4 Ιουλίου 2024

    Αμιτριπτυλίνη: Η ελπίδα για ανακούφιση από το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

    ΝέοΤο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) είναι μία παθολογία που πολλοί αντιμετωπίζουν καθημερινά και η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δυσφορία. Όμως, μια νέα μελέτη έχει αναδείξει ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο που φαίνεται να ανακουφίζει τα επίμονα συμπτώματα του ΣΕΕ. Πρόκειται για την αμιτριπτυλίνη, η οποία ανήκει στην ομάδα των τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

    Σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη από Βρετανούς ερευνητές, οι ασθενείς που πήραν αμιτριπτυλίνη είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν συνολική βελτίωση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ σε σύγκριση με εκείνους που πήραν εικονικό φάρμακο. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε περιβάλλον πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπου οι γενικοί ιατροί είχαν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν την αμιτριπτυλίνη στους ασθενείς τους.

    Αυτά τα ευοίωνα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αμιτριπτυλίνη μπορεί να είναι μία επιλογή θεραπείας για τους ασθενείς που δεν έχουν βελτιωθεί με την προτεινόμενη πρώτη γραμμή θεραπείας για το ΣΕΕ. Προηγούμενες μικρές δοκιμές είχαν ήδη υποδείξει ότι οι χαμηλές δόσεις τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ΣΕΕ, αλλά η δοκιμή ATLANTIS είναι η πρώτη μεγάλη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που επιβεβαιώνει αυτήν την υπόθεση.

    Η μελέτη περιλάμβανε 463 άτομα με διαγνωσμένο ΣΕΕ, οι οποίοι κλήθηκαν τυχαία να λάβουν είτε αμιτριπτυλίνη είτε εικονικό φάρμακο. Μετά από έξι μήνες, οι συμμετέχοντες που πήραν αμιτριπτυλίνη ανέφεραν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων τους σε σχέση με εκείνους που πήραν το εικονικό φάρμακο.

    Επιπροσθέτως, η αμιτριπτυλίνη δεν επηρέασε τις βαθμολογίες άγχους και κατάθλιψης των συμμετεχόντων, υποδεικνύοντας ότι η ανακούφιση από τα συμπτώματα του ΣΕΕ οφείλεται στην επίδραση του φαρμάκου στο έντερο και όχι στις αντικαταθλιπτικές του ιδιότητες.

    Τέλος, σημειώνεται ότι οι παρενέργειες από τη λήψη της αμιτριπτυλίνης ήταν γενικά ήπιες, όπως η ξηροστομία τις πρωινές ώρες.

    Σε συνολική ανάλυση, η αμιτριπτυλίνη φαίνεται να είναι μία ελπίδα για την ανακούφιση από τα επίμονα συμπτώματα του ΣΕΕ. Οι γενικοί ιατροί θα μπορούσαν να προτρέπουν τους ασθενείς να δοκιμάσουν την αμιτριπτυλίνη σε χαμηλές δόσεις, εάν οι συμπτώματα τους δεν έχουν βελτιωθεί με τις συνηθισμένες θεραπείες. Αυτό το φάρμακο μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό σύμμαχο στη μάχη κατά του ΣΕΕ, προσφέροντας ελπίδα και ανακούφιση σε όσους αντιμετωπίζουν αυτήν την ανησυχητική πάθηση.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα