7 Ιουλίου 2024

    “Αν καταπιείς τσίχλα, μένει στο στομάχι 7 χρόνια” μας έλεγαν- Τι ισχύει τελικά

    Το κατάπως ατύχημα ενός κομματιού τσίχλας είναι κάτι που ίσως σε κάνει να αναρωτηθείς για πόσο χρόνο θα παραμείνει στο στομάχι σου. Καθώς μεγαλώναμε, πολλοί από εμάς άκουγαν τους γονείς τους να λένε να μην καταπίνουν τσίχλες, καθώς αυτές, όπως ισχυρίζονταν, θα παρέμεναν επτά χρόνια στο στομάχι μας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή κλινικής γαστρεντερολογίας Σάιμον Τράβις από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αυτός ο μύθος δεν ισχύει.

    Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη για τον ισχυρισμό ότι η τσίχλα παραμένει επί 7 χρόνια στο στομάχι. Ο καθηγητής Τράβις πιστεύει ότι ο μύθος αυτός πιθανότατα δημιουργήθηκε από κάποιον που ήθελε να αποτρέψει τα παιδιά του από το να μασούν τσίχλες. Η κατάποση τσιχλών είναι επιβλαβής μόνο σε περιπτώσεις υπερβολής, που είναι πολύ σπάνιες.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή, αν καταπιείς τσίχλα, αυτή θα περάσει από το στομάχι και το έντερο και θα εξέλθει αμετάβλητη από την άλλη πλευρά. Υπήρξαν σποραδικές περιπτώσεις που τσίχλες έχουν προκαλέσει απόφραξη στο έντερο βρεφών ή παιδιών, αλλά αυτές είναι πολύ σπάνιες. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του καριέρας, ο καθηγητής Τράβις δεν έχει δει καμία τέτοια περίπτωση.

    Ο καθηγητής παιδιατρικής Άαρον Κάρολ από το πανεπιστήμιο της Ιντιάνα συμφωνεί ότι οι τσίχλες που καταπίνουμε δεν μας βλάπτουν, αλλά δεν έχουν και καμία διατροφική αξία. Παρόλα αυτά, δεν συνιστά να καταπίνουμε τσίχλες.

    Πότε να ανησυχήσετε για τις τσίχλες που καταπίνετε

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν χρειάζεται να πάτε σε γιατρό αν καταπιείτε τσίχλα, εκτός αν αντιμετωπίζετε πόνο ή αν έχετε παρακάνει. Ωστόσο, η κατάποση τσίχλας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα.

    Αν υπάρχουν αποφράξεις ή στενώσεις στο γαστρεντερικό σας σύστημα, τότε η κατάποση τσίχλας θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα, σύμφωνα με τη γαστρεντερολόγο δρ. Λέιλα Κία από το πανεπιστήμιο του Σικάγο. Αν έχετε υποβληθεί σε γαστρεντερική επέμβαση, επίσης μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα από την κατάποση τσίχλας. Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής, η δρ. Κία δηλώνει ότι δεν έχει αφαιρέσει τσίχλα από κάποιον ασθενή.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα