7 Ιουλίου 2024

    Ανθεκτικά παθογόνα στα αντιβιοτικά: Προκλητική απειλή για την Ελλάδα – Το strep test ως υποχρεωτικό τεστ

    Η αβέβαιη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών έχει αποτελέσει ανησυχητικό γεγονός για τους πολίτες. Σύμφωνα με στοιχεία, ένα ανησυχητικά υψηλό ποσοστό παθογόνων οργανισμών έχει εξελιχθεί σε υπερανθεκτικά σε κοινά αντιβιοτικά, με αποτέλεσμα τα φάρμακα να μην είναι πλέον αποτελεσματικά κατά των λοιμώξεων. Ειδικότερα, ο πνευμονιόκοκκος, ο πυογόνος στρεπτόκοκκος και το κολοβακτηρίδιο (Escherichia coli) παρουσιάζουν αντοχή σε αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον στο παρελθόν.

    Οι γιατροί θεωρούν ότι η επιβολή του υποχρεωτικού strep test, πριν από τη χορήγηση αντιβιοτικών για λοιμώξεις, μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ειδικότερα, η εφαρμογή του strep test στη Γερμανία οδήγησε σε σημαντική μείωση της αντοχής του πυογόνου στρεπτόκοκκου στα αντιβιοτικά, από 13% το 2006 σε 2,5% τρία χρόνια αργότερα. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα έδειξε ότι η χρήση του strep test οδήγησε σε συνολική μείωση της κατάχρησης αντιβιοτικών κατά 60%.

    Παρά τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών, πλήθος Ελλήνων εξακολουθούν να λαμβάνουν αυθαίρετα αυτά τα φάρμακα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη χορήγηση αντιβιοτικών για λοιμώξεις όπως ο φαρυγγίτιδα και η αμυγδαλίτιδα, όπου υπάρχει συνηθισμένη σύγχυση. Ως εκ τούτου, η υποχρέωση πραγματοποίησης του strep test πριν από την προαπαιτούμενη χορήγηση αντιβιοτικών μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό το πρόβλημα.

    Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την KΑΠΑ Research, το 75% των Ελλήνων έλαβε αντιβιοτικό τους τελευταίους 12 μήνες. Παρόλα αυτά, η μελέτη δείχνει ότι η ανεξέλεγκτη χρήση αντιβιοτικών έχει μειωθεί κατά το τελευταίο δεκαετία, με το ποσοστό της αγοράς αντιβιοτικών χωρίς συνταγή γιατρού να μειώνεται από 16% το 2013 σε 6% το 2023. Επιπλέον, η μείωση του ποσοστού ατόμων που αναφέρουν παρενέργειες από τη χρήση αντιβιοτικών είναι ενθαρρυντική, καθώς έχει μειωθεί από 26% το 2013 σε 19% το 2023.

    Παρόλα αυτά, υπάρχει ακόμα μεγάλη ανάγκη εκπαίδευσης και ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τη χρήση αντιβιοτικών. Η υποχρεωτικότητα του strep test για φαρυγγίτιδες και αμυγδαλίτιδες μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την προστασία της υγείας των πολιτών και την αντιμετώπιση της αντίστασης των παθογόνων οργανισμών στα αντιβιοτικά.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα