4 Ιουλίου 2024

    Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού – Νοσοκομεία υπό μεγάλη πίεση

    Παραμένουμε ανήσυχοι για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού κατά τη διάρκεια των εορτών. Μόνο το τελευταίο 24ωρο εισήχθησαν στα νοσοκομεία μας 229 νέα κρούσματα, με 64 από αυτά να καταγράφονται στην Αθήνα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. Παράλληλα, 142 άνθρωποι έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία. Συνολικά, έχουμε 1.395 ασθενείς με covid που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και 83 σε ΜΕΘ. Οι ειδικοί μας προειδοποιούν για μια μεγαλύτερη έξαρση των κρουσμάτων σε σχέση με το περασμένο έτος, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Το μήνυμα είναι σαφές: χρειάζεται η εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων και η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους.

    Ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha για την ανησυχία που προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων τον τελευταίο καιρό. Με βάση τα υπολογιστικά μοντέλα και τα δεδομένα της Επιδημιολογίας Λυμάτων, αναμένουμε μια αύξηση των κρουσμάτων μετά από 1-2 εβδομάδες. Συγκεκριμένα, αναμένουμε να φτάσουμε σε μια κορύφωση αυτού του κύματος περίπου στις 10 Ιανουαρίου και έπειτα θα αρχίσει η σταδιακή ελάττωσή του, ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης. Τονίζει επίσης ότι όσοι επιστρέφουν στη δουλειά τους θα πρέπει να κάνουν τεστ κορωνοϊού, ενώ οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν και να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του, ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, επισημαίνει επίσης τη μεγάλη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία από την αύξηση των ασθενών. Ο κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί, πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του, αναφέρει. Παρά ταύτα, είναι σημαντικό να τηρούμε τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιαστούμε όσοι ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες. Δυστυχώς, παρατηρείται έλλειψη εμβολίων σε πολλές ομάδες πληθυσμού, καθώς πολύ λίγοι έχουν κάνει το εμβόλιο μέχρι στιγμής. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο κορωνοϊός θα παραμείνει εδώ για αρκετό καιρό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

    Την ίδια ώρα, αναφέρονται ελλείψεις σε φάρμακα και τεστ κορωνοϊού στα φαρμακεία, με τους πολίτες να αναζητούν αυτά τα αγαθά. Επιπλέον, υπάρχουν ελλείψεις σε παιδιατρικά φάρμακα και αντιβιώσεις, αποτελώντας ένα ακόμη πρόβλημα.

    Σε γενικές γραμμές, ο ΕΟΔΥ προβαίνει σε ορισμένες συστάσεις:
    1. Αναγκαίο είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, με βάση τις εθνικές οδηγίες.
    2. Χρήση μάσκας προστασίας σε όλους τους χώρους υγειονομικών μονάδων, καθώς και σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και κλειστές δομές με ευάλωτους πληθυσμούς.
    3. Επί συμπτωμάτων, οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πρέπει να αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια προκειμένου να γίνει η απαραίτητη διάγνωση και θεραπεία.
    4. Οι άνθρωποι που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού πρέπει να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιαστούν κατά της γρίπης και του Covid.
    5. Για τον γενικό πληθυσμό ισχύουν τα γνωστά μέτρα πρόληψης: υγιεινή των χεριών, αερισμός των κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα