2 Ιουλίου 2024

    Έχουν οι άντρες «βιολογικό ρολόι»;

    Υπάρχει συζήτηση σχετικά με το εάν οι άντρες έχουν επίσης ένα “βιολογικό ρολόι” όπως οι γυναίκες. Ενώ οι χρονικοί περιορισμοί της γυναίκας για την αναπαραγωγή είναι γνωστοί, οι έρευνες για τους άντρες εξακολουθούν. Όμως, οι επιστήμονες τείνουν να συμφωνήσουν ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης γενετικών μεταλλάξεων από τους άνδρες σε τα παιδιά τους, όταν γίνονται πατέρες σε προχωρημένη ηλικία.

    Οι άνδρες παράγουν σπερματοζωάρια σε μεγάλες ποσότητες, αλλά η ποσότητα αυτή μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας. Επίσης, όσο περνάει ο χρόνος, αυξάνεται ο κίνδυνος για τη γέννηση παιδιών με γενετικές μεταλλάξεις. Οι άντρες δεν βιώνουν κάτι παρόμοιο με την εμμηνόπαυση, οπότε μπορούν να συμμετέχουν στην αναπαραγωγή μέχρι πολύ αργά στη ζωή τους. Ωστόσο, η πιθανότητα μετάδοσης γενετικών μεταλλάξεων αυξάνεται όσο γερνούν, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες.

    Ο κίνδυνος για τα παιδιά των πατέρων που είναι άνω των 40, 50 και 60 ετών να αντιμετωπίσουν γενετικές αλλοιώσεις έχει αποδειχθεί από έρευνες. Υπάρχουν 20 γνωστές κληρονομικές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία του πατέρα, συμπεριλαμβανομένων νοητικών και ψυχικών νόσων, όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή. Επιπλέον, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο και διαταραχή προσοχής.

    Ο μέσος όρος ηλικίας για μια γυναίκα να γίνει μητέρα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με πολλές γυναίκες να γεννούν πρώτο παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία. Παρόμοια, η ηλικία των πατέρων έχει αυξηθεί. Παρά τις τρέχουσες έρευνες για τον ρόλο της ηλικίας του πατέρα, είναι δύσκολο να καθοριστούν με ακρίβεια οι παράγοντες που επηρεάζουν το παιδί. Ωστόσο, υπάρχουν ασθένειες που φαίνεται ότι συνδέονται με την ηλικία του πατέρα.

    Πηγή: DW

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα