5 Ιουλίου 2024

    Ανακάλυψη: Το γονίδιο που προστατεύει από την ασυμπτωματική Covid-19

    Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει το μυστήριο πίσω από τους ασυμπτωματικούς ασθενείς με τον κορωνοϊό, παρέχοντας μια λύση στο “γρίφο” που τους συνοδεύει. Μεταξύ των επικεφαλής ερευνητών που εξετάζουν τη γενετική και τα συμπτώματα της νόσου Covid-19 είναι η ελληνίδα ερευνήτρια Δήμητρα Χατζηλεοντιάδου, μοριακή βιολόγος και ειδικός στην ανοσολογία. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, περιλάμβανε συμμετοχή περίπου 30.000 δοτών μυελού των οστών.

    Σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου το 10% των ανθρώπων με ευρωπαϊκή καταγωγή φέρουν ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το HLA-B*15:01, το οποίο τους παρέχει προστασία από τον ιό SARS-CoV-2. Αυτό το γονίδιο αυξάνει την πιθανότητα να παραμείνουν ασυμπτωματικοί ακόμα και μετά τη μόλυνση. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι που φέρουν δύο αντίγραφα του γονιδίου έχουν ακόμα μεγαλύτερη πιθανότητα να μην εμφανίσουν συμπτώματα.

    Υπάρχει επίσης μια πιθανή εξήγηση για τον λόγο γιατί ορισμένοι άνθρωποι νοσούν βαρύτερα από τον κορωνοϊό. Η έρευνα δείχνει ότι τα Τ κύτταρα-δολοφόνοι (killer T cells) που βοηθούν τον οργανισμό μας να καταπολεμήσει τους ιούς, έχουν ισχυρή ανοσολογική απόκριση στον ιό SARS-CoV-2 σε άτομα που φέρουν το γονίδιο HLA-B*15:01. Αυτό συμβαίνει επειδή τα Τ κύτταρα αναγνωρίζουν ένα τμήμα της πρωτεΐνης Spike του ιού που είναι παρόμοιο με εποχικούς κορωνοϊούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.

    Η ανακάλυψη αυτή έχει σημαντικές επιπτώσεις στην βελτίωση των εμβολίων και των θεραπειών για τον κορωνοϊό. Η κατανόηση των μοριακών μηχανισμών που επηρεάζουν την ανοσολογική απόκριση μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες και εμβόλια. Η ερευνήτρια Δήμητρα Χατζηλεοντιάδου προτείνει τη χρήση των “προστατευτικών” Τ κυττάρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αλλά αναγνωρίζει ότι απαιτείται ακόμα περισσότερη έρευνα προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση της ασυμπτωματικής Covid-19 και την αντιμετώπισή της. Καθώς συνεχίζονται οι έρευνες, ανοίγονται προοπτικές για πιο αποτελεσματικές εκδηλώσεις καταπολέμησης του ιού και για την προστασία όλων των ασθενών.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα