6 Ιουλίου 2024

    Ανακάλυψη και θεραπεία καρκίνου του στομάχου: Η επανάσταση της ενδοσκοπικής χειρουργικής

    Ο καρκίνος του στομάχου αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν άνδρες και γυναίκες σήμερα. Αυτή η ωμή πραγματικότητα μας φέρνει αντιμέτωπους με μια νόσο που έχει αυξημένο κίνδυνο θανάτου και αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Ένας κύριος λόγος γι’ αυτήν την υψηλή θνητότητα είναι η καθυστερημένη διάγνωση. Για παράδειγμα, το 80% των ασθενών με όγκο στο στομάχι είναι εντελώς ασυμπτωματικοί ή εμφανίζουν μη ειδική συμπτωματολογία. Αυτό οδηγεί στο να επισκέπτονται τον γιατρό τους με καθυστέρηση, και, συνεπώς, να διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Αυτό μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες ίασης και περιορίζει τις θεραπευτικές επιλογές. Ωστόσο, η ενδοσκοπική χειρουργική μας δίνει ελπίδα.

    Στα τελευταία χρόνια, οι πρόοδοι στην ενδοσκόπηση έχουν αλλάξει δραστικά το τοπίο για όφελος των ασθενών. Με τη βοήθεια της ενδοσκόπησης υψηλής ανάλυσης, της τεχνητής νοημοσύνης, της χρωμοενδοσκόπησης και της μεγεθυντικής ενδοσκόπησης, μπορούμε πλέον να αναγνωρίζουμε πρώιμες βλάβες στο στομάχι πριν εξελιχθούν σε κακοήθεια. Με τα σύγχρονα ενδοσκόπια, μπορούμε να ανιχνεύουμε ανώμαλες περιοχές στο στομάχι και να πραγματοποιούμε κατευθυνόμενες βιοψίες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να χαρτογραφήσουμε το στομάχι ολοκληρωτικά. Επιπλέον, με τις εξελιγμένες ενδοσκοπικές τεχνικές και τη βοήθεια του ενδοσκοπικού υπερήχου, μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια άνω του 90% εάν ένας όγκος είναι επιφανειακός ή έχει εξαπλωθεί στα βαθύτερα στρώματα.

    Η ενδοσκοπική χειρουργική είναι η μεγαλύτερη επανάσταση στην αντιμετώπιση των όγκων στομάχου και άλλων οργάνων του πεπτικού συστήματος. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή μέθοδο, που βασίζεται στη χρήση ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, με στόχο την ολοκληρωτική αφαίρεση των όγκων του στομάχου και την ίαση των ασθενών. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αυτής της μεθόδου είναι η ενδοσκοπική υποβλεννογόνια εκτομή (ESD), η οποία μας επιτρέπει να αφαιρούμε επιφανειακούς όγκους από το στομάχι χωρίς χειρουργικές τομές. Όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι η ενδοσκοπική χειρουργική είναι κατάλληλη μόνο για πρώιμες βλάβες, δηλαδή για καρκίνους που μόλις ξεκινούν.

    Η διαδικασία της ESD περιλαμβάνει διάφορα βήματα. Κατά τη διάρκεια μιας γαστροσκόπησης, ο γαστρεντερολόγος εντοπίζει τη βλάβη που θέλει να αφαιρέσει και την επισημαίνει. Στη συνέχεια, εισάγει ένα υγρό στο εσωτερικό του στομάχου για να διαχωρίσει τις διάφορες στοιβάδες. Στο επόμενο βήμα, ο ενδοσκόπος κόβει τις δύο επιφανειακές στοιβάδες του στομάχου, διατηρώντας ακέραιη τη μυϊκή στοιβάδα. Έτσι, αφαιρείται ο όγκος μαζί με μια μικρή μηχανική και αίματος διαβιβαστική ζώνη. Αυτή η επέμβαση απαιτεί μεγάλη ακρίβεια και λεπτότητα στις χειρουργικές κινήσεις. Είναι χρονοβόρα, αλλά προστατεύεται ο μυς του στομάχου και αποφεύγονται αιμορραγίες. Μετά την επέμβαση, δημιουργείται μια “τεχνητή πληγή” που επουλώνεται μόνη της μετά από μικρό χρονικό διάστημα. Οι ασθενείς απαιτούν λίγες ημέρες νοσηλείας και μπορούν να επιστρέψουν στην κανονική ζωή τους.

    Οι επιπλοκές αυτής της μεθόδου είναι σπάνιες και μπορούν να αντιμετωπιστούν ενδοσκοπικά. Συγκεκριμένα, οι κύριες επιπλοκές είναι οι τραυματισμοί του μυός του στομάχου και οι αιμορραγίες από την περιοχή της πληγής. Ωστόσο, το ποσοστό των επιπλοκών είναι πολύ μικρό, περίπου 4%, και μπορούν να διορθωθούν ενδοσκοπικά. Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι ακόμα και αν απαιτείται χειρουργική επέμβαση για βαθύτερα στρώματα όγκων, μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση.

    Οι εξελίξεις στην ενδοσκόπηση μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε πρώιμες βλάβες στο στομάχι και να τις αφαιρούμε χωρίς μεγάλη επέμβαση. Το ποσοστό των επιπλοκών είναι μικρό, ο χρόνος νοσηλείας είναι ελάχιστος, και οι ασθενείς μπορούν να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής. Η ενδοσκοπική χειρουργική αντιπροσωπεύει μια επανάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου του στομάχου, προσφέροντας ελπίδα και ίαση σε αυτούς που τον πάσχουν.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα