4 Ιουλίου 2024

    Ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Καθησυχαστικά νέα για τα κρούσματα Κοξάκι στη Λάρισα – Δεν έχουν σχέση με τις πλημμύρες

    Πρόσφατα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εξέδωσε μια ανακοίνωση σχετικά με τα κρούσματα του ιού Κοξάκι στη Λάρισα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 13 Νοεμβρίου, καταγράφηκαν συνολικά 41 παιδιά με κλινική εικόνα coxsackie στην περιφερειακή ενότητα της Λάρισας. Από αυτά, τα 35 ήταν παιδιά κάτω των 6 ετών, αλλά δεν αναφέρθηκαν περιπτώσεις σε άλλες περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας. Αυτό σημαίνει ότι η εμφάνιση του ιού coxsackie δεν σχετίζεται με τις πλημμύρες.

    Ο ιός coxsackie είναι ένα ιογενές νόσημα, συνήθως της πρώιμης παιδικής ηλικίας, που προκαλεί συμπτώματα όπως πυρετός, εξάνθημα και προβλήματα στο αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα. Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων από αναπνευστικό και κοπρανοστοματική οδό. Παρόμοια περιστατικά παρατηρούνται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Το νόσημα δεν υπάγεται στα επιτηρούμενα νοσήματα ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Σε απάντηση στην εμφάνιση των κρουσμάτων coxsackie μόνο στη Λάρισα και όχι στις άλλες πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας από τις πλημμύρες του κακοκαιρία “Daniel”, γίνεται λόγος ότι η κατάσταση αυτή δεν συνδέεται με τις πλημμύρες. Ενώ η εργαστηριακή διερεύνηση βρήκε 12 θετικά περιστατικά στη Λάρισα, παρόμοιες περιπτώσεις δεν αναφέρθηκαν στις γειτονικές περιοχές όπως η Μαγνησία, τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα.

    Παρά το γεγονός ότι το νόσημα δεν επιτηρείται συστηματικά από τον ΕΟΔΥ, δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε αν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με προηγούμενες περιόδους. Παρ’ όλα αυτά, ενδείκνυται η απομάκρυνση ενός παιδιού με κρούσμα από τη σχολική του μονάδα μέχρι την πλήρη ανάρρωση και η τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής προς πρόληψη της διασποράς του ιού. Παράλληλα, συνιστάται ο καλός αερισμός όλων των χώρων, ο επιμελής καθαρισμός των επιφανειών και των τουαλετών. Ωστόσο, δεν προτείνεται η κλειστή προσέγγιση της σχολικής μονάδας όπου εμφανίστηκε το κρούσμα ή τα κρούσματα. Συνιστάται να ενημερώνονται οι γονείς για την παρουσία κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα και να συμβουλεύονται τον ιατρό τους σε περίπτωση που το δικό τους παιδί εμφανίσει ανάλογα συμπτώματα.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα