7 Ιουλίου 2024

    Ανθεκτικά μικρόβια: Η απειλή που πλήττει την υγεία μας – Νέοι τρόποι αντιμετώπισης

    Η αντιμικροβιακή αντοχή αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές απειλές για τη Δημόσια Υγεία παγκοσμίως. Φέτος, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά και η Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά, που διοργανώνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), έχουν ως στόχο να εστιάσουν στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Στην Ελλάδα, τα ποσοστά αντιμικροβιακής αντοχής είναι ανησυχητικά, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

    Για να καταπολεμηθεί η αντιμικροβιακή αντοχή, είναι απαραίτητο η χώρα μας να ακολουθήσει μία συντονισμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση στο πλαίσιο της Ενιαίας Υγείας (One Health). Η υγεία των ανθρώπων εξαρτάται από την υγεία των ζώων, των φυτών και του περιβάλλοντος, και γι’ αυτό πρέπει να ενωθούν οι προσπάθειες όλων των τομέων.

    Το 2023, τέσσερις διεθνείς οργανισμοί και προγράμματα συμφώνησαν ότι η εκστρατεία για την αντιμετώπιση της αντιμικροβιακής αντοχής θα πρέπει να μετονομαστεί σε Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Αντιμικροβιακή Αντοχή (WAAW – World AMR Awareness Week). Η συνεργασία όλων των τομέων είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί ο στόχος αυτής της εκστρατείας.

    Ο στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της αντιμικροβιακής αντοχής περιλαμβάνει την προώθηση των βέλτιστων πρακτικών για τη συνετή χρήση των αντιβιοτικών, την λήψη προληπτικών μέτρων για τη μείωση της εμφάνισης και εξάπλωσης ανθεκτικών στα φάρμακα λοιμώξεων, καθώς και την εφαρμογή σωστών πρακτικών για την απόρριψη μολυσμένων με αντιμικροβιακά αποβλήτων. Μόνο μέσα από συλλογική προσπάθεια μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία μας και να αντιμετωπίσουμε την απειλή της αντιμικροβιακής αντοχής.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα