7 Ιουλίου 2024

    Ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα: Κρίσιμη έλλειψη καυσίμων στα νοσοκομεία”

    Μια ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα, με τουλάχιστον 754 άτομα που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία να βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο λόγω της κρίσιμης έλλειψης καυσίμων. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας προειδοποιεί ότι οι γεννήτριες των δύο κύριων νοσοκομείων της περιοχής βρίσκονται σε απόσταση “λίγων ωρών” από το να σβήσουν οριστικά.

    Ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, Άσραφ αλ Κούντρα, απηύθυνε μια δραματική έκκληση προς την παγκόσμια κοινότητα, ζητώντας από τις χώρες παραγωγούς πετρελαίου να παρέμβουν άμεσα για να προμηθεύσουν με καύσιμα τα νοσοκομεία του αλ-Σίφα και της Ινδονησίας. Αυτά τα καύσιμα είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσωση της ζωής των ασθενών και των τραυματιών.

    Ο καταυλισμός Τζαμπαλίγια, που έχει καταστεί ένα ερημωμένο εδάφος μετά τις ισραηλινές επιθέσεις, έχει προκαλέσει επιπλοκές στο ινδονησιακό νοσοκομείο της περιοχής. Εκτός από τους σοβαρά τραυματίες, το νοσοκομείο φιλοξενεί επίσης πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Σήμερα, ανακοινώθηκε ότι το ινδονησιακό νοσοκομείο θα εξαντλήσει τα καύσιμα του μέσα στις επόμενες ώρες, εκτός εάν παραδοθούν νέες προμήθειες.

    Ο υπουργός Υγείας κάλεσε “τις χώρες του κόσμου” να αντιδράσουν και να βοηθήσουν, καθώς υπάρχουν 42 μωρά σε θερμοκοιτίδες και πολλοί άλλοι σοβαρά τραυματίες που χρειάζονται άμεση περίθαλψη. Παρά τις προσπάθειες και τις αποστολές με τρόφιμα, νερό και φάρμακα που έχουν διεξαχθεί, τα απαραίτητα καύσιμα εξακολουθούν να απαγορεύονται, καθώς το Ισραήλ φοβάται ότι θα χρησιμοποιηθούν από την οργάνωση Χαμάς για επιθέσεις εναντίον του.

    Τα σύνορα της Ράφα θα ανοίξουν σήμερα το πρωί για τη μεταφορά 81 τραυματιών παλαιστινίων προς νοσηλεία σε νοσοκομεία της Αίγυπτου, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος των συνόρων της Αιγύπτου. Αυτό θα παράσχει κάποια ανακούφιση για τους τραυματίες που χρειάζονται άμεση ιατρική περίθαλψη. Ωστόσο, η κρίση με το έλλειμμα καυσίμων στα νοσοκομεία της Γάζας παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για την περιοχή.

    Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι επιτακτική και απαιτεί άμεση δράση από τη διεθνή κοινότητα. Οι προσπάθειες για την παροχή βοήθειας πρέπει να ενταθούν, ώστε να αποτραπεί η απώλεια ανθρώπινων ζωών και να δοθεί η αναγκαία φροντίδα στους τραυματίες και τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της περιοχής. Ο κόσμος πρέπει να ενωθεί για να αντιμετωπίσει αυτή την ανθρωπιστική κρίση και να δείξει αλληλεγγύη στον πληθυσμό της Γάζας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα