3 Ιουλίου 2024

    Ανακούφιση από τον πόνο στη μέση: Προβλήματα στις γάμπες και πώς να τα αντιμετωπίσετε

    Η μέση σας πονάει εδώ και εβδομάδες, αλλά όσο κι αν κάνετε μασάζ στους μύες κατά μήκος της σπονδυλικής σας στήλης, ο πόνος δεν υποχωρεί. Έχετε σκεφτεί πως το πρόβλημα ενδέχεται να μην βρίσκεται στην πλάτη σας αλλά στα πόδια σας; Συγκεκριμένα, οι σφιγμένοι μύες στις γάμπες μπορεί να είναι οι ένοχοι για τον πόνο που νιώθετε, καθώς μπορεί να “τραβούν” τη λεκάνη σας από τη θέση της και να καταπονούν τους οσφυϊκούς μύες.

    Οι δύσκαμπτοι μυς στις γάμπες μπορεί να προκληθούν από τραυματισμό, καθιστική ζωή, υπερβολική πίεση από έντονες προπονήσεις ή επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Μήπως προσθέσατε πρόσφατα νέες ασκήσεις που επηρεάζουν αυτούς τους μύες; Αν ναι, είναι συνηθισμένο να νιώθετε πόνο καθώς οι γάμβες σας προσπαθούν να προσαρμοστούν.

    Για να ανακουφιστείτε από τις σφιγμένες γάμβες και τον πόνο στη μέση, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

    1. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας αν ο πόνος οφείλεται σε τραυματισμό.
    2. Ασκηθείτε με προγράμματα αποκατάστασης όπως η γιόγκα και το περπάτημα.
    3. Δοκιμάστε δυναμικές ασκήσεις που βελτιώνουν τη ροή του αίματος και το εύρος κίνησης των μυών.
    4. Χαλαρώστε τους πονεμένους μυς με απαλό μασάζ ή χρησιμοποιήστε ένα foam roller για να απελευθερώσετε την ένταση.

    Ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την ανακούφιση από τον πόνο και το σφίξιμο των μυών είναι το foam rolling. Αυτή η τεχνική αυτο-μυοπεριτονιακής απελευθέρωσης μπορεί να βοηθήσει να ανοίξετε τους μύες σας και να αυξήσετε το εύρος κίνησης των αρθρώσεων. Η χρήση ενός foam roller είναι απλή:

    1. Τοποθετήστε το foam roller σε ένα σημείο του σώματος που θέλετε να μαλάξετε και ξαπλώστε πάνω του, έτσι ώστε να μπορείτε να ελέγξετε την πίεση με το σώμα σας.
    2. Αφήστε το βάρος του σώματός σας να ξεκουραστεί πάνω στο foam roller και κυλήστε αργά προς τα κάτω και προς τα πάνω για να εντοπίσετε τα σημεία που αισθάνεστε σφίξιμο και δυσκαμψία.
    3. Σταθείτε στα σημεία αυτά για μερικά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια συνεχίστε την κίνηση.
    4. Κάντε την άσκηση με αργό ρυθμό προκειμένου να επιτρέψετε στους μύες σας να προσαρμοστούν και να χαλαρώσουν με την πίεση.

    Μπορείτε να εφαρμόσετε αυτή την τεχνική και στις γάμβες σας. Αρχίστε καθιστοί, με τα πόδια τεντωμένα μπροστά σας, και τοποθετήστε το roller κάτω από τις γάμβες σας. Κυλήστε αργά από τον αστράγαλο μέχρι κάτω από το γόνατο και επαναλάβετε. Μπορείτε να εφαρμόσετε την άσκηση σε και τα δύο πόδια ή να εναλλάσσετε τα πόδια.

    Θυμηθείτε να αποφεύγετε το κάτω μέρος της πλάτης όταν χρησιμοποιείτε το foam roller, όπως προτείνει το National Academy of Sports Medicine.

    Δοκιμάστε αυτή τη μέθοδο και δείτε αν ανακουφιστείτε από τον πόνο στη μέση και τις σφιγμένες γάμβες. Η σωστή απελευθέρωση των μυών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κατάστασης και να σας προσφέρει ελευθερία κινήσεων καθημερινά.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα