7 Ιουλίου 2024

    Απογευματινά χειρουργεία: Θα αποτελέσουν πηγή νέων δεινών καταγγέλλει ο ΠΙΣ

    Ασχημα γεγονότα αναμένονται να προκαλέσουν τα απογευματινά χειρουργεία, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), ο οποίος εκφράζει την άποψή του σε ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, η εισαγωγή απογευματινών χειρουργείων δεν θα επιλύσει κανένα πρόβλημα, αλλά, αντιθέτως, θα προκαλέσει νέα προβλήματα, επιδεινώνοντας την ήδη δυσχερή κατάσταση στο ελληνικό σύστημα υγείας.

    Ο Σύλλογος των γιατρών υποστηρίζει την άμεση ενίσχυση του ελληνικού συστήματος υγείας με περισσότερους γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και επαρκή υλικοτεχνική υποστήριξη. Αυτό θα επιτρέψει την ομαλή λειτουργία των κλινικών και των εργαστηρίων, αποτρέποντας τον εξάντληση των γιατρών κατά τη διάρκεια της εργάσιας και την αποχώρησή τους από το δημόσιο σύστημα υγείας.

    Ο ΠΙΣ έχει ήδη υποβάλει προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την υπερβολική εργασία των γιατρών του ελληνικού συστήματος υγείας, που ξεπερνά τα οριακά όρια των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας. Αυτό καθιστά αδύνατη την πρόσθετη επιβάρυνση με απογευματινή εργασία, εκτός από την πρωινή και τις εφημερίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΙΣ.

    Σύμφωνα με τον Σύλλογο, μία απαιτούμενη προϋπόθεση για να ανταποκριθούν οι γιατροί στις μελλοντικές προκηρύξεις είναι η αναβάθμιση του μισθολογικού τους συστήματος, με διπλασιασμό των αποδοχών τους και παροχή κινήτρων, για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών και των δύσκολων ειδικοτήτων.

    Η προσπάθεια των απογευματινών χειρουργείων να ανταγωνιστούν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, με την επιβολή υψηλών τιμοκαταλόγων στους ασθενείς, αποτελεί ανεπιτυχή πρακτική, καθώς προσπαθεί να νομιμοποιήσει την επονείδιστη πρακτική των “φακελακίων”, κρίνει ο ΠΙΣ. Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθούν καθαρές σχέσεις μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού συστήματος υγείας, καθώς και μεταξύ γιατρού και ασθενούς, και ο ΠΙΣ θα συνεχίσει να εκπληρώνει το ρόλο του σε αυτήν την κατεύθυνση.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα