από το αναπνευστικό σύστημα.

    Οι ιοί της γρίπης, του κοινού κρυολογήματος και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) αναμένεται να είναι οι πρωταγωνιστές των ιώσεων που θα μαστίζουν τον πληθυσμό στη χειμερινή περίοδο, όπως αναφέρει ο κ. Ελευθέριος Αζάς, Παθολόγος Αναπληρωτής Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ. Οι πιο πρωτόπαλτες συμπτώματα ιρών προκαλούν απλήρη κρυολόγημα, ενώ παιδιά κάτω των δύο ετών και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο ευάλωτοι στην ανάπτυξη σοβαρής νόσου και ενδέχεται να χρειαστούν νοσηλεία. Οι λοιπές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως εκείνες που οφείλονται σε πνευμονιόκοκκο και στρεπτόκοκκο, θα συνεχίσουν επίσης να προκαλούν προβλήματα.

    Η αντιμετώπιση των ιώσεων είναι συμπτωματική και περιλαμβάνει την παροχή αντιπυρετικών, αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και αποσυμφορητικών φαρμάκων, καθώς και ανάπαυση και παραμονή στο σπίτι. Επίσης, συνίσταται η αποφυγή επαφής με άλλα άτομα και η επαρκής πόση πολύ υγρά. Σε ειδικές περιπτώσεις, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, μπορεί να χορηγηθούν ειδικά αντι-ιικά φάρμακα που μπορούν να μειώσουν την διάρκεια της ασθένειας και να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών από το αναπνευστικό σύστημα.

    Πρέπει να είμαστε επίσης προσεκτικοί σε ορισμένα συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν την ύπαρξη πιθανών επιπλοκών. Η μη υποχώρηση του πυρετού μετά από τρεις έως πέντε ημέρες οξείας γρίπης, ο επίμονος βήχας με παραγωγή πτυέλων, η δυσκολία στην αναπνοή και ο πόνος στο στήθος είναι οι κυριότερες ενδείξεις για τις οποίες πρέπει να ζητήσουμε άμεσα ιατρική συμβουλή. Οι ίδιοι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα παιδιά αποτελούν τους κατεξοχήν διασπορείς των λοιμώξεων σε όλους τους πληθυσμούς, και για τον λόγο αυτό την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών είναι απαραίτητη. Ο εμβολιασμός μείωσε δραματικά τη συχνότητα και τη θνητότητα από πνευμονιόκοκκο, γεγονός που έχει θετική επίπτωση σε όλη την κοινωνία.

    Ο καιρός και οι αλλαγές του κλίματος παίζουν επίσης ρόλο στην εξάπλωση και την ανάπτυξη επιδημιών, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας και οι ακραίες μεταβολές του καιρού ευνοούν την ανάπτυξη και διάδοση των παθογόνων. Η επιστήμη παρακολουθεί στενά αυτό το φαινόμενο και αναζητά τους καλύτερους τρόπους πρόληψης των λοιμώξεων και των πανδημιών.

    Για να αντιμετωπίσουμε την έξαρση των ιώσεων και να προστατεύσουμε την υγεία μας και την υγεία των αγαπημένων μας προσώπων, είναι σημαντικό να ακολουθούμε τις συστάσεις των ειδικών. Αυτές περιλαμβάνουν την χρήση εμβολιασμού για την προστασία από τη γρίπη, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και το πνευμονιόκοκκο. Είναι επίσης απαραίτητη η τήρηση μέτρων προφύλαξης, όπως η αποφυγή του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και η προώθηση της δραστηριότητας σε εξωτερικά περιβάλλοντα. Αυτές οι αλλαγές στην κοινωνική μας ζωή μπορούν να βοηθήσουν στην προφύλαξη των λοιμώξεων κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

    Όπως επισήμανε ο κ. Νίκος Σπυρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ, ο περσινός χειμώνας χαρακτηρίστηκε από υψηλή νοσηρότητα, κυρίως σε παιδιατρικό πληθυσμό. Η νοσηρότητα αυτή οφείλεται σε ένα “ανοσολογικό κενό”, που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού. Οι περιοριστικές μέτρα που είχαν επιβληθεί, όπως οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και η υποχρεωτική χρήση μάσκας, οδήγησαν σε αδράνεια του ανοσοποιητικού συστήματος και στην απουσία ανοσολογικής μνήμης. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Σπυρίδης προειδοποιεί ότι ο επικείμενος χειμώνας αναμένεται να υπάρχει παρόμοια εικόνα.

    Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την έξαρση των ιώσεων αυτόν τον χειμώνα, απαιτείται αμοιβαία συνεργασία, συμμόρφωση με τα μέτρα προφύλαξης και εμβολιασμός. Μόνο έτσι μπορούμε να προστατέψουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους αγαπημένους μας από τις κοινές ιώσεις που μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες. Ας προετοιμαστούμε λοιπόν και ας επιλέξουμε την πρόληψη, για να αποφύγουμε τα περάσματα από τα νοσοκομεία και τις συνέπειες που μπορεί να έχουν στην υγεία μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα