4 Ιουλίου 2024

    Ανακοίνωση Υπουργείου Υγείας: Νέος χώρος ανάπτυξης στην Πρωτοβάθμια περίθαλψη

    Σημαντικές αλλαγές στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανακοινώνονται σήμερα από το Υπουργείο Υγείας. Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, θα ανακοινώσουν σε συνέντευξη τύπου τις δύο σημαντικές αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν.

    Η πρώτη αλλαγή είναι η δημιουργία Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, τα οποία θα συνδεθούν στενά με τις Πανεπιστημιακές Σχολές. Αυτή η αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας θα επιτρέψει την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας και ταυτόχρονα τη δημιουργία κόμβων εκπαίδευσης για τους νέους γιατρούς. Παράλληλα, η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων από περιστατικά που μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο θα αποτελέσει προτεραιότητα για τις νέες αυτές δομές.

    Η δεύτερη αλλαγή αφορά τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, με σκοπό τη συμμετοχή περισσότερων γιατρών και την κάλυψη του ελληνικού πληθυσμού που σήμερα δεν έχει επαρκή πρόσβαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Με το νέο σύστημα, οι απόφοιτοι Ιατρικών Σχολών θα υπηρετούν ως Προσωπικοί Γιατροί υποχρεωτικής θητείας στα Περιφερειακά Ιατρεία. Η υπηρεσία υγείας στην υπαίθρο θα μετασχηματιστεί και θα γίνει πιο αποτελεσματική, ενώ θα αυξηθεί και ο αριθμός των θέσεων για τους Προσωπικούς Γιατρούς.

    Επιπλέον, προωθείται και το πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού παθολόγων και γενικών ιατρών από Κύπρο και Βρετανία, με την προσφορά οικονομικών κινήτρων και βελτιωμένων συνθηκών εργασίας εδώ στην Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο, ελπίζεται να αυξηθεί ο αριθμός των ειδικών στην παθολογία και τη γενική ιατρική, που στην Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή ανεπαρκής.

    Οι αλλαγές αυτές αποτελούν προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας και αποσκοπούν στη βελτίωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη χώρα μας. Με τη δημιουργία των Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και την αύξηση του αριθμού των Προσωπικών Γιατρών, αναμένεται η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της προσβασιμότητας στην υγειονομική περίθαλψη για όλους τους πολίτες μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα