7 Ιουλίου 2024

    Ανακάλυψη: Οι Νεάντερταλ ήταν πιο προηγμένοι από ό,τι νομίζαμε

    Ένα ομαδικό επιστημονικό εγχείρημα κατέληξε σε μια συναρπαστική ανακάλυψη: οι Νεάντερταλ ήταν πολύ πιο εξελιγμένοι από ό,τι πίστευαν παλαιότερες έρευνες. Μια πολυεθνική ομάδα επιστημόνων, με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν και τα Εθνικά Μουσεία του Βερολίνου, διεξήγαγε μια μελέτη πάνω σε ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο Le Moustier στη Γαλλία. Αυτά τα ευρήματα περιλάμβαναν λίθινα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν από τους Νεάντερταλ πριν από περίπου 120.000 έως 40.000 χρόνια.

    Η μοναδικότητα του ευρήματος ήταν ότι τα εργαλεία αυτά κρατούνταν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας μια κόλλα που αποτελείται από πολλαπλά συστατικά, όπως ώχρα και ασφάλτος. Η εκπληκτική αυτή ανακάλυψη υποδηλώνει ότι οι Νεάντερταλ είχαν ένα επίπεδο γνώσης που θεωρούνταν προηγμένο για την εποχή τους. Μέχρι σήμερα, πίστευαμε ότι η χρήση συγκολλητικών ουσιών με διάφορα συστατικά ήταν γνωστή μόνο από τους Homo sapiens και όχι από τους Νεάντερταλ.

    Οι συνεργαζόμενοι επιστήμονες εξέτασαν δεόντως τα λεπτομερή ευρήματα και ανακάλυψαν ίχνη ενός μείγματος ώχρας και ασφάλτου σε διάφορα εργαλεία, όπως ξύστρες και λεπίδες. Ενδιαφέροντα είναι ότι η χρήση αυτής της κόλλας ήταν αρκετά κολλώδης για να συγκρατήσει σταθερά τα εργαλεία, αλλά όχι τόσο κολλώδης ώστε να προκαλεί αναστάτωση στα χέρια των χρηστών. Αυτό έκανε την κόλλα ιδανική για λαβή. Οι επιστήμονες επίσης διαπίστωσαν ότι οι κόλλες είχαν χρησιμοποιηθεί ακριβώς με αυτόν τον τρόπο, καθώς χαρακτηριστικά ίχνη φθοράς ήταν ορατά σε περιοχές που έρχονταν σε επαφή με το χέρι.

    Αυτή η ανακάλυψη ενισχύει την ιδέα ότι οι πρόγονοί μας ανέπτυξαν προηγμένες τεχνολογίες και γνώσεις, και ότι η χρήση των συγκολλητικών ουσιών αποτελεί μια σημαντική απόδειξη αυτής της πολιτισμικής εξέλιξης. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι Νεάντερταλ στην περιοχή Le Moustier έπρεπε να συλλέξουν ώχρα και άσφαλτο από απομακρυσμένες τοποθεσίες, κάτι που απαιτούσε μεγάλη προσπάθεια, σχεδιασμό και στρατηγική. Αυτό σημαίνει ότι οι προγονικοί Νεάντερταλ είχαν την ικανότητα να σκέφτονται, να προγραμματίζουν και να εργάζονται συνεργατικά για να αποκτήσουν τα απαραίτητα υλικά.

    Οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι αυτή η ανακάλυψη καταδεικνύει την παρόμοια γνωστική ικανότητα ανάμεσα στους Νεάντερταλ και τους πρώιμους Homo sapiens στην Αφρική. Αυτό σημαίνει ότι οι προγονικοί Νεάντερταλ ήταν πολύ περισσότερο ανεπτυγμένοι από ό,τι πίστευαν οι προηγούμενες μελέτες. Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει νέες προοπτικές για την κατανόηση της προϊστορίας μας και αποτελεί μια σημαντική επιστημονική κατάκτηση.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα