7 Ιουλίου 2024

    Αντιικά φάρμακα κατά της Covid-19: Επιστημονικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα και το φαινόμενο rebound

    Το επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine δημοσίευσε πρόσφατα έναπου απαντά σε μια ερώτηση που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα: Προκαλούν τα αντιικά φάρμακα επανεμφάνιση της Covid-19; Η έρευνα αυτή αναλύει τη σύνδεση ανάμεσα στη θεραπεία και την επανεμφάνιση συμπτωμάτων σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι επιστήμονες που συντάσσουν το άρθρο αναφέρουν ότι, βάσει αναλύσεων από το CDC και από πολλές μελέτες, δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική σχέση ανάμεσα στη λήψη αντιικών φαρμάκων και το φαινόμενο “rebound” της Covid-19.

    Η αγωγή με το nirmatrelvir/ritonavir (paxlovid), που συνιστάται για την ήπια έως μέτρια μορφή της νόσου, έχει συμβάλει στη μείωση των νοσηλειών και των θανάτων. Επιπλέον, η χρήση του molnupiravir για ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν paxlovid, έχει επίσης επιδείξει θετικά αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, η χρήση αυτών των φαρμάκων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, καθώς ορισμένοι φοβούνται την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων μετά τη λήψη τους.

    Το CDC δημοσίευσε δύο μελέτες πάνω σε αυτό το θέμα: Μία ανάλυση επί 7 μελετών και μία ανασκόπηση επί 2 κλινικών μελετών. Συνολικά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά στην επανεμφάνιση των συμπτωμάτων μετά τη λήψη των αντιικών φαρμάκων. Όταν παρατηρήθηκε επανεμφάνιση, αυτή σχετίστηκε κυρίως με ασθενείς με υποστηρικτικές ασθένειες ή με ανοσοκατασταλμένο σύστημα, αλλά δεν συνέβαλε σε αυξημένη θνητότητα ή νοσηλεία.

    Με βάση αυτά τα δεδομένα, η χρήση αυτών των εγκεκριμένων φαρμάκων μειώνει σημαντικά την πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου, χωρίς να επηρεάζει την εμφάνιση της επανεμφάνισης συμπτωμάτων (rebound) ή νέων θετικών διαγνώσεων SARS-CoV-2 μετά την ανάρρωση. Αυτά τα ευρήματα προσφέρουν στους ασθενείς ασφάλεια και επαληθεύουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αυτών κατά της Covid-19.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα