4 Ιουλίου 2024

    Αναλυτική μελέτη αποκαλύπτει τις παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού

    Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού συνδέονται με ορισμένες παρενέργειες, σύμφωνα με μια νέα διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Vaccine. Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει παρατηρήσεις από 99 εκατομμύρια εμβολιασμένους ατόμους και αποκαλύπτει τις κυριότερες παρενέργειες που συνδέονται με τα εμβόλια.

    Η μελέτη συνέκρινε τα αποτελέσματα αυτής της κοόρτης παρατήρησης με τα αναμενόμενα ποσοστά εμφάνισης των επιλεγμένων παθήσεων και επισήμανε την αύξηση του κινδύνου για 13 νευρολογικές, αιματολογικές και καρδιακές παθήσεις. Συνολικά, αναλύθηκαν τα δεδομένα από 99.068.901 εμβολιασμένους ανθρώπους σε 8 χώρες.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού συνδέονται με ελαφρά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών, αιματολογικών και νευρολογικών παθήσεων. Πιο συγκεκριμένα, τα εμβόλια Moderna και Oxford/AstraZeneca σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, ενώ το εμβόλιο Oxford/AstraZeneca συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο οξείας διάχυτης εγκεφαλομυελίτιδας.

    Ωστόσο, παρά τις παρενέργειες αυτές, οι ερευνητές τονίζουν ότι ο αριθμός των περιπτώσεων είναι ελάχιστος σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των εμβολιασμένων ατόμων. Η μελέτη επίσης αναφέρει ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού έχουν σώσει περισσότερες από 19 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως, υπερτερώντας έτσι κάθε πιθανή παρενέργεια.

    Συνολικά, η μελέτη αυτή υπογραμμίζει την σημασία των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στην καταπολέμηση της παγκόσμιας πανδημίας, ενώ αποδεικνύει ότι οι πιθανές παρενέργειες είναι ελάχιστες σε σύγκριση με τον κίνδυνο που συνδέεται με την ίδια την COVID-19.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα