7 Ιουλίου 2024

    Ανανέωση του ΕΣΥ: Ξεκινούν οι απογευματινές χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία”

    Ο νέος Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, έχει μπροστά του μια σειρά από “ανοιχτές” μεταρρυθμίσεις και σχέδια για τη βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Ένα από τα θέματα που απασχολούν τον νέο υπουργό είναι η αναδιοργάνωση των νοσοκομείων και ειδικότερα η επαναλειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία. Η δυνατότητα αυτή, που εισήχθη το 2022 από τον προηγούμενο Υπουργό Υγείας, Μ. Χρυσοχοΐδη, αλλά δεν εφαρμόστηκε πλήρως, δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να επιλέγει το δημόσιο σύστημα για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, προσφέροντας ταυτόχρονα οικονομικότερη επιλογή σε σχέση με τις ιδιωτικές κλινικές. Αυτή η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων έχει διπλό όφελος, καθώς μειώνει τον χρόνο αναμονής για τις χειρουργικές επεμβάσεις και παρέχει έσοδα και στο ιατρικό προσωπικό και στα νοσοκομεία.

    Η νέα οργάνωση των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία είναι υπό συζήτηση και οι λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών των γιατρών, εξετάζονται προσεκτικά. Η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι να δώσει υψηλή προτεραιότητα σε αυτό το θέμα. Πρόσφατα, δημοσιεύτηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη σύσταση και τη λειτουργία της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων, με σκοπό να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για τις χειρουργικές επεμβάσεις. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα συνδέει όλα τα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ και θα δίνει τη δυνατότητα στους θεράποντες χειρουργούς να καταχωρούν τα απαραίτητα στοιχεία για την εγγραφή των ασθενών στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων.

    Η εκκαθάριση των υφιστάμενων λιστών τακτικών χειρουργείων ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων. Περισσότερες από 60.000 κλήσεις πραγματοποιήθηκαν προς ασθενείς που βρίσκονταν στις λίστες αναμονής, και οι λίστες συρρικνώθηκαν κατά 40-45% σε σχέση με το αρχικό πλάνο. Αυτή η εξέλιξη συνδέεται με τη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, βάσει του γνωστού “νόμου Γκάγκα”. Αυτή η ρύθμιση προβλέπει ότι οι γιατροί μπορούν να λειτουργούν ιδιωτικά ιατρεία ή να προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες σε ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια, δύο φορές την εβδομάδα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να πραγματοποιούν απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία, ενισχύοντας έτσι την παροχή ιατρικής φροντίδας.

    Η σημαντική αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι σε εξέλιξη, και οι αλλαγές που πραγματοποιούνται στα νοσοκομεία, με την επιβίωση των απογευματινών χειρουργείων και την εφαρμογή της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων, θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Αυτές οι σημαντικές αλλαγές συμβάλλουν στη βελτίωση του ΕΣΥ και στη δυνατότητα επιλογής του δημόσιου συστήματος από τον πολίτη για την ιατρική φροντίδα του.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα